Vierailu Savoon: muikkukukko gluteenittomana ja maidottomana

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Meillä on sukua savossa ja siksi muikkukukko onkin meille kovin tuttu asia 😀 Tässä postauksessa mennäänkin nyt perinneherkkujen maailmaan, meinaan tarjoilen teille tänään muikkukukon reseptin, gluteenittomana ja maidottomana (toki myös kananmunattomana), olkaa hyvä:

Muikkukukko (gluteeniton ja maidoton)

kuoritaikina:

6 dl  vettä

1,5 tl suolaa

100 g  rasvaa sulana tai öljyä (jos käytät gheetä, niin tiedosta, että resepti ei ole silloin täysin maidoton)

500 g gluteenittomia kaurajauhoja

100 g vaaleaa gluteenitonta jauhoa esimerkiksi riisijauhoja

täyte:

1 kg  perattua muikkua

200 g possun kylkisiivua

2 sipulia pieneksi hakattuna

Tee kuoritaikina sekoittaen ainekset keskenään ja kauli siitä pyöreähkö alusta.

Lado pohjalle keon muotoon kerroksittain muikkua ja lihaa sekä sipulia.

Jätä reunat vapaaksi, jotta voit kääntää ne muikkukeon päälle. Kostuta sormia kylmässä vedessä ja liimaa taitoskohdat kiinni.

Nosta kukko pellille, koska on todennäköistä että se ”laulaa” eli vuotaa uunissa. Paista kukkoa ensin 250 asteessa 30 minuuttia, että pinta sulkeutuu ja saa väriä. Peitä kukko leivinpaperilla ja foliolla ja laske lämpötilaa 175 asteeseen ja paista 2 tuntia. Tämän jälkeen laske lämpötilaa noin  120 asteeseen ja anna vielä paistua 2,5 tuntia.

Tämä herkku antaa odotuttaa itseään melko kauan, mutta on kyllä sen arvoista sitten, kun uunista saapuu! Kiitos reseptistä kuuluu rakkaalle äidilleni ja tädilleni!

// Emmi

Kesän helpot kauraiset pikkuleivät (gluteenittomat ja maidottomat)

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Jos kaipaat jotakin herkkua, mutta pihailu kutsuu tällä hetkellä enemmän kuin pitkäkestoinen leivonta, niin tässä on ohje juuri sinulle. Helpot, nopeat, herkulliset gluteenittomat ja maidottomat kauraiset pikkuleipäset.

Makeat kaurauset pikkuleipäset

200g sulatettua kookosöljyä

2 dl kookossokeria

2 kananmunaa

2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaura-tattarihiutaleiden sekoitus

2,5 dl gluteenittomia jauhoja oman mielen mukaan (esimerkiksi riisijauhoja)

2 tl leivinjauhetta

1tl psylliumia

ripaus aitoa vaniljaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kananmunat ja sula rasva/öljy ja sekoita tasaiseksi. Nosta lusikalla nokareita pellille ja muista sijoittaa nokareet väljästi, sillä ne leviävät jonkin verran. Paista noin 8 minuuttia 180-200 asteessa. Jäähdytä pellillä.

Ihanaa alkanutta heinäkuuta kaikille!

Voiko täytekakun pohja olla maidoton, gluteeniton sekä munaton?

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Voi olla! Tässä tulee hyvä pohjavaihtoehto erityisruokavalioleivonnalle. Jos teillä juhannuskakku on vielä tekemättä, niin ota tästä ohje ja ala väsäämään 🙂 !

Täytekakun pohja (maidoton, gluteeniton, munaton)

2 dl sokeria

150g haluamaasi rasvaa

3 dl omenasosetta tai banaanisosetta

4dl gluteenittomia jauhoja, esimerkiksi riisijauhoja

1.5 tl leivinjauhetta

 

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää omenasose ja jauhoseos. Kaada vuokaan ja paista 180 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä, halkaise ja täytä haluammallasi täytteillä.

Kesä on juhlien aikaa, joten toivottavasti tämä ohje auttoi jotakuta -ton-kokkia pohdinnoissaan 🙂

Teepä teeleipiä!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Minulla on sinulle ehdotus: seuraavan kerran, kun pohdit, että jotakin kivaa, suolaista, pehmeää ja helppoa voisi leipoa, niin ota tästä resepti talteen ja tee näitä: helppoja teeleipiä!

Teeleivät (gluteenittomat)

4 dl  nestettä (maitoa tai vettä)

50 g hiivaa

50 g gheetä

100 g kaurajauhoja

150 g tattarijauhoja

30 g psylliumia

1 tl suolaa

1 muna

2 rkl hunajaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää sula rasva. Sekoita kaikki kuivat aineet ja muna sekä hunaja taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi. Seos jää löysäksi, mutta sakenee kohotessaan: anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Nosta lusikalla noin 0,5 dl leipää kohden taikinaa ja levitä vähän. Anna vielä kohota hetken pellillä ja paista 15-18 minuuttia uunin keskitasolla noin 200 asteessa.

Sluuuuurps!

Comeback kasvispiirakan muodossa (maidoton, gluteeniton, vege)

Yhteistyössä Foodinin kanssa

No heloooou arvon väki! Pitkästä aikaa täällä, oh! Olemme lomailleet! Niin, siis ainakin, mitä tulee tämän blogin kirjoittamiseen, heh. Meillä on syymme, ja niitä ajattelinkin availla seuraavissa teksteissäni tänne, joten pysykää edelleen messissä (vaikkakin blogin päivitystahti on hidas…). Nyt kuitenkin halusin tehdä comebackin reseptin muodossa, sillä se vaan on vähän helpompi icebreaker kuin pidempi selittelyteksti… Joten tässä superherkullinen vegepiirakka: ottakaa resepti talteen, valmistakaa se ja käykää pöytään!

Vegaaninen kasvispiirakka

pohja:

1,5dl perunasosehiutaleita

2dl haaleaa vettä

0,5dl kaurahiutaleita

1dl tattarijauhoa

0,5dl kaurajauhoja

70g öljyä tai rasvaa (esimerkiksi ghee, mutta huom: jos käytät gheetä, ohje ei ole vegaaninen)

0,5dl kaurakermaa

0,5tl suolaa

0,5tl leivinjauhetta

 

päälle:

1 paprika

noin puoli purjoa

1 parsakaali

2dl herkkusieniä

suolaa

mustapippuria

(yrttimausteita)

1tl paprikajauhetta

2dl kaurakermaa tai maustamatonta kaura/kookosjukurttia

100g raastettua Violife-juustoa

pohja:

Mittaa kulhoon perunasosehiutaleet ja vesi ja anna turvota hetki. Lisää öljy/rasva ja kerma. Sekoita muut kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Painele vuokaan.

päälle:

Pehmitä pannulla paprikaa ja purjoa, ja lisää sienet. Leikkaa parsakaali haluamasi kokoisiksi paloiksi ja kiehauta 2-3 minuuttia (ei liian kypsiksi!). Lisää täytteeseen loput aineet ja kaada pohjan päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

 

Kiva, että olet vielä siellä ruudun toisella puolella kahden kuukauden tauon jälkeenkin! Toivon sinulle herkullista viikonloppua!