Synttäreiden maidottomat, gluteenittomat ja sokerittomat suklaa-kaurakeksit

Meidän perheen isompien poikien yhteissynttäreitä vietettiin parisen viikkoa sitten. Synttäreillä tarjottiin näitä hunajaisia, pehmeitä ja maukkaita suklaa-kaurakeksejä, kannattaa teidänkin kokeilla! Tässä on ohje, josta tulee noin 20 keksiä.

2,5dl kaurahiutaleita
2rkl hunajaa
20 tippaa vaniljasteviaa

Liota taateleita ja pähkinöitä ainakin 2 tuntia. Jos mahdollista, niin anna pähkinöiden liota yön yli. Murskaa taatelit ja cashewpähkinät hienoksi tahnaksi monitoimikoneella. Lisää sitten muut aineet sekaat koko ajan sekoittaen. Anna seoksen tekeytyä 15 minuuttia. Muotoile massasta pienehköjä keksejä leivinpaperille ja paista ne uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Joko sinä olet vaihtanut valkaistun sokerin muihin makeuttajiin?

Millä te makeutatte leivonnaisenne? 🙂 Meillä käytetään (tutun hunajan lisäksi ja hieman vähemmän tunnetun agavesiirapin lisäksi) vaihdellen steviaa, erytritolia ja kookossokeria. Kaikki nämä ovat keskenään hieman erilaisia makeuttajia. 
 
Stevia on kaloriton, eikä se nosta lainkaan verensokeria. Stevia on luonnollinen makeuttaja, ja se on peräisin Rebaudiana-kasvista. Stevia on tosi makeaa, joten sitä tarvitsee käyttää vain tosi vähän kerrallaan.
Erytritoli on myös kaloriton, eikä heilauttele verensokeria tai aiheuta hampaille haittaa. Se on sokerialkoholi, jota esiintyy luonnostaan muun muassa viinirypäleissä ja meloneissa. Erytritoli on hieman makeampaa kuin tavallinen sokeri, joten leivontaohjeen perussokerin määrästä kannattaa erytritolilla korvata vain 60-70%.
Kookossokeri muistuttaa näistä vaihtoehtomakeuttajista eniten normaalia sokeria. Kookossokeri on kuivattua kookoksenkukintonektaria. Sen glykeeminen indeksi on alhainen, joten se nostaa maltillisesti verensokeria. Jos tahdot valita maailman ekologisimman makeuttajan, se on tämä! Kookossokerin maku on mielestäni lähinnä normaalia sokeria, mutta silti paljon vivahteikkaampi ja maukkaampi! 
Valkaistulle sokerille on siis hyviä vaihtoehtoja. Valkaistussa normaalissa sokerissa kun ei ole mitään hyvää, senhän kaikki varmasti jo tietävätkin 🙂 Seuraavaan maidottomaan ja gluteenittomaan kääretorttuohjeeseen kannattaa käyttää joko kookossokeria tai erytritolia, jotta saa tarvittavan massan kananmunien kanssa aikaiseksi (stevia ei toimi tässä tehtävässä). Käytä vaikka taikinaan toista makeuttajaa ja leivinpaperin sokeroimiseen toista makeuttajaa. Steviaa voisi sitten vaikka tipauttaa kahvin sekaan, jos nautistelee kääretorttupalasensa hyvän kahvin kanssa ja haluaa sitä jollakin makeuttaa 🙂
4 kananmunaa
1,5 dl kookossokeria tai 1dl erytritolia
1.5-2dl kaurajauhoja
0.5dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
kookossokeria/erytritolia leivinpaperin sokeroimiseen
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne munavaahtoon. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista noin 7-8 minuuttia noin 220 asteessa. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna hetken jäähtyä. Levitä haluamaasi täytettä. Kääri rullalle ja anna mieluusti tekeytyä seuraavaan päivään.
Täytevaihtoehtoja ovat muun muassa kaikki hillot, kaikki marjat, muussattu banaani, kermavaahto-rahkaseos (jos teet näistä, valitse maidottomat versiot)…

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Miltä kuulostavat sokerittomat Creamy toffee -konvehdit ja mikä on tämän hetken hittipuuromme?

Nyt kun viimeisimmätkin ovat popsineet kaiken maailman juhlapöydän konvehdit suuhunsa, on aika tehdä itse kahvipöytään naposteluherkkuja! Tässä on resepti, joka sopii myös niille, jotka tahtovat vältellä näin joulun jälkeen sanaa (ja makua) suklaa kaukaa, mutta herkutella! Ja joo, niiden Juhlapöydän konvehtien jälkeen ei ole ollenkaan pöllömpää, että nämä konvehdit (eli oikeasti raakakarkit) ovat maidottomia, viljattomia, sokerittomia sekä makeutusaineettomia, eikös niin? Mieheni nimesi nämä Creamy toffee -konvehdeiksi, ja jep – maku vastaa täysin nimeään, slurps!


Creamy toffee -konvehdit (noin 200g)

100g taateleita
50g cashewtahnaa
30g kookosmannaa
1dl mulpereita
1rkl mct-öljyä
ripaus suolaa
hyppysellinen vaniljaa

Jauha kaikki aineet sekaisin monitoimikoneessa sileäksi massaksi. Levitä pieneen kulhoon voipaperin päälle tasaiseksi levyksi ja laita astia pakkaseen. Kun massa on jähmettynyt, leikkaa se pieniksi suupaloiksi.


