Muutama mun(aton) herkku

Ennen kun päästään käsiksi muutamiin minun tämän hetkisiin iidee-herkkuihin, haluan kiittää ja niiata teille kaikille rohkeille kommentoijille viime postauksen aihepiiriin liittyen. Vaikeaahan täällä on ollut, mutta helpompaa sitä vaikeutta on käsitellä, kun on ihmisiä, joiden kanssa voi niitä samoja vaikeuksia jakaa ja käsitellä. 
Jo alusta asti linjasin blogini niin, että en ripauta tekstin loppuun vaativia kysymyskasoja tai kekseliäitä retorisia kysymyksenasetteluja. Olisin kyllä voinut, sillä niin kovasti tykkään kommenttiboksissa höpötellä teidän kanssanne. Mutta kun tiedän, millaisessa tilanteessa olevat ihmiset blogiani lukevat, tiedän sen, että siinä väsymyspöhnässä saattaa näppiksen aan ja koon etsintätaidot olla hieman hakusessa tai vaunuista kuulua paljon toivottua aiemmin se vaativa tuskainen karjaisu. Tiedän, että te olette siellä, se riittää. Mutta ihanaa on myös se, että jätätte muitakin jälkiä kuin tilastolaskurin napauksen, vaikka sitä en ole aiemmin ääneen sanonutkaan. Jättäkää merkkinne aina, kuin vain suinkin jaksatte/haluatte/tarvitsette. Arvostan sitä. Sen lisäksi, että blogi on minun mieleni haiseva kaatopaikka, on kiva, jos se ainakin välillä  toimii myös vertaistuellisena kanavana.

Sitten herkkuihin. Minun ruokafilosofiani on semmoinen, että mielellään syön vain semmoista, mitä herkuksi voin kutsua. Pyrin siis nyt rajoitetullakin ruokavaliolla syömään mahdollisimman herkullista ruokaa. Ylipäätään en ymmärrä, miksi herkku käsitetään aina makeaksi, sokeriseksi, rasvaiseksi, syntiseksi ja epäterveelliseksi. Minun maailmani on erilainen. Minä kutsun esimerkiksi uunilohta herkuksi. Todelliseksi herkuksi! Nyt kuitenkin laitan tähän omia jälkkäriherkkujani, kun niitä on jonkin verran lähipiiristäkin kyselty.
Lueskelen ja pläräilen blogeja ja lehtiä säännöllisen epäsäännöllisesti. Joskus paljonkin, joskus tosi vähän. Silmäilen reseptejä, mutta koskaan en oikeastaan tee suoraan ohjeesta (en tajua miksi). En takaa, etteikö netistä löytyisi juuri samanlaista ohjetta. Ja todennäköisesti olen ottanut vaikutteita joistakin näkemistäni resepteistä, mutta valitettavasti nyt en osaa niitä tähän linkittää, kun en millään voi muistaa, milloin mihinkin olen törmännyt. Kaikki reseptit ovat gluteiinittomia ja viljattomia sekä maidottomia. Tähän postaukseen laitan muutaman munattoman reseptin, seuraavan postauksen herkut ovat munallisia. Ja tajusinpa juuri, että mihinkään reseptiin en ole lisännyt sokeria, sen verran paljon käytän hedelmiä makeutukseen.
Banaanijäde (maidoton, munaton, viljaton)
Laita banaaneja pakastimeen tunneiksi, ehkä yön yli. Ota sulamaan hetkeksi huoneenlämpöön. Laita kohmeiset banaanit tehosekoittimeen ja aja melko sileäksi. Pyörittele kauhalla pallot ja nauti marjojen kanssa.
Niin tämähän siis on jäätelöpallo, ei valunut epäonnistunut ruma kasa.
Banaani-päärynä-avocadokakku (maidoton, munaton, viljaton)
Voitele vuoka kookosöljyllä. Soseuta vuokaan haarukalla kaksi banaania. Lisää joukkoon noin puoli desiä kookosjauhoja ja kaksi ruokalusikallista sulatettua kookosöljyä. Painele pohja kiinteäksi ja tasaiseksi. 
Valmista täyte erilliseen astiaan. Soseuta sauvasekoittimella kaksi avocadoa, yksi päärynä (tai kaksi, jos ovat pieniä), vajaa puoli desiä sitruunamehua, yksi teelusikallinen psylliumia ja puoli desiä sulatettua kookosöljyä. Kaavi täyte pohjan päälle ja ripottele pinnalle kookoshiutaleita. Anna tekeytyä pari tuntia jääkaapissa. Jos haluat päästä maistelemaan kakkua jo aiemmin, niin työnnä hetkeksi pakastimeen.
Ja tästä kakusta riitti siis minun kahteen annokseen. Muilla kakku voi kestää hiukan kauemmin, mutta en lupaa mitään.

