Kaksi kivaa juttua

Sen lisäksi, että mulla on täällä kaksi kivaa poikaa, mulla on täällä nyt kaksi kivaa välipala/jälkkärivinkkiä maidottomaan ja viljattomaan ruokavalioon. Reseptejäni on kovasti toivottu lähipiirissä, mutta myös bloginkin kautta, joten nyt tulee taas muutama juttu.

Kookosjukurtti (maidoton, munaton, viljaton)
Laita 2dl kookosmaitoa ja 1-2 maitohappokapselin sisältöä lasiseen, puhtaaseen tiiviiseen astiaan. Sekoita hieman. Vie tekeytymään huoneenlämpöiseen pimeään paikkaan kahdeksi vuorokaudeksi. Nosta tämän jälkeen jääkaappiin muutamaksi tunniksi – sitten jukurtti on valmis syötäväksi!

Kaikkea sitä joutuukin imetysdieetin aikana tekemään, muun muassa
jukurttia. Tässä annos nautittuna punaviinimarjojen ja mulperimurujen
kera. Huh miten namia!
Banaanipannari (maidoton, viljaton)
Sekoita neljä desiä mantelijauhoja, 1tl suolaa, 8dl maustamatonta mantelimaitoa, 2 kananmunaa ja puoli desiä sulatettua kookosöljyä keskenään. Laita 2rkl psylliumia turpoamaan taikinan sekaan kymmeneksi minuutiksi. Levitä seos leivinpaperin päälle pellille. Paloittele banaania pannarin päälle ja paista uunissa noin 200 asteessa puolisen tuntia.

Minä olisin voinut seurata omia ohjeitani ja ottaa pannarin piiiiikkusen
aikaisemmin pois. No, niin hyvää se oli kärähtänein banaaneinkin, että
yhden illan aikana se hävisi pelliltä jonkun suuhun.

Seuraavanlaisen tekeleen tarkkaa ohjetta en millään muista, mutta sen muistan, että onnistui hyvin ja oli ihanan raikasta!

Pohjaan tuli ainakin yön yli liotettuja siemeniä, pähkinöitä ja kuivahedelmiä sekä mulpereita ja päälle omatekemää mansikkasorbettia. Pakkasen kautta suuhun. Tarkempaa ohjetta sitten joskus kun mittailen. Tai sitten, kun joku lukija mittailee ja infoaa tänne 🙂

On meillä leivottu pulliakin, mutta niiden reseptiä tuskin kukaan haluaa 😀

Muutama munallinen herkku

Tässä sitten jatkoa edelliseen postaukseen. Laittelen nyt gluteiinittomia, viljattomia ja maidottomia reseptejäni – mutta näissä on kananmunaa. Imetysdieetin osalta tilanne on tosiaan se, että maitoproteiini on kokonaan pois, ja kananmunaa rajoitan. Kokonaan en ole siitä vielä luopunut. Reseptien osalta sama stoori kuin viime postauksessa: reseptit ovat varmasti saaneet paljon inspiraatiota lukemattomista selaamistani ohjeista, mutta suoraan en ole ottanut mitään reseptiä mistään, joten inspiraation lähteitä en nyt osaa linkata. Yrittäkää kestää näin.
Banaanilätyt (viljaton, maidoton)
Sekoita kulhossa kaksi kananmunaa ja haarukalla murskattu iso banaani. Paista pikkulettupannulla kookosöljyssä. Lettujen päälle laitan yleensä kookoshiutaleita ja marjoja.

Tämän tyylisiä lettuja tehdään vissiin aika monessa niin allergia- kuin
fitnesstauloudessa. Ja mehän ollaan siihen ekaan kategoriaan meneviä.