Toinen resepti, joka taitaa olla sekin nyt pakko jakaa, on niinkin yksinkertainen juttu, kuin minun tämänhetkinen lempparituorepuuroni! Aiemmat, edelleen toimivat tuorepuuroreseptini löydät täältä: Tuorepuurofanin luottoreseptit, Tuorepuuro, nyt! ja Suutuntumahifistelijän joulupuuro. Ja tässä olisi nyt yksi lisää!

Lakkatuorepuuro (1 annos)
1dl (sulatettua) lakkaa
kourallinen gojimarjoja
kourallinen mulpereita
1½-2dl kaurahiutaleita
makeutusta oman mielen mukaan (esim. steviatipat, hunaja)
1dl keitettyä marjateetä (meillä vakkarisuosikki on Clipperin teet, esim. Wild berry infusion)
Sulata kookosmanna (sulaa myös kätevästi esimerkiksi ohjeessa käytetyn keitetyn teen seassa sekoitellen). Lisää kaikki muut aineet suht nopeasti (ettei kookosmanna kerkiä jämähtää heti) ja sekoittele tasaiseksi. Nauti saman tien tai jääkaapin kautta myöhemmin!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Toiset ne leipovat torttuja kun toiset syövät jätskiä

Jep, meidän perheessä tehtiin eilen vaniljajätskiä! Eikä se muuten ollut mikään jätskin joulutuunauskokeilu, vaan tehtiin ihan rehellistä vaniljajätskiä. Kuten taidatte tietääkin jo, olemme fiilissyöjiä, eikä meillä kalenteri määrää vain tiettyjä ruokia syötäväksi tiettyjen kuukausien aikana. Ei meillä siis mitään jouluruokia vastaan ole ja pipareitakin on jo meidän taloudessa tänä talvena nähty ja syöty (jokapäiväisestä suklaasta puhumattakaan, heh). No mutta, JOS jotakuta kiinnostaa nyt kokeilla jotakin muutakin kuin perinteisten jouluherkkujen leipomista, niin tässä tulee raaka, sokeriton ja maidoton vaniljajäätelö!

3 rkl kookosmannaa
0,5 dl kaakaovoita
0,5 dl gheetä
2 rkl mct-öljyä
0,5 dl erytritolia
½tl vaniljaa
1 rkl sitruunamehua
0,5 dl vettä
3 munaa
3 keltuaista

Blendaa kaikki ainekset ensin sekaisin ja laita sitten jäätelökoneeseen tekeytymään. Ilman jäätelökonettakin onnistuu, kun laitat aineskulhon pakkaseen ja sekoittelet lusikalla vartin – puolen tunnin välein, kunnes haluttu koostumus on saavutettu.
Tämä jäätelömassa on “perusaines” ja tosi hyvää sellaisenaankin! Jos kuitenkin tahdot, voit tuunata sitä mieleiselläsi tavalla lisäämällä siihen esimerkiksi banaanimurskaa, hedelmäpaloja, marjoja, marjajauhetta, pähkinärouhetta, kaakaojauhetta – ehkä myös niitä joulumausteita 😉

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Smoothie, johon kaadoimme naudan ihoa (kyllä!)

Kuten instassa pari viikkoa sitten lupasin, nyt on vuorossa kiva smoothieohje! Ohjeen voi tehdä mihin tahansa proteiinijauheeseen, mutta meillä oli käytössä hieman erikoisempi jauhe…

raikas kookos-mustikkasmoothie
2dl kookosmaitoa
2-3dl jäisiä mustikoita
1dl vaniljanmakuista (kollageeni)proteiinia
Blendaa. Nauti kohmeisena.
Tämän smoothien proteiinijauhe määrittää sen, onko smoothie maidoton vai ei. Voit käyttää protskujauheena mitä vain: heraproteiinia (eli tämä on se maidollinen vaihtoehto), soijaproteiinia (tosin tätä emme tietyistä syistä henkilökohtaisesti suosittele kenellekään, ellei esimerkiksi allergioiden takia tämä ole ainoa sopiva), riisiproteiinia, hamppuproteiinia, herneproteiinia, tai kollageeniproteiinia. 
Oletteko kuulleet kollageeniproteiinista? Se on mieheni uusi löytö maailmalta (sitä ei ole vielä Foodinin verkkokaupassa, mutta toive lähetetään ehdottomasti eteenpäin :-)). Kollageeniproteiini sopii maidottomaan ruokavalioon loistavasti, sillä se valmistetaan naudan ihosta! Mutta vegehän se ei siis ole. 
Kollageeniproteiini, jota me käytämme, on hydrolysoitu, eli proteiini on esipilkottu pienempiin
peptideihin, jotta se olisi paremmin (ja nopeammin) elimistön
hyödynnettävissä. Tämä sopii siis loistavasti myös salitreenin ympärille
lataus-, intra- ja palautumisjuomaksi. Kollageeniproteiinista saa
samalla tarvittavat aminohapot kehon omaa kollageenituotantoa varten
(johon tarvitaan lisäksi myös c-vitamiinia).
Tiesitkö muuten,
että tavallinen heraproteiini voidaan valmistaa juustoteollisuuden
sivutuotteena syntyneestä jämästä (hera). Juustoteollisuus myy heidän
”jätteensä” lisäravinneteollisuudelle, josta sitten saadaan suosittua heraprotskua. 
Yhteistyössä Foodinin kanssa