Saanko esitellä: amarantti ja amaranttikeksit!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Tiedättekö te, mitä amarantti on? Se on siemenkasvi, jota voidaan käyttää “tavallisten” viljojen tapaan. Amarantti sisältää suhteellisen paljon proteiinia (15%!), ja se on erityisen ravinnerikas (se sisältää paljon rautaa, fosforia, magnesiumia, seleeniä, sinkkiä, kaliumia, folaattia, B6:ta, metioniinia, lysiinia – wau!).

Amaranttia voi soveltaa monipuolisesti: siitä voi tehdä ruokaan lisukkeen tai lisätä sitä ruokiin mukaan. Amarantista voi tehdä puuroa tai pop-amarantteja (poppareiden korvaajia). Mutta amaranttia voi käyttää myös leivontaan, kuten me käytimme kekseihin. Nämä keksit ovat herkullisia, täyteläisiä ja persoonallisen makuisia (ei siis mitään perusvehnäkekseiltä maistuvia, sillä amarantissa on ihana omalaatuinen, pähkinäinen makunsa!).

Me tutustuimme amaranttiin jo seitsemän vuotta sitten, silloin, kun ensimmäinen imetysdieettini alkoi ja piti keksiä uusia ruokavaihtoehtoja kokeiltavaksi. Silloin se oli todella erikoinen vilja suomalaisille, eikä kukaan lähipiirissämme ollut edes kuullut siitä aiemmin. Kannattaa antaa amarantille mahdollisuus!

Amaranttikeksit (12-16kpl)

1 kananmuna

50-75ml kookossokeria

100g gheetä

3dl amaranttihiutaleita

3/4dl teff-jauhoja

1/2tl ruokasoodaa

50ml kookoshiutaleita

ripaus suolaa

hyppysellinen bourbon-vaniljaa tai vaniljauutetta

Vatkaa muna ja sokeri kevyesti yhdessä. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne sitten huoneenlämpöisen gheen kanssa muna-sokeri seokseen koko ajan sekoittaen. Muotoile taikinasta leivinpaperille pienehköjä keksejä. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes keksien pinta on saanut hieman väriä.

 

Antoisia tutustumis-, leipomis- ja maisteluhetkiä! Ja energiaa uuteen viikkoon!

Etsitkö hyvää reseptiä maidottomiin, munattomiin ja gluteenittomiin muffineihin? – Tästä saat sen!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Onkos siellä leipojia, jotka ovat vailla hyvää perusmuffinitaikinaa? Sellaista, joka sopii maidottomille, munattomille sekä gluteenittomillekin? Jaan nyt sellaisen kanssanne 🙂

2dl gluteenittomia jauhoja (esimerkiksi riisijauhoja, kaurajauhoja, tattarijauhoja)

1dl perunajauhoja

(0,5dl kaakaojauhetta – tämä tekee muffineista ruskeita, jos niin tahtoo 🙂 )

2tl leivinjauhetta

2tl kookossokeria

ripaus bourbon-vaniljaa/vaniljajauhetta

100g sulaa kookosöljyä

1 banaani

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin ja paista noin 10 minuuttia 180-200 asteessa. Kuorruta ja koristele halutessasi.

Voivatko karjanlanpiirakat olla herkullisia maidottomina, munattomina ja gluteenittomina?

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Kertokaahan, että meidän perhe ei ole ainoa, joka vain syö karjanlanpiirakoita? Että se valmistus on ulkoistettu Mummolle…? 😀 Onhan muillakin Mummo ja karjalanpiirakka yhtä usein samassa lauseessa kuin meillä? Apua, kuulostaapa kummalta, mutta niin vaan se Mummo meilläkin leipoo ne parhaat piirakat, mihinkäs sitä siitä pääsee. Meidän Mummo on myös sellainen Mummo, että se tahtoo tehdä kaikki herkut sopiviksi myös meidän perheen allergisille! (IHANA Mummo!) Jos emme ole itse kerinneet erikoisruokavalion reseptiä kehittelemään, niin Mummo taitaa sen homman myös 🙂 Tässä siis takuuvarmasti toimivat ja herkulliset, maidottomat, kananmunattomat ja gluteenittomat karjalanpiirakat, olkaa hyvät!

Valmista ensin riisipuuro:

3dl puuroriisiä

5-6dl vettä

1dl riisimaitoa

1-2tl suolaa

Kiehauta vesi ja lisää riisit. Kypsytä 10-15 minuuttia. Lisää riisimaito ja suola sekoittaen joukkoon. Kypsennä valmiiksi. Anna puuron jäähtyä.

Valmista kuoritaikina:

5dl vettä

5rkl gheetä (huom! jos olet allerginen maidon rasvalle tai tosi herkkä pienistä maitoproteiinijäämistä, niin käytä jotakin muuta rasvaa – meillä kuitenkin maitoallergiselle käy ghee oikein hyvin.)