p.s. Blogisiskoni Minerva tarvitsisi apua! Minerva pyytäisi kaikkia teitä refluksi-allergiavanhempia, jotka suinkin vain jaksatte, kirjoittamaan hänelle sähköpostiin (jauhoton.taikina@gmail.com) arjesta ennen ja jälkeen diagnoosin. Minervalla on huippusuunnitelmat koskien refluksi-allergiatietouden levittämistä laajemmalle!

ja p.p.s. koskien allergiatietouden levittämistä. Uusi allergiaohjelma saa minut raivon valtaan. Meinasin kirjoittaa kunnon paasauksen kyseisestä aiheesta, mutta nyt minun ei tarvitse, sillä ystäväni Anu onkin jo kirjoittanut hienon maltillisesti mielipiteensä blogiinsa. Olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan jokaisesta kohdasta. Lukekaa Anun kirjoitus, jos ette ole vielä lukeneet.

Sormet gluteenittomiin joulutaikinoihin!

Vielä kerkiää leipoa joulupöytiin. Meillä jouluvalmistelu on melko rentoa ja leppoisaa touhua. Jostain tietty voisi kohta aloittaa. Kai? Tässä jotain, mistä voisi aloittaa, jos aikoo leipoa gluteenitonta (kananmunatonta) herkkua. Valitettavasti itselleni en pysty ottamaan kiitosta näiden reseptien kehittelystä, mutta niiden laajasta maisteluarvioinnista kyllä. Että kiitos vain Mummo, taas kerran!
Persikkapiirakka
1,5dl tattarijauhoja

1,5dl maissijauhoja

1,5dl sokeria

noin 1 tl psylliumia

2dl laktoositonta kerma-maitoseosta

1dl laktoositonta voisulaa


Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kevyesti joukkoon muut ainekset. Älä vatkaa. Asettele päälle persikkalohkot. Paista 180-200
asteessa 15-20 minuuttia.
Tontut kävivät jo maistelemassa. Hymyhän siinä heille tuli.
Joulutortut
200g laktoositonta voita

250g laktoositonta rahkaa

noin 4dl tattari-riisijauhoja

vajaa teelusikallinen ksantaania


Vatkaa voi ja rahka. Lisää jauho-ksantaaniseos. Sekoita. Laita jääkaappiin kylmenemään tunneiksi tai vaikka yön ajaksi. Kauli ja täytä. Paista 220 asteessa noin 7
minuuttia.


Maustekakku

noin 4dl tattari-maissi-riisijauhoja

2 dl sokeria

2tl kanelia

2tl vaniliinisokeria

1tl kardemummaa

150g sulaa laktoositonta voita

2,5dl laktoositonta piimää

noin 2-3dl pilkottuja luumuja ja rusinoita

1tl ksantaania

½tl soodaa


Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut
aineet. Sekoita vain sen verran että aineet tasoittuvat. Kaada kakkuvuokaan ja paista 175 astetta noin 50 minuuttia.

Herkullista joulua kaikille huippulukijoille ja blogin kurkkaajille!

Isin bravuureita ja piirakanrypytyskilpailun varma voittaja

Meidän keittiönpöydän ääressä on jo puolivakavasti huolestuttu taloutemme mahdollisesta kariutumisesta. Reilu kolmivuotias Pikkusankarimme on todellinen jääkaapin tyhjentäjä. Mutta minkäs teet, voivat suursyömärivanhemmat vain katsoa itseensä ja yrittää ymmärtää, kun lapsi kinuaa lisää, lisää ja lisää. Toisaalta, voimme olla iloisia, että olo on Pikkusankarilla sen verran hyvä, että ruoka maistuu ja että olemme oppineet tekemään allergiaruuasta maukasta! Muun muassa tällaiset ruuat maistuvat nyt:

Isin bravuuri nro 1: munakoiso-fetapaistos

Halkaise munakoiso ja ripottele puoliskoille suolaa. Anna itkeä 15-30
minuuttia ja pyyhi pinnalle kertynyt neste pois. Leikkaa ohuita siivuja
ja asettele ne voideltuun vuokaan. Lorauta päälle laktoositonta kermaa,
murustele (feta)juustoa ja heitä ripaus mustapippuria. Paista uunin
keskitasolla 175 asteessa n. 30 minuuttia.

