Jospa kääretorttuiltaisiin?

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Meidän blogista löytyy raakaherkkuja ja biohakkereiden tavoin viimeiseen vaiheeseen asti hiottuja erikoisempia ruokakokeiluja. Toisaalta lukijakunta on todennäköisesti sen verran laajalle levittäytynyt ruokamieltymyksissään, että on kiva välillä jakaa näitä perinteisempiäkin herkkuja. Olettekin varmaan sen jo huomanneet? 🙂

Meidän Mummo rakastaa leipomista ja melkeinpä joka kerta, kun kaarramme automme Mummolaan, löytyy sieltä uunituoreita herkkuja. Olemme onnekkaita! 🙂 Välillä siis mennään Mummon ohjeilla perinneherkuissa, välillä kehitellään itse jotakin erikoisempaa, ja välillä muokkaillaan yhdessä Mummon kanssa välimuotoja näistä kahdesta. Tänä syksynä myös meidän esikoinen on innostunut ruuanlaitosta ja leivonnasta ja hän hyvin omatoimisesti leivoskeleekin pitsoja, piirakoita, banaanilettuja, pullia ja sämpylöitä. Jos leivinpaperi sattuu loppumaan, hän reippaasti pyöräilee sen kolmen kilometrin päässä olevaan lähikauppaan hakemaan. Toivonkin, että tämä innostus saisi jatkua 😀

Mutta nyt tämän postauksen reseptiin: kääretorttuun!

Gluteeniton kääretorttu

3 kananmunaa

1,5dl sokeria (+ sokeria leivinpaperin päälle)

1dl vaaleaa riisijauhoa

0,5dl perunajauhoa

1tl leivinjauhoa

täyte:

1dl kermaa

1dl rahkaa

50g tummaa suklaata (voit käyttää tämän sijaan 2rkl kaakaojauhetta jos tahdot)

makusi mukaan hilloa tai marjoja

makeutukseen kookossokeria, jos tahdot (riippuu laitatko hilloa/marjoja)

ripaus vaniljajauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kuivat aineet ja sekoita. Paista 180 asteessa noin 8-10 minuuttia. Kumoa jäähtymään sokeroidun leivinpaperin päälle. (Kookossokeri on mielestäni ihana valinta leivinpaperin päälle laitettavaksi, sillä siinä on kauniin kultainen väri)

Tee täyte: vatkaa kerma, sekoita siihen rahka ja sulatettu suklaa/kaakaojauhe, mahdolliset marjat/hillo sekä vaniljajauhe. Levitä jäähtyneelle levylle, kääri rullalle ja tarjoile kylmänä.

Kauniita aurinkoisia päiviä kaikille! Nautiskellaan joka päivä upeasta säästä, ihanasta ruuasta ja parhaasta seurasta, eikö!

Pikainen, herkullinen mustikkaraakasuklaa

mustikkasuklaa

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Raakasuklaan teko voi olla super-yksinkertaista ja tällä ohjeella se on myös super-nopeaa. Raakasuklaan teossahan kaikista tylsin vaihe on odotella suklaa kovettumista pakastimessa. Tähän ohjeeseen tarvitset:

200g pakastemustikoita

50g kaakaovoita

50g kaakaomassaa

½dl kookossokeria

1dl kaakaojauhetta

2rkl kookosmannaa

ripaus suolaa

hyppysellinen vaniljaa

Sulata kaakaovoi ja kaakaomassa vesihauteessa. Lisää ensin kookossokeri, sekoita, ja sitten loput ainekset paitsi mustikat. Laita jäiset mustikat kulhoon ja kaada kaakaoseos niiden päälle. Pyörittele aineksia sekoitellen, kunnes kaakao kohmettuu. Tämän suklaan voit nauttia heti.