Minuutin mikromuffini (viljaton, maidoton)
Makea versio: Sulata kahvikupissa yksi ruokalusikallinen kookosöljyä. Sekoita joukkoon haarukalla yksi kananmuna, reilu puoli desiä mantelijauhoa/hasselpähkinäjauhoja ja niin paljon hedelmäkuutioita/marjoja kuin haluat. Mikrota puoli minuuttia viiva kaksi minuuttia riippuen hedelmien/marjojen vetisyydestä. Muffini on valmis, kun pinta on kiinteä. Päälle ripottelen usein (paljon) ceylonkanelia tai lakritsinjuurijauhetta.
Suolainen versio: Sulata kahvikupissa yksi ruokalusikallinen oliiviöljyä tai gheetä. Sekoita joukkoon haarukalla yksi kananmuna, reilu puoli desiä mantelijauhoa ja kourallinen (auringonkukan- tai kurpitsan)siemeniä sekä hyppysellinen ruususuolaa, pippuria sekä jotakin yrttimaustetta. Mikrota noin minuutin verran.

Ahneella on yltäkylläinen loppu. Tässä kai yritin tehdä enemmänkin
mikrokakkua kuin muffinia triplaamalla ainesosat… Oli kai nälkä.

Mantelimaitoleipä (viljaton, maidoton)
Sekoita keskenään kulhossa viisi kananmunaa, reilu teelusikallinen ruususuolaa, reilu yksi ruokalusikallinen oliiviöljyä, 2,5dl mantelijauhoa, 2,5dl makeuttamatonta mantelimaitoa, 1,5dl siemensekoitusta (pellavansiemeniä, auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä). Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa 200 asteessa kunnes pinta on kullankeltainen.

Papu-omenapaistos (viljaton, maidoton)
Laita monitoimikoneeseen kaksi tetrallista isoja valkopapuja, neljä kananmunaa, 5dl omenaraastetta, puoli desiä sulatettua kookosöljyä, 3rkl sitruunamehua ja 1rkl psylliumia. Pyöräytä soseeksi. Sekoita eri kulhossa seuraavat aineet ensin keskenään: 1dl kookosjauhoja, 2dl mantelijauhoja, 1tl inkivääriä, 1tl kanelia, 1tl kardemummaa, ripaus ruususuolaa. Laita kuivat aineet monitoimikoneeseen muiden aineiden sekaan ja pyöräytä sekaisin. Voitele vuoka kookosöljyllä. Kaada taikina vuokaan. Asettele päälle omenapaloja ja ripottele päälle kanelia. Paista uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Älä päästä paistosta kuivahtamaan, mehevämpänä se on parempaa. Maku tekeytyy jääkaapissa, joten parhaimmillaan se on ehkä parin päivän päästä.
Tämän kyljessä maistuu mitkä vain marjat.
Nämä tekeleet (ja aiemman postauksen tekeleet) eivät sitten todellakaan ole mitään light-kamaa, joten kalorinkyttääjät voivat etsiskellä ihan muita reseptiapajia itselleen.

Muutama mun(aton) herkku

Ennen kun päästään käsiksi muutamiin minun tämän hetkisiin iidee-herkkuihin, haluan kiittää ja niiata teille kaikille rohkeille kommentoijille viime postauksen aihepiiriin liittyen. Vaikeaahan täällä on ollut, mutta helpompaa sitä vaikeutta on käsitellä, kun on ihmisiä, joiden kanssa voi niitä samoja vaikeuksia jakaa ja käsitellä. 
Jo alusta asti linjasin blogini niin, että en ripauta tekstin loppuun vaativia kysymyskasoja tai kekseliäitä retorisia kysymyksenasetteluja. Olisin kyllä voinut, sillä niin kovasti tykkään kommenttiboksissa höpötellä teidän kanssanne. Mutta kun tiedän, millaisessa tilanteessa olevat ihmiset blogiani lukevat, tiedän sen, että siinä väsymyspöhnässä saattaa näppiksen aan ja koon etsintätaidot olla hieman hakusessa tai vaunuista kuulua paljon toivottua aiemmin se vaativa tuskainen karjaisu. Tiedän, että te olette siellä, se riittää. Mutta ihanaa on myös se, että jätätte muitakin jälkiä kuin tilastolaskurin napauksen, vaikka sitä en ole aiemmin ääneen sanonutkaan. Jättäkää merkkinne aina, kuin vain suinkin jaksatte/haluatte/tarvitsette. Arvostan sitä. Sen lisäksi, että blogi on minun mieleni haiseva kaatopaikka, on kiva, jos se ainakin välillä  toimii myös vertaistuellisena kanavana.