Isin bravuuri nro 2: tattariletut

Sekoita keskenään 3dl laktoositonta piimää, 3dl tattarihiutaleita, 1tl
psylliumia, 30g laktoositonta voisulaa ja ripaus suolaa.  Anna turvota
vähintään 15 minuuttia. Paista laktoosittomassa voissa pannulla. Tee
pieniä ja ohuita lettuja, jos haluat, että ne pysyvät kasassa. Seoksesta
tulee parinkymmenen letun pino.

Isin bravuuri nro 3: tattaririeskat

Sekoita 5dl laktoositonta piimää, 5dl tattarihiutaleita, 50g
laktoositonta voisulaa ja ripaus suolaa. Anna turvota 15 minuuttia.
Voitele leivinpaperi ja levitä seos ohuelti paperille. Paista uunin
keskitasolla 250 asteessa 15 minuuttia. Aineksista tulee kaksi
pellillistä.

Sitten rypytyskilpailunvoittaja. Äitin tekemänä. Älkää kysykö, kuinka monta kertaa olen piirakoita ennen rypyttänyt, mutta sen voin kertoa, että huutava rimpuileva Minimullistaja oli sylissä samaan aikaan näitä kaunokaisia tehdessä.

Sekoita keskenään 2dl vettä, 4dl tattarihiutaleita, 1rkl laktoositonta
voita ja ripaus suolaa. Vaivaa kunnolla. Jähmetä jääkapissa peitettynä
ainakin 15 minuuttia. Laiskat eivät jaksa hakea laatikosta kaulinta,
vaan käyttävät sormia levittämiseen. Laita kiinteähköä bataattisosetta
keskelle ja rypytä kauniisti. Paista 250 asteessa 15 minuuttia. Uunista
oton jälkeen piirakat kannattaa voidella laktoosittomalla voilla.

Laita ihan mitä vain sallittua ihan minkä määrän tahansa– muffineja on tehty myös melkein viikottain. Pikkusankari tietenkin on suuressa roolissa näiden sotkemisprosessissa valmistusprosessissa.

Näissä on vissiin joku määrä tattari- ja kinoajauhoja, psylliumia,
murskattua banaania, laktoositonta maitoa, kermaa ja/tai jukurttia sekä
marjoja. Psyllium on turvotettu nesteessä. Kaikki on sekoitettu
keskenään. Uuni on ollut jotain 180 ja 200 asteen välillä. Paistoaika on
ollut jotain 10 minuutin ja 20 minuutin väliltä.  

Meillä Pikkusankarin ruokia syö nykyään kaikki. Paljon.

Herrrrrkkuja!

Kyläilemme Pikkusankarin kanssa melko paljon. Ja tietenkin otamme Pikkusankarin mukaan niihin juhliin, joihin myös hänet on kutsuttu. Pikkuhiljaa, kun Pikkusankarin kaveripiirikin kasvaa, alkaa myös kaverisynttärikutsuja tippumaan tiheämpään tahtiin. Yhä useammin kylään ja juhliin mentäessä Pikkusankarille sopivia reseptejä kysellään, mikä on aivan ihana ajatus ystäviltä ja sukulaisilta – vaikka todellakin olisimme valmiita viemään omat kahvipöytätarjottavat mukanamme allergikollemme!
Pikkusankarilla siirtymä ainaisesta kanabataaattisoseesta soseista kiinteiksi ruuiksi oli kivikkoinen ja vaikea. Myös tiettyjen, Pikkusankarille sopivien mutta inhotusta aiheuttavien, ruoka-aineiden saaminen viikottaiseen ruokailuun on ollut melko hankalaa. Pikkuhiljaa olemme laajentaneet Pikkusankarin ruokalajeja – näillä näkymin oikein hyvin saavutuksin!
Muun muassa tällaisia herkkuja on viimeisen puolen vuoden aikana syöty kotona ja Mummolassa Pikkusankarin oiiiiikein hyvällä ruokahalulla:

Lado vuokaan kerroksittain bataattisuikaleita, kypsennettyä jauhelihaa ja laktoositonta juustoraastetta. Mausteiksi suolaa, mustapippuria ja vaikka sopivaa yrttimaustetta. Lorauta joukkoon laktoositonta kermaa ja ripottele pinnalle laktoositonta juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa noin tunti.

Mummon bataatti-jauhelihalaatikko

tattarisämpylät

Turvota psyllium ½l vedessä. Heitä sekaan suolaa, laktoositonta voita ja tattarijauhoja, joiden sekaan on sekoitettu puolikas kuivahiivapussi – kaikkia sämpylätaikinan koostumukseen sopiva määrä. Sekaan voi raastaa kesäkurpitsaa. Nosta kökkäreitä pellille ja muotoile märin käsin. Paista 225 asteessa noin kymmenen minuuttia.

Mummon pitsat

Pohjaan 1-2dl laktoositonta rahkaa tai kermaviiliä, johon turvotettu 1tl psylliumia, n. 2dl jauhoja (esimerkiksi tattaria ja riisiä), ½dl sulaa laktoositonta voita. Täytteenä jauhelihaa, sieniä ja laktoositonta juustoraastetta. Mausteina suola ja mustapippuri. Paista 200 asteessa 7-8 minuuttia.

hirvipyörykät

Sekoita keskenään turvotettu laktoositon kermaviili – laktoositon maito – psyllium -seos, jauhettua hirven lihaa, tattarijauhoja, suolaa, mustapippuria ja basilikaa – sen verran jokaista, että taikinasta on helppo pyöritellä pyöryköitä. Paista noin 200 asteessa lihan kypsymiseen asti.

Mummon mustikkapiirakka

Vatkaa sähkövatkaimella 100g laktoositonta voita ja 1dl sokeria. Lisää joukkoon seuraavassa järjestyksessä ½tl psylliumia, ½dl laktoositonta maitoa tai kermaa sekä n. 3dl jauhoja (esimerkiksi riisiä, maissia ja tattaria). Ripottele päälle paljon mustikoita! Jos mustikat ovat vetisiä, niiden sekaan voi sekoittaa hieman tattarihiutaleita. Paista 180 asteessa 15 minuuttia.

Sekoita sähkövatkaimella 100g laktoositonta voita ja ½dl sokeria. Lisää ½tl psylliumia, 1 soseutettu banaani, 1dl laktoositonta
rahkaa ja n. 2dl jauhoja
(esimerkiksi riisiä ja maissia). Nosta lusikalla pellille ja
taputtele tasaiseksi. Paista 180-200 asteessa 8-10 minuuttia.

tattarikeksit

Sekoita keskenään seuraavassa järjestyksessä 2dl tattarihiutaleita, 2dl tattarijauhoja, 1½-2dl sokeria, 1dl laktoositonta kermaa, jossa turvotettu 1tl psylliumia, 150g sulaa laktoositonta voita. Paista 200 asteessa 5-10 minuuttia.

Anna eläimille myös!

Edistysaskeleita keittiössä

Meidän pian 3-vuotias pikkuvauvamme on alkanut syömään bataattisoseen lisäksi kiinteämpiä ruokia. Hän on maistellut eri koostumuksia ja eri makuja. Tai no, onhan hän niitä vastentahtoisesti maistellut jo pidemmän ajan, mutta suurin osa maku- ja rakennekokeiluista on päätynyt yhden suupyörityksen jälkeen lattialle suuren mielenosoituksellisen tuhahduksen kera. Nyt on kuitenkin se hetki, kun on ylitetty 1500-jotain maistelua, ja mahaan oikeasti uppoaa niin pikkusen munakoisoa kuin hippusen kesäkurpitsaakin ennennäkemättömissä muodoissa. Äidin vanttera allergiakokkiuurastus ja isin tiukka asenne on vihdoin ja viimein tuottanut tulosta. Meidän poika syö semmoista ruokaa, jota muutkin perheenjäsenet haluavat syödä.
Nykyiset ruuat näyttävät tältä:
Bataattilanttusiivuja/lohkoja mausteena oliiviöljy, suola, tilli/basilika. Uunissa 225-250 asteessa 20-40 minuuttia paksuudesta riippuen.

Bataatti- ja lantturanskikset mausteena oliiviöljy, suola ja valkopippuri. Uunissa 225-250 asteessa 15-30 minuuttia. Paiston välillä kannattaa käännellä.

Bataattirieskat sisältäen bataattisosetta (4-6dl), laktoositonta turkkilaista jukurttia (1dl), tattarijauhoja (1dl), kinoahiutaleita (1dl), laktoositonta maitoa (2rkl), sulatettua laktoositonta voita (2rkl), juustoraastetta (1-2dl), psylliumia (2rkl), suolaa, basilikaa. Ainesosamäärät omien mielihalujen mukaan, suluissa yksi vaihtoehto. Kaikki sekaisin, pinnalle vähän vielä juustoraastetta ja uunissa 225-250 asteessa paksuudesta riippuen 10-20 minuuttia.

Bataatti-kesäkurpitsarieskat sisältäen samat ainesosat kuin bataattirieskat, mutta piilottaen yhden Pikkusankarin inhokeista, kesäkurpitsan (raastettuna), hyvin taikinaan.

Täytetyt munakoisot, jotka itketyksen jälkeen täytetty laktoosittomalla raejuustolla, munakoison ulosraaputetulla murskatulla sisuksella, tillillä, juustoraasteella ja lorauksella laktoositonta kermaa. Uunissa 225 asteessa niin kauan kun pinta on oman maun mukaan tarpeeksi ruskettunut.

Muffinit sisältäen tattarihiutaleita (2dl), kinoajauhoa (2dl), laktoositonta kermaa (½dl), laktoositonta maitoa (1dl) sulatettua laktoositonta voita (150g), psylliumia (1rkl), steviaa. Ainesosamäärät sen mukaan, minkä koostumuksen haluaa, yksi esimerkki suluissa. Kaikki sekaisin ja uunissa 200-225 asteessa 15-20 minuuttia.

Samat muffinit, mutta makeutettuna marjoilla.

Tällä hetkellä Pikkusankarin ehdoton suosikki: banaanipiiras sisältäen murskattuja banaaneja (3-4kpl), tattarijauhoja (1dl), kinoahiutaleita (1dl), laktoositonta rahkaa (1dl), laktoositonta kermaa (1dl), laktoositonta maitoa (½dl) laktoositonta sulatettua voita (50g), psylliumia (1-2rkl), pinnalle marjoja (mustaherukka toimii hyvin). Ainesosamäärät tässäkin oman mielen mukaan, suluissa yksi esimerkki. Kaikki sekaisin ja uunissa 200-225 asteessa 20-40 minuuttia riippuen koostumuksesta.

Meillä minun alaani kuuluvat allergialeipomiset pikkuisen keittiöapulaisen innokkaalla avustuksella. Käytetyissä ruoka-aineissa olen tietysti ehdottoman tarkka Pikkusankarin rajoitteiden takia. Muuten leipomis – ja ruuanlaittofilosofiani on fiiliksen mukaan tekeminen – ei melkein koskaan reseptistä suoraan lunttaaminen. Ja jos jokin mielenkiintoinen resepti sattuu nenän eteen, sitä tulee aina varioitua suuntaan tai toiseen. Lisäisen ruoka-aineita teon tiimellyksessä aina tuntuman mukaan lisää ja pidän uunissa juuri niin kauan kunnes tekele minua miellyttää siinä lämpötilassa, mikä sattuu olemaan edellisen leivonnaisen jäljiltä… Yleensä leipomusten ja ruuanlaiton ainesosat määräytyvät sen mukaan, mitä kaapista löytyy – laitanko kermaa, maitoa, rahkaa, jukurttia, vettä vai mehua. Pikkusotkija kaatelee myös iloisesti joukkoon enemmän tai vähemmän jauhoja. Joka kerta tulee vähän erilaista herkkua, ja sehän on kiva juttu!
Tähän laittamani leivonnaiset ovat oikeasti juuri siksi niin kivoja yhdessäleipomisonnistajia, että melkein mikä tahansa määrä ko. aineita toimii – kunhan vain massa pysyy jotenkin kasassa. Inhoan mittaamista, joten mitat ovat jälkikäteen arvuuteltuja. Toki ylöskirjaamisessa voisi hieman petrata, jotta olisi helpompi jakaa ystäville ja perheelle kysyttyjä reseptejä. Ehkä ensi kerralla kirjaan. Tai sitä seuraavalla.