Vierailu Savoon: muikkukukko gluteenittomana ja maidottomana

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Meillä on sukua savossa ja siksi muikkukukko onkin meille kovin tuttu asia 😀 Tässä postauksessa mennäänkin nyt perinneherkkujen maailmaan, meinaan tarjoilen teille tänään muikkukukon reseptin, gluteenittomana ja maidottomana (toki myös kananmunattomana), olkaa hyvä:

Muikkukukko (gluteeniton ja maidoton)

kuoritaikina:

6 dl  vettä

1,5 tl suolaa

100 g  rasvaa sulana tai öljyä (jos käytät gheetä, niin tiedosta, että resepti ei ole silloin täysin maidoton)

500 g gluteenittomia kaurajauhoja

100 g vaaleaa gluteenitonta jauhoa esimerkiksi riisijauhoja

täyte:

1 kg  perattua muikkua

200 g possun kylkisiivua

2 sipulia pieneksi hakattuna

Tee kuoritaikina sekoittaen ainekset keskenään ja kauli siitä pyöreähkö alusta.

Lado pohjalle keon muotoon kerroksittain muikkua ja lihaa sekä sipulia.

Jätä reunat vapaaksi, jotta voit kääntää ne muikkukeon päälle. Kostuta sormia kylmässä vedessä ja liimaa taitoskohdat kiinni.

Nosta kukko pellille, koska on todennäköistä että se ”laulaa” eli vuotaa uunissa. Paista kukkoa ensin 250 asteessa 30 minuuttia, että pinta sulkeutuu ja saa väriä. Peitä kukko leivinpaperilla ja foliolla ja laske lämpötilaa 175 asteeseen ja paista 2 tuntia. Tämän jälkeen laske lämpötilaa noin  120 asteeseen ja anna vielä paistua 2,5 tuntia.

Tämä herkku antaa odotuttaa itseään melko kauan, mutta on kyllä sen arvoista sitten, kun uunista saapuu! Kiitos reseptistä kuuluu rakkaalle äidilleni ja tädilleni!

// Emmi

Kesän helpot kauraiset pikkuleivät (gluteenittomat ja maidottomat)

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Jos kaipaat jotakin herkkua, mutta pihailu kutsuu tällä hetkellä enemmän kuin pitkäkestoinen leivonta, niin tässä on ohje juuri sinulle. Helpot, nopeat, herkulliset gluteenittomat ja maidottomat kauraiset pikkuleipäset.

Makeat kaurauset pikkuleipäset

200g sulatettua kookosöljyä

2 dl kookossokeria

2 kananmunaa

2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaura-tattarihiutaleiden sekoitus

2,5 dl gluteenittomia jauhoja oman mielen mukaan (esimerkiksi riisijauhoja)

2 tl leivinjauhetta

1tl psylliumia

ripaus aitoa vaniljaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kananmunat ja sula rasva/öljy ja sekoita tasaiseksi. Nosta lusikalla nokareita pellille ja muista sijoittaa nokareet väljästi, sillä ne leviävät jonkin verran. Paista noin 8 minuuttia 180-200 asteessa. Jäähdytä pellillä.

Ihanaa alkanutta heinäkuuta kaikille!

Voiko täytekakun pohja olla maidoton, gluteeniton sekä munaton?

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Voi olla! Tässä tulee hyvä pohjavaihtoehto erityisruokavalioleivonnalle. Jos teillä juhannuskakku on vielä tekemättä, niin ota tästä ohje ja ala väsäämään 🙂 !

Täytekakun pohja (maidoton, gluteeniton, munaton)

2 dl sokeria

150g haluamaasi rasvaa

3 dl omenasosetta tai banaanisosetta

4dl gluteenittomia jauhoja, esimerkiksi riisijauhoja

1.5 tl leivinjauhetta

 

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää omenasose ja jauhoseos. Kaada vuokaan ja paista 180 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä, halkaise ja täytä haluammallasi täytteillä.

Kesä on juhlien aikaa, joten toivottavasti tämä ohje auttoi jotakuta -ton-kokkia pohdinnoissaan 🙂