Sitten herkkuihin. Minun ruokafilosofiani on semmoinen, että mielellään syön vain semmoista, mitä herkuksi voin kutsua. Pyrin siis nyt rajoitetullakin ruokavaliolla syömään mahdollisimman herkullista ruokaa. Ylipäätään en ymmärrä, miksi herkku käsitetään aina makeaksi, sokeriseksi, rasvaiseksi, syntiseksi ja epäterveelliseksi. Minun maailmani on erilainen. Minä kutsun esimerkiksi uunilohta herkuksi. Todelliseksi herkuksi! Nyt kuitenkin laitan tähän omia jälkkäriherkkujani, kun niitä on jonkin verran lähipiiristäkin kyselty.
Lueskelen ja pläräilen blogeja ja lehtiä säännöllisen epäsäännöllisesti. Joskus paljonkin, joskus tosi vähän. Silmäilen reseptejä, mutta koskaan en oikeastaan tee suoraan ohjeesta (en tajua miksi). En takaa, etteikö netistä löytyisi juuri samanlaista ohjetta. Ja todennäköisesti olen ottanut vaikutteita joistakin näkemistäni resepteistä, mutta valitettavasti nyt en osaa niitä tähän linkittää, kun en millään voi muistaa, milloin mihinkin olen törmännyt. Kaikki reseptit ovat gluteiinittomia ja viljattomia sekä maidottomia. Tähän postaukseen laitan muutaman munattoman reseptin, seuraavan postauksen herkut ovat munallisia. Ja tajusinpa juuri, että mihinkään reseptiin en ole lisännyt sokeria, sen verran paljon käytän hedelmiä makeutukseen.
Banaanijäde (maidoton, munaton, viljaton)
Laita banaaneja pakastimeen tunneiksi, ehkä yön yli. Ota sulamaan hetkeksi huoneenlämpöön. Laita kohmeiset banaanit tehosekoittimeen ja aja melko sileäksi. Pyörittele kauhalla pallot ja nauti marjojen kanssa.
Niin tämähän siis on jäätelöpallo, ei valunut epäonnistunut ruma kasa.
Banaani-päärynä-avocadokakku (maidoton, munaton, viljaton)
Voitele vuoka kookosöljyllä. Soseuta vuokaan haarukalla kaksi banaania. Lisää joukkoon noin puoli desiä kookosjauhoja ja kaksi ruokalusikallista sulatettua kookosöljyä. Painele pohja kiinteäksi ja tasaiseksi. 
Valmista täyte erilliseen astiaan. Soseuta sauvasekoittimella kaksi avocadoa, yksi päärynä (tai kaksi, jos ovat pieniä), vajaa puoli desiä sitruunamehua, yksi teelusikallinen psylliumia ja puoli desiä sulatettua kookosöljyä. Kaavi täyte pohjan päälle ja ripottele pinnalle kookoshiutaleita. Anna tekeytyä pari tuntia jääkaapissa. Jos haluat päästä maistelemaan kakkua jo aiemmin, niin työnnä hetkeksi pakastimeen.
Ja tästä kakusta riitti siis minun kahteen annokseen. Muilla kakku voi kestää hiukan kauemmin, mutta en lupaa mitään.

p.s. Blogisiskoni Minerva tarvitsisi apua! Minerva pyytäisi kaikkia teitä refluksi-allergiavanhempia, jotka suinkin vain jaksatte, kirjoittamaan hänelle sähköpostiin (jauhoton.taikina@gmail.com) arjesta ennen ja jälkeen diagnoosin. Minervalla on huippusuunnitelmat koskien refluksi-allergiatietouden levittämistä laajemmalle!

ja p.p.s. koskien allergiatietouden levittämistä. Uusi allergiaohjelma saa minut raivon valtaan. Meinasin kirjoittaa kunnon paasauksen kyseisestä aiheesta, mutta nyt minun ei tarvitse, sillä ystäväni Anu onkin jo kirjoittanut hienon maltillisesti mielipiteensä blogiinsa. Olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan jokaisesta kohdasta. Lukekaa Anun kirjoitus, jos ette ole vielä lukeneet.