Kun banaanilettujen pitää onnistua ilman kananmunaa

Välillä ruokapöydässä on kananmunattomia syöjiä. Ja sitten kun perusrunkona ruokailussa on myös lehmänmaidottomuus sekä gluteenittomuus, saa reseptejä soveltaakin mukavasti, jotta saisi koostumuksen pysymään haluttuna. 
Meillä on tehty banaanilettuja jo monta vuotta, välillä munallisena ja välillä munattomana. Tässä on yksi hyvä jäljitelmä “perusbanaaniletuille” munattomana.

2 kypsää banaania
hyppysellinen suolaa
ripaus vaniljaa
kookosöljyä paistamiseen
Surauta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pieniä palloja. 
Paista matalahkolla lämmöllä palloihin paistopinta ja litistä vasta sen jälkeen ne lettujen muotoisiksi.
Yhteistyössä Foodinin kanssa

Pikakarkit pannulla

Nyt, kun pahimpien raskauspahoinvointikuukausien jälkeen makeat jutut ovat taas alkaneet pikkuhiljaa kiinnostelemaan minua, on avautunut myös muutama keittiön kaappien kätköissä oleva pussi, joka varmasti jo odotteli minua niiden luo.

Tämä pikamakeaherkku ei ole gourmeetasoinen, mutta ehdottomasti juuri sellainen kun-kaapissa-ei-ole-oikeasti-mitään-mutta-jotakin-makeaa-pitäisi-saada-juttu. Nämä pikakarkit ovat tietysti maidottomia, viljattomia sekä sokerittomia. Toimi minulla, toivottavasti toimii myös sinulla, jos samankaltainen hätä iskee!

Carob-kuorrutetut pavut
1tlk vaaleita papuja

Laita pannu kuumenemaan. Sulata kookosöljy pannulla, ja iske sitten joukkoon pavut ja carobjauhe samaan aikaan. Sekoittele ripeästi niin kauan, kunnes carobjauhe on levittynyt tasaisesti papujen pinnalle. Lopuksi sirottele makusi mukaan steviajauhetta papujen päälle makeutukseksi. Tarjoilukumppaniksi ehdotan mansikoita (mutta toimii toki ilmankin, ja varmasti aika paljon kaiken muunkin kanssa :-)). (Makeutukseen voit kokeilla myös hunajaa, ja carobin tilalla toimii halutessasi myös kaakaojauhe.)

p.s. Reseptiä voi soveltaa myös kikherneisiin – toimii niidenkin kanssa!

Yhteistyössä Foodin

Synttäreiden mustikkasorbetti

Alkuviikosta kirjoitin synttäribrowniesiemme ohjeen blogiin. Koska suklaisten browniesien kanssa oli kiva tarjota jotakin raikasta, me valitsimme raikkaudeksi mustikkasorbetin. Tässä tulee sen ohje. Ohjeesta tulee 1,5l herkkua.
4 kananmunaa
500ml kooskosmaitoa (kookosmaito on tehty blendaamalla 1,5dl kookosmannaa ja 3,5dl vettä keskenään)
750g mustikoita
3rkl hunajaa
1 sitruunan mehu

Blendaa kaikki ainekset keskenään. Kaada massa jäätelökoneeseen ja anna sen käydä muutamia minuutteja, että haluttu koostumus on saavutettu. Vaihtoehtoisesti voit laittaa massan suoraan pakastimeen ja sekoitella sitä lusikalla puolen tunnin välein.

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Poikien maidoton, gluteeniton ja sokeriton synttäribrownie

Vihdoin pojat saivat synttärinsä, ja tarjoilumme oli kokonaan maidoton, gluteeniton sekä sokeriton (kylläkin makeutettu). Eikä kukaan vieraista muuten valittanut tarjoiluiden mauttomuutta 😉
 
Instagramissani kyselin, kiinnostaako menu, ja koska vihreä valo syttyi, tässä tulee ekana browniesien ohje:
300g bataattia
1 avokado
6 kananmunaa
1 dl vaahterasiirappia
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa

Kuori bataatti, ja keitä se pehmeäksi. Soseuta bataatti ja avokado. Sekoita soseeseen kookosöljy ja cashewtahna. Vatkaa munat ja vaahterasiirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahto soseeseen. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne sitten koko ajan vatkaten taikinaan. Levitä seos uunipellille reilun sentin paksuikseksi tasaiseksi levyksi. Paista 160 asteessa noin 30 minuuttia. Brownie saa jäädä sisältä pehmeäksi.
Jos haluat, voit tehdä päälle vielä kuorrutteen:

1 avokado
1 dl vaahterasiirappia

Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Soseuta avokado ja lisää sekaan

kaikki loput ainekset. Soseuta tasaiseksi. Levitä jäähtyneen brownien päälle.
Jos maltat, niin anna herkun tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Normaaliin kallellaan oleva peltipulla

Minun reseptini ovat (lähes) aina lehmänmaidottomia sekä gluteenittomia, mutta usein myös muita -tonittomia. Nyt on luvassa resepti, joka on sekä maidoton että gluteeniton sekä halutessasi myös kananmunaton, mutta kallellaan normaaliin siinä, että siinä on käytetty niin sokeria kuin hiivaakin. Tämmöinen resepti on allergisen perheen helppo antaa vaikka niille perinteisen leivonnan sukulaistädeille, joiden silmät pyörähtävät kattoon, kun ohjeessa lukee kookossokeri, psyllium tai stevia. Äidilleni kiitos reseptin kehittelyavusta!

Peltipulla
taikina:
4dl haaleaa vettä (/kasvimaitoa)
50g hiivaa
(1 kananmuna, jos haluat taikinaan mehevyyttä)
1½dl sokeria
n. 10dl jauhoja (esimerkiksi 2dl kaurahiutaleita, 2dl tattarijauhoja, 2dl riisijauhoja, 2dl maissijauhoja)
150g sulaa rasvaa (muista, että maidottomassa ruokavaliossa rasva ei saa olla voi!)
täyte:
hedelmänpaloja/marjoja oman mielen mukaan (ja halutessasi hilloa hedelmien/marjojen alle, niin mehukkuus lisääntyy), meillä käytettiin mustikoita
muruseos:
50g rasvaa
1dl sokeria
Hienonna hiiva haaleaan veteen (tai kasvimaitoon). (Sekoita joukkoon kananmuna.) Lisää kardemumma, suola ja sokeri. Lopuksi lisää jauhoseos sekä sulatettu rasva. Levitä taikina pellille nousemaan 20 minuutiksi. (Jos käytät hilloa, laita se pohjalle seuraavaksi.) Ripottele päälle hedelmät/marjat. Nypi toisessa kulhossa muruseos tasaiseksi ja levitä täytteiden päälle. Paista 200 asteessa 25 minuuttia.

Yhteistyössä Foodin 

p.s. Huomiseen asti on vielä aikaa käydä osallistumassa Samasta Padasta -kirjan arvontaan blogini facebook-sivuilla!