Kaali on mun kaveri

Muistatteko sellaista ruokaa kuin kaalipata? Minä en muistanut, ennen kuin äitini sitä meille muutamia viikkoja sitten tarjoili. Ja voi että – sehän oli ihastusta samantien! Sen jälkeen sitä onkin sitten syöty meillä viikottain, kyllästymättä 🙂 En tajua, miten makuaisti voi näin muuttua, sillä lapsena inhosin (!) sitä… Ja ehkä juuri näiden makumuistojen takia en ole koskaan kaalipataa alkanut itse väsäämään, eikä äitinikään ole uskaltanut sitä koskaan yhteisaterioille valmistaa… Heh. 
Tässä teillekin ohje siltä varalta, jos ette ole koskaan itse kaalipataa tehneet tai jos vaikka teidänkin makuaistinne olisivat muuttaneet mieltään ajan kuluessa.
keskikokoinen valkokaali
3 porkkanaa
2 sipulia
500g jauhelihaa
mausteita (ainakin suola ja pippuri)
vettä 
Pese, kuori ja pilko vihannekset. Hauduta niitä kattilassa (noin 3 litran vetoinen) veden ja mausteiden kanssa miedolla lämmöllä. Mausteiksi riittävät suola ja pippuri, mutta sekaan meillä on heitetty myös valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, basilikaa, korianteria, kurkumaa, paprikajauhetta, cayennepippuria… Vettä voi laittaa aluksi noin puolikkaan kattilallisen verran (aineksia tulee noin kattilallinen). Jos näyttää, että koko kaali ei mahdu samaan aikaan kattilaan, lisää loput hetken päästä, kun kattilan kaalimassa on pienentynyt. Paista jauheliha erillisellä pannulla (me tykkäämme käyttää normaalirasvaista naudan paistijauhelihaa. Jauhelihan paistamiseen ei välttämättä tarvitse käyttää rasvaa.) ja lisää jauheliha muiden ainesten sekaan kattilaan sitten, kun vihannekset ovat hautuneet noin puoli tuntia. Sekoittele pataa välillä, lisää vettä tarvittessa ja tarkista mausteisuus. Kokonaishaudutusaika on noin 1-1,5 tuntia. 
Kuten huomaatte, minä olen simppelin ruuan ystävä. Henkilökohtaisesti en pidä makeasta ruuasta (tai edes makean häivähdyksestä siinä, vaikka makeasta sinällään tykkäänkin), joten minun kaalipataani ei tule siirappia eikä sokeria. Minun mielestäni kaalipata on parempaa myös ilman riisiä ja erillisiä rasvalisiä.
Yksinkertaista, halpaa, helppoa ja toooodella maukasta!

Helpot herkut

Tässä helppo resepti niille, jotka vieroksuvat kaikkia raaka-paleo-sokeriton-leivonnaisia, mutta silti haluavat leipoa maidottomasti ja viljattomasti. Kananmunaa ja sokeria leivonnaisista kyllä löytyy…niin, eikä näistä paljon muuta löydykään. Haha. Yksinkertaista, helppoa ja nopeaa. Meidän perheen juhlissa ja kyläilyillä näitä on tarjoiltu (meidän allergisten poikien lisäksi) keliaakikoille ja viljaherkille. Monet ovat tykänneet!

Kookosmöykyt (maidoton, viljaton, soijaton, maissiton)

2 (luomu)kananmunaa
2dl (tummaa ruoko)sokeria
250g kookoshiutaleita

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kevyesti kookoshiutaleet vaahdon joukkoon. Muotoile taikinasta möykkyjä leivinpaperille ja paista 180 asteessa noin 10 minuuttia, myökkyjen ruskistumiseen asti.

