Saanko esitellä: amarantti ja amaranttikeksit!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Tiedättekö te, mitä amarantti on? Se on siemenkasvi, jota voidaan käyttää “tavallisten” viljojen tapaan. Amarantti sisältää suhteellisen paljon proteiinia (15%!), ja se on erityisen ravinnerikas (se sisältää paljon rautaa, fosforia, magnesiumia, seleeniä, sinkkiä, kaliumia, folaattia, B6:ta, metioniinia, lysiinia – wau!).

Amaranttia voi soveltaa monipuolisesti: siitä voi tehdä ruokaan lisukkeen tai lisätä sitä ruokiin mukaan. Amarantista voi tehdä puuroa tai pop-amarantteja (poppareiden korvaajia). Mutta amaranttia voi käyttää myös leivontaan, kuten me käytimme kekseihin. Nämä keksit ovat herkullisia, täyteläisiä ja persoonallisen makuisia (ei siis mitään perusvehnäkekseiltä maistuvia, sillä amarantissa on ihana omalaatuinen, pähkinäinen makunsa!).

Me tutustuimme amaranttiin jo seitsemän vuotta sitten, silloin, kun ensimmäinen imetysdieettini alkoi ja piti keksiä uusia ruokavaihtoehtoja kokeiltavaksi. Silloin se oli todella erikoinen vilja suomalaisille, eikä kukaan lähipiirissämme ollut edes kuullut siitä aiemmin. Kannattaa antaa amarantille mahdollisuus!

Amaranttikeksit (12-16kpl)

1 kananmuna

50-75ml kookossokeria

100g gheetä

3dl amaranttihiutaleita

3/4dl teff-jauhoja

1/2tl ruokasoodaa

50ml kookoshiutaleita

ripaus suolaa

hyppysellinen bourbon-vaniljaa tai vaniljauutetta

Vatkaa muna ja sokeri kevyesti yhdessä. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne sitten huoneenlämpöisen gheen kanssa muna-sokeri seokseen koko ajan sekoittaen. Muotoile taikinasta leivinpaperille pienehköjä keksejä. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes keksien pinta on saanut hieman väriä.

 

Antoisia tutustumis-, leipomis- ja maisteluhetkiä! Ja energiaa uuteen viikkoon!

Etsitkö hyvää reseptiä maidottomiin, munattomiin ja gluteenittomiin muffineihin? – Tästä saat sen!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Onkos siellä leipojia, jotka ovat vailla hyvää perusmuffinitaikinaa? Sellaista, joka sopii maidottomille, munattomille sekä gluteenittomillekin? Jaan nyt sellaisen kanssanne 🙂

2dl gluteenittomia jauhoja (esimerkiksi riisijauhoja, kaurajauhoja, tattarijauhoja)

1dl perunajauhoja

(0,5dl kaakaojauhetta – tämä tekee muffineista ruskeita, jos niin tahtoo 🙂 )

2tl leivinjauhetta

2tl kookossokeria

ripaus bourbon-vaniljaa/vaniljajauhetta

100g sulaa kookosöljyä

1 banaani

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin ja paista noin 10 minuuttia 180-200 asteessa. Kuorruta ja koristele halutessasi.

Tammikuu ja suklaapiirakka ne yhteen sopivat!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Toivottavasti teillä on ollut mukava loppiainen, ja olette ehkä saaneet vähän herkutellakin 🙂 Täällä blogissa olisi nyt vuorossa maidottoman, kananmunattoman ja gluteenittoman suklaapiirakan ohje, kelle se nyt sitten tällä tammikuisella hetkellä sopiikaan 😉 Meidän perheessä perinteisesti herkutellaan ihan joka päivä, oli sitten tammikuu, kesäkuu tai joulukuu. Yleensä herkkumme ovat akselilla maidoton-gluteeniton-(kananmunaton)-sokeriton, mutta tässä piirakassa on kyllä tomusokeria kookossokerin lisäksi, joten sokeriton herkku tämä ei tällä kertaa ole.

Suklaapiirakka (maidoton, kananmunaton, gluteeniton)

100g gheetä

1dl (kookos)sokeria

1dl omenasosetta

2,5dl jauhoja (riisijauhoja, tattarijauhoja, mantelijauhoja, teffjauhoja, kvinoajauhoja, kaurajauhoja tms. esimerkiksi sekoitellen oman maun mukaan)

2rkl kaakaojauhetta

1tl leivinjauhetta

0,5tl ksantaania

Vaahdota sula rasva ja sokeri yhdessä. Lisää vaahdon sekaan omenasose ja jo keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista 180 asteessa noin 10-15 minuuttia.

