Vierailu Savoon: muikkukukko gluteenittomana ja maidottomana

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Meillä on sukua savossa ja siksi muikkukukko onkin meille kovin tuttu asia 😀 Tässä postauksessa mennäänkin nyt perinneherkkujen maailmaan, meinaan tarjoilen teille tänään muikkukukon reseptin, gluteenittomana ja maidottomana (toki myös kananmunattomana), olkaa hyvä:

Muikkukukko (gluteeniton ja maidoton)

kuoritaikina:

6 dl  vettä

1,5 tl suolaa

100 g  rasvaa sulana tai öljyä (jos käytät gheetä, niin tiedosta, että resepti ei ole silloin täysin maidoton)

500 g gluteenittomia kaurajauhoja

100 g vaaleaa gluteenitonta jauhoa esimerkiksi riisijauhoja

täyte:

1 kg  perattua muikkua

200 g possun kylkisiivua

2 sipulia pieneksi hakattuna

Tee kuoritaikina sekoittaen ainekset keskenään ja kauli siitä pyöreähkö alusta.

Lado pohjalle keon muotoon kerroksittain muikkua ja lihaa sekä sipulia.

Jätä reunat vapaaksi, jotta voit kääntää ne muikkukeon päälle. Kostuta sormia kylmässä vedessä ja liimaa taitoskohdat kiinni.

Nosta kukko pellille, koska on todennäköistä että se ”laulaa” eli vuotaa uunissa. Paista kukkoa ensin 250 asteessa 30 minuuttia, että pinta sulkeutuu ja saa väriä. Peitä kukko leivinpaperilla ja foliolla ja laske lämpötilaa 175 asteeseen ja paista 2 tuntia. Tämän jälkeen laske lämpötilaa noin  120 asteeseen ja anna vielä paistua 2,5 tuntia.

Tämä herkku antaa odotuttaa itseään melko kauan, mutta on kyllä sen arvoista sitten, kun uunista saapuu! Kiitos reseptistä kuuluu rakkaalle äidilleni ja tädilleni!

// Emmi

Voivatko karjanlanpiirakat olla herkullisia maidottomina, munattomina ja gluteenittomina?

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Kertokaahan, että meidän perhe ei ole ainoa, joka vain syö karjanlanpiirakoita? Että se valmistus on ulkoistettu Mummolle