Kymmenen lempparireseptiäni akselilla maidoton-viljaton-munaton-sokeriton

Blogini ei ole varsinainen ruokablogi, mutta koska elämäntilanteet ovat ajaneet minut tutustumaan uusiin ruokamakuihin, olen niistä blogihistoriani aikana kirjoitellut silloin tällöin täälläkin. Meidän kohta viisivuotiseen allergiataipaleeseen sisältyy aika kaikenlaista dieettiä: rajattua, vain muutaman ruoka-aineen imetysdieettiä, lapsen hyvin rajattua ruokavaliota, hieman laajempaa imetysdieettiä, vain refluksia pahentavien ruoka-aineiden poisjättödieettiä, siitepölyjen kanssa ristiireagoivien ruokien poisjättödieettiä, eri yhdistelmillä maidoton-munaton-soijaton-pähkinätön-viljaton-gluteeniton-laktoositon-kaaliton-suklaaton-ynnämuuton-dieettiä. Meillä on siis melkoisesti kokemusta ruuanlaiton soveltamisesta.
Minulta kysellään usein reseptejä ja vinkkejä milloin minkäkinlaisiin erikoisruokavalioihin. Blogitekstejäni ja instagramiani selailemalla löytyy vinkkejä niin suolaisiin kuin makeisiin, ihan perusresepteihin. Mutta koska kokeilunhalu keittiössä on kasvanut vuosien myötä ja uusia ihania ruokalöytöjä tavattu, viimeisen puolentoista vuoden ajalta löytyy myös reseptejä, jotka menevät täysin esimerkiksi kategoriaan paleo tai raakaruoka, ihan vahingossa. Jos nyt yhtään oikein olen tajunnut, nykyään jonkinlaisena trendinä on maidoton-viljaton-sokeriton-ruokavalio? Tämmöisistä, varsinkin makeista, resepteistä minulta myös kysellään. Itse en kyseiseen dieettiin olisi varmaan koskaan päätynyt, ellei olisi ollut pakko (en ole muuten-vain-dieettien tai minkään muuten-vain-rajoitusten kannalla). 
Päätin koota tähän minun kymmenen lempparireseptiä, jotka ovat maidottomia, viljattomia, munattomia sekä sokerittomia. Sokerittomuudesta huolimatta reseptit tuskin ovat vhh-kamaa (ainakaan kaikki), sillä käytän paljon hedelmiä ja marjoja leivonnassa, ja juuri sen takia sokeri onkin minun näissä ohjeissa mielestäni turha lisä. Yleensä en jaksa väkertää mitään vähänkään monimutkaisempia leivontajuttuja, joten nämäkin kaikki ohjeet ovat kehitelty tyylillä sekaisin ja suuhun.
Itse en siis pysty seuraavia kaikkia ruokia tällä hetkellä syömään, sillä ohjeissa on myös ruokia (kaksi viimeistä linkkiä), joilla herkuttelin imetysdieetillä ennen kuin pähkinät vedettiin menustani pois. Kananmunaa olen saanut jo parin viikon ajan piilomunana syödä (jes!), mutta jätin nyt ohjeet, joissa on kananmunaa, pois, jotta myös allergisemmat tyypit voisivat hyötyä näistä resepteistä.

Banaanikeksit

Tässä perusbanaanikeksitaikinaan lisäsin punaherukoita.

Raitajuurikaskeksit

Älä anna ulkonäön hämätä näiden herkkujen maistamista.

Siemennäkkäri

Perusnäkkäritaikinaan voi lisäillä juuresraasteita, tässä on porkkanaraastetta.

Punajuurikonvehdit 
 

Kohvehtien valmistaminen on aika helppoa. Kookosjauhon tilalla käytän joskus kurpitsansiemenjauhoa; loistavasti toimii sekin!

Fudge

Jos tykkäät superfoodeista ja pähkinöistä (ja jos pystyt niitä syömään), ne sopivat murskattuina oikein mainiosti fudgen sekaan!

Pallerot

Pallerotaikinaa

Banaanijäätelö

Tässä vaiheessa tästä on varmaan jo kauhottu muutama palanen… Mutta hyvää on!

Banaani-päärynä-avocadokakku

Yleisesti ottaen leivontaan, kuten kyseiseen kakkuunkin, sopivat aina vähän tummuneet banaanit parhaiten.

Porkkanarieskat

Porkkana on ehdottomasti yksi minun lempparivihanneksista, ja tungenkin sitä vähän kaikkiin ruokiin.

Omena-papu-paistos (tästä ohjeesta voi hyvin jättää siinä mainitut kananmunat pois)

Kananmunaa ja kukkakaalia, uuu beibe!