Tee jäähdytetyn piirakan päälle kuorrutus. Sekoita keskenään:

1rkl kaakaojauhetta

3rkl kylmää kahvia

150g tomusokeria

2rkl sulaa kookosöljyä

hyppysellinen bourbon-vaniljaa

Levitä täyte ja ripottele täytteen päälle esimerkiksi kookoshiutaleita tai nonpparelleja (muista katsoa, että nonpparellit ovat myös -tonittomia, jos se on sinulle tärkeää!).

Herkullista viikonloppua!

Sokerittomat, gluteenittomat ja maidottomat minuuttikarkit!

Haluaisitko syödä superherkullisia karkkeja, jotka eivät sisällä lainkaan lisättyä sokeria eivätkä mitään ylimääräistä makeutusta (saati lisäaineita)? Tässä olisi juuri sinulle resepti! Käy siis sinulle, joka tahdot nopeasti haukkasta pikaenergian suuhun, mutta myös sinulle, joka tahtoo ihanan jälkkärin, ja hei – käy myös sinulle, joka suunnittelet vähän terveellisempää juhlatarjottavaa!
(Pähkinöitä)
Pyörittele kuivatut taatelit lakritsinjuurijauheessa ja/tai raakakaakaojauheessa (onnistuu suljetussa rasiassa tai vaikka minigrip-pussissa heilutellen – sisälle vaan sekä taatelit että jauhe). Tee veitsellä taateleihin viilto. (Tässä vaiheessa, jos tahdot, voit sujauttaa taatelin sisälle pähkinän.) Täytä osa taateleista, cashewtahnalla, osa kookosmannalla, osa mantelitahnalla ja osa parapähkinätahnalla. Voit ripotella vielä päälle lakritsinjuurijauhetta ja/tai kaakaojauhetta. 

HER-KUT-TE-LE!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Kun synttärikakuksi kelpaa hyvin se terveellinenkin kakku!

Viikko sitten kirjoittelin Pikkusankarin ja Minimullistajan yhteissynttäreillä tarjottujen gluteenittomien, maidottomien ja sokerittomien herkkukeksien reseptin. Nyt olisi vuorossa kakun ohje! Kakku ei ole se perinteisin, heh. Tässä on siis vesimelonikakku meidän tapaan tehtynä! Kakku on maidoton, gluteeniton eikä sisällä valkaistua sokeria, vaan vaihtoehtoisia makeutustapoja 🙂 Ja tiedoksi niille, joille kalorit merkkaavat jotakin, niin tämä kakku on todella, todella kevyttä kamaa. Siis ihan oikeasti tällä kertaa 😀
1 vesimeloni
1-2 tölkkiä kookoskermaa
0,5 dl hunajaa
20 tippaa vaniljasteviaa
2-3 banaania
5 dl tuoreita vadelmia

Laita kookoskerma yön yli jääkaappiin. Halkaise vesimeloni kahtia ja veistele kuoret pois. Kuivaa vesimeloni taputtelemalla talouspaperilla. Laita vesimelonipuolikkaat jääkaappin noin tunniksi kylmettymään. Ota kookoskerma kylmästä ja avaa se varovasti. Kylmässä rasva nousee pintaan ja neste valuu pohjaan. Käytä tähän ohjeeseen vain rasvaosuus. Kaavi se varovasti kulhoon. Lisää sekaan haluamasi määrä makeutusta (ohjeessa meidän tyyli). Vatkaa seos tasaiseksi. Ota vesimelonin puolikkaat jääkaapista ja kuivaa ne vielä kerran talouspaperilla. Levitä kookoskermaa reilu kerros vesimelonien päälle ja koristele miten tahdot, vaikka banaaninpaloilla ja vadelmilla, kuten me. Nauti kylmänä.
Tuoreiden marjojen satokauden mennessä ohi, itse tuunaisin kakkua esimerkiksi kaakaonibseillä, raakasuklaan paloilla, gojimarjoilla, mulpereilla, rouhituilla pähkinöillä yms. Lupaan, että sekin tapa toimii! Ja näiden kuorrutusvaihtoehtojen sekaanhan voi laittaa ihan mitä tahansa tuoretta hedelmää!
Herkullista viikkoa jokaiselle blogin lukijalle!
Yhteistyössä Foodinin kanssa