2tl suolaa

10-12dl gluteenittomia jauhoja (esimerkiksi sekoitus tattari-, kaura- ja riisijauhoja)

Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Jaa taikina parin peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja kaulitse haluamaasi muotoon. Levitä riisipuuroa ruokalusikallinen piirakan keskelle ja taittele reunat. Paista noin 230 asteessa 15-20 minuuttia (tarkista kypsyys pohjasta). Nämä piirakat jäävät vaaleammiksi kuin perinteiset piirakat, joten älä hämäänny siitä. Anna piirakoiden hieman jäähtyä. Sivele piirakat lopuksi ghee-vesi-seoksella ja laita liinan alle odottelemaan maistelijoita. 🙂

Toivottavasti te innostutte kokeilemaan piirakanleivontaa 🙂

Nukkumatin eväät

Yhteistyössä Foodinin kanssa

On olemassa ruokia ja ravinteita, jotka parantavat unenlaatua ja sitten on olemassa niitä, jotka heikentävät unta. Ruoka on vain yksi osa laadukkaan unen yhtälöä. Jotta uni ylipäätänsä tulisi illalla, täytyy muutamien perusperiaatteiden toteutua.

Unensaamisen perusperiaatteet

Ajoitus. Pitkin päivää tulee jaksoja, jolloin olemme virkeämpiä ja jaksoja, jolloin väsyttää enemmän. Vireystila vaihtelee 90 minuutin pituisen syklin mukaan. Sama toistuu yölläkin; unen syvyys vaihtelee 90 minuutin sisällä syvästä unesta lähelle heräämistä. Silloin kun illalla huomaa ensimmäisen kerran pyyhkivänsä unihiekkaa silmäkulmastaan, on syytä mennä nukkumaan. Jos ei silloin hyppää nukkumatin kyytiin, tulee seuraava kyyti vasta noin 90 minuutin päästä. Säännöllisyys on tässä kohtaa valttia. Se helpottaa ennakoimista, mutta myös kehon sisäisen kellon, eli sirkadiaanisen rytmin säilymistä.

Valo. Valo ja toisaalta pimeys on yksi tärkeimmistä uni-valvetilaa säätelevistä tekijöistä. Tarvitsemme oikeanlaista valoa oikeaan aikaan vuorokaudesta. Valo säätelee melatoniinin tuotatoa, joka on kehomme tuottama unihormoni. Tarvitsemme aamulla heräämisen jälkeen ja keskellä päivää kirkasta valoa, jotta elimistö tietää, että on päivä. Illalla taas olisi hyvä, että valo olisi mahdollisimman pienitehoista ja värisävyltään lämpimänkeltaista/punaista. Eli katsellaan takkatulta tai kynttilää tietokoneen ja kännykän näytön sijaan.

Rauhoittuminen. Aamulle ja päivälle kannattaa ajoittaa raskaimmat ponnistelut. Ilta olisi hyvä pyhittää rauhalliselle, rentouttavalle tekemiselle. Kuntosali, juoksulenkit ja jääkiekkoharjoitukset eivät ole parasta unilääkettä, mutta venyttely, kevyt kävely tai vaikkapa meditointi sen sijaan voivat houkutella unta. Unen tuloon, melatoniinin eritykseen, liittyy kehonlämmön laskeminen. Rankka liikuntasuoritus sen sijaan nostaa kehon lämpötilaa ja myös stressihormoni kortisolin määrää hetkellisesti. Kortisoli jyrää melatoniinin. Myös muu kuin liikuntasuorituksesta aiheutuva stressi häiritsee unta.

Mitä sitten pitäisi syödä jotta uni tulisi?

Syömiseen pätevät yhtälailla yllä mainitut periaatteet: se pitää ajoittaa oikein, sen pitää tukea melatoniinin tuotantoa sekä kehon rauhoittumista.

Ajoita iltapala niin, ettet syö liian raskaasti juuri ennen nukkumaan menoa. Iltapalalla olisi hyvä olla hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotta verensokeri pysyisi tasaisena yöllä, mutta myös siksi, että usein hiilihydraatipitoisen aterian jälkeen alkaa väsyttämään, kun verensokeri tasaantuu pienen nousun jälkeen. Hyviä hiilihydraattilähteitä illalle ovat esimerkiksi riisi, kaura ja bataatti. Aivot tarvitsevat energiaa myös yöllä. Hiilihydraatit ovat aivoille ensisijainen energianlähde, kun niitä on saatavilla, mutta voit ravita aivoja myös ketogeenisillä rasvoilla (mct-öljyillä) sekä omega-3 rasvahapoilla.

Melatoniinin esiasteet ovat serotoniini ja tryptofaani. Tryptofaani on aminohappo, jota on monissa ruoka-aineissa, kuten maitotuotteissa, kalkkunassa, merenelävissä, siemenissä ja pähkinöissä, kikherneissä, useissa hedelmissä ja vihanneksissa sekä viljoissa. Jotta tryptofaani konvertoituu melatoniiniksi asti tarvitaan kalsiumia ja B6-vitamiinia. Niitä saa hyvin edellä mainituista kategorioista. Kirsikka on paras suora melatoniinin tuotantoa edistävä ruoka-aine. B6-vitamiinia saa hyvin esimerkiksi auringonkukansiemenistä, banaanista ja avokadosta. Kalsiumlähteistä klassisin unilääke on (lämmin) maito, mutta myös vihreät kasvikset tai sardiinit ovat hyviä lähteitä.

Rauhoittumista voi tukea magnesiumia ja kaliumia sisältävillä ruoka-aineilla. Hyviä lähteitä ovat pähkinät ja erityisesti mantelit, pinaatti, lehtikaali, lohi, makrilli ja jo yllä mainituista banaani sekä avokado. Voit helpottaa kehoa rentoutumaan myös yrttiteellä. Hyviä yrttejä ovat esimerkiksi kamomilla, valeriaana ja kärsimyskukka. Eteerisillä öljyillä voi myös houkutella unentuloa. Laventeli, olibaanihartsi ja setripuu ovat oivallisia öljyjä tähän tarkoitukseen. Adaptogeeneistä on ashwagandha ja reishi kokeilemisen arvoinen, varsinkin, jos kärsit liiasta stressistä.

Kokeile tehdä intialainen rauhoittava iltamaito. Siihen tarvitset:

2dl (raaka)maitoa

1rkl hunajaa

1tl ashwagandhaa

Lämmitä maito kattilassa, mutta älä anna sen kiehahtaa. Lisää hunaja ja ashwagandha sekoittaen joukkoon. Nauti lämpimänä.

Mitä ruokia tulisi välttää?

Vältä liian sokerisia ruokia illalla. Jos verensokeri laskee liian alas yöllä, aiheuttaa se stressireaktion keholle, josta seuraa melatoniinin tuotannon häiriintyminen. Vältä piristäviä ruoka-aineita, kuten kofeiinia, teobromiinia ja teofylliiniä. Eli tavallinen kahvi, tumma suklaa sekä valkoinen, vihreä ja musta tee sisältävät näitä. Vältä alkoholia illalla, sillä se viivästyttää nukahtamista monella tunnilla ja heikentää unenlaatua. Vältä liian rasvaista ja mausteista ruokaa illalla, sillä se voi aiheuttaa ruoan takaisinvirtausta (refluksia). Vältä ruoansulatukselle työläitä proteiinilähteitä, kuten pihviä tai makkaraa, sillä ruoansulatuselimistö toimii yöllä hitaammin, eikä sen olisi tarkoitus edes kauheasti tehdä työtä, kun me nukumme.

//Ramon

Hyvästi Kaksplus! – Nyt on pitsan aika!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Osa teistä varmaan jo huomasikin, että Kaksplus on nyt taaksejäänyttä blogielämää! Irtisanoin blogin Kaksplussalta, ja päätös tuntuu nyt tosi hyvältä. Ihanaa, uusi aika alkaa, en malta odottaa uusia blogiseikkailuja! Niistä saatte kuulla lisää hieman myöhemmin! Ja viimeisistä Kaksplussan bileistäkin saatte vielä raporttia ensi viikolla. Nyt on kuitenkin juhlan aika, sitä voisi juhlistaa vaikka gluteenittoman pannupitsan kanssa, eikö? Resepti on gluteeniton ja lehmänmaitoproteiiniton. Reseptissä on käytetty kananmunan keltuiaisia, joten tämä sopinee myös niille, jotka eivät ole kovin allergisia kananmunalle (valkuaiset ovat yleisesti ottaen allergisoivempia).

Pohjan ainekset:

2dl raakoja kikherneitä
2 kananmunankeltuaista
2rkl tapiokatärkkelystä
hyppysellinen suolaa
ripaus mustapippuria
gheetä paistamiseen

haluamasi täytteet

Liota kikherneet yön yli. Keitä niitä sen jälkeen noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Siivilöi kikherneet pois vedestä, murskaa ne tahnaksi ja lisää tahnaan muut pohjan ainekset. Paista tahnasta ohuehko lettu reilussa gheessä.

Täytä haluamallasi tavalla, esimerkiksi tomaattipyreellä, lihalla/kanalla/kalalla, kasviksilla ja juustolla. Laita 250 asteiseen (tai niin kuumaan kuin paistinpannusi kestää) uuniin vielä 5 minuutiksi. (Tällä kertaa meidän pitsa ei kerinnyt uuniin, koska sillä oli jo kiire suuhun, joten todistetusti tämä toimii pelkän pannunkin kanssa valmistettuna.)


Leppoisaa sunnuntai-iltaa!