Vielä puoli vuotta sitten, silloin yksivuotiaan superallergisen pojan imettävänä äitinä, en todellakaan olisi uskonut, että minä kirjoitan nyt ostoslistaamme kananmunaa ja kukkakaalia, ja vieläpä syön niitä tällä hetkellä viikottain ilman tuntikausien yöitkuja ja omia viiltäviä mahakipuja. Imetysdieettini on siis edennyt siihen pisteeseen, että saan sanoa sen laajentuneen ihan kiitettävästi! Mukaan viikottain syötävät -listalle ovat päässeet kukkakaalin lisäksi jo esimerkiksi parsakaali, valkosipuli, paprika, chili ja tietenkin tämä majesteettinen kananmuna (okei, piilomunana ja vähäisenä määränä, mutta kuitenkin!). Siis kaikkia sellaisia juttuja, joita ilman olen täysin ollut puolitoista vuotta.
Kun rotaatiossamme tuli päivä, jolloin sain maistaa näitä valkoisia ovaaleja herkkuja, jääkaapissa ei ollut juuri muuta kuin kukkakaalia ja kananmunaa. Ja koska ensimaistelut kananmunasta tehdään piilomunana, valmistin mössön kukkakaalista ja kananmunasta, tietämättä yhtään, mitä siitä seuraisi. Iskin mössön uuniin. Siitä tulikin jotain ihan superia! Tätä kukkakaalileipää, kukkakaalipitsaa tai miksikä sitä nyt sitten voikaan kutsua, maistaneet ovat olleet ymmällään ainesosien vähäisyydestä ja tuotoksen maukkaudesta! 
Minulla on tapana tehdä kaikkia kummallisuuksia milloin mistäkin ainesosasta, heittelen sekaisin lupiinijauhoa, punajuurta, carobia, kurpitsansiemenjauhoja, mandariinia, chiaa, psylliumia ja muuta vastaavaa. Yleensä sekasotkuista ja hyvinkin yllättävistä makupareista tulee onnistuneita minun makuuni. Vasta jälkikäteen huomasin internetin syvyyksistä, että joku muukin oli keksinyt parittaa juuri tätä uusinta kummallista kaksikkoa, kukkakaalia ja kananmunaa. Minun ohjeeni vaan ei sisällä mitään juustoja, rahkoja tai muita, sillä tämä on maidoton ja viljaton.
No, jos joku ei ole vielä tämmöistä kombinaatiota kokeillut, niin tässä tulee minun hyvin yksinkertainen ohjeeni:
Pilko raaka kukkakaali pieniksi paloiksi. Tee siitä monitoimikoneella pienenpientä murua. Sekoita sekaan kolme kananmunaa. Ripota mausteeksi suolaa ja mustapippuria. Levitä leivinpaperin päälle suht paksuksi levyksi (tästä määrästä tulee noin puoli peltiä). Laita uuniin noin 20 minuutiksi 200 asteeseen. Kun leipä alkaa ruskistua hieman ja irtoaa helposti ilman repeytymistä, se on valmis. Jos haluat tehdä leivästä pitsamaisemman, laita päälliset noin 10 minuutin kohdalla uuniin leivän päälle. 
Minä olen ihan ihmeissäni, että sain juuri jakaa ohjeen, joka on kananmunallinen! Minimullistajabeibin suoliston kunto on selvästi parantunut ja se kestää kananmunaa minun maitoni kautta – mikä ilon ja onnen aika! Pian siis Minimullistajakin saa yhtyä näihin kukkakaalileivän syöminkeihimme!

Joululeivonnan uusia ulottuvuuksia

Koska niin moni juuri nyt otsa hiessä stressaa, etsii reseptejä, suunnittelee, shoppaa ja leipoo, kannan korteni kekoon jouluhulinoinnin suhteen pistämällä konvehti– ja näkkärireseptien perään lisää joulureseptiä – ja jep! samalla hieman kummallisella linjalla mennään… nimittäin nyt leivotaan raitajuurikaskeksejä! Uskon, että vähän erikoisempaan makumaailmaan tottumattomalle nämä eivät aiheuta niin suuria silmämunanpyörittelyjä ja virkayskäkohtauksia kuin kehittämäni punajuurikonvehdit saattavat aiheuttaa… Totuuden nimissä: nämä keksit ovat meidän kahvipöydässä menneet “normaaleista” kekseistä aika sulavasti!

Nämä ovat “makeita” keksejä, mutta eivät kovin makeita kuitenkaan. Juuri sopivia.

Sekoita tehosekoittimessa 3dl kypsentämätöntä raitajuurikasraastetta, 2dl kookosmaitoa ja 1dl vettä kuohkeaksi vaahtoavaksi seokseksi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään 1dl kookosjauhoja, 1,5rkl psylliumia, noin 3rkl carobia (enemmän, jos haluat oikein suklaisen maun) sekä ripauksen suolaa. Lisää sekoittaen tämä kuivien aineiden joukko raaste-maito-vesi-seokseen niin, että massasta tulee tasaisen väristä. Lopuksi sekoita joukkoon vielä 1dl sulatettua kookosöljyä. Anna taikinan levätä muutamia minuutteja. Sitten muotoile kakkuroita ja paista 200 asteessa 25 minuuttia. Tarjoile marjojen, hillojen tai marmeladien kera!
Perinteisemmille gluteenittomille leipojille heitän vinkkinä viime joulun vinkit, mutta kokeilunhaluisemmille ja maidoton-munaton-viljaton-soijaton-pähkinätön-suklaaton-melkein-kaikki-muukin-ton-leipojille tarjoilen vinkkinä siis nämä uusimmat keittiötouhuilujeni tulokset.
Mahdollisimman stressitöntä joulunodotusta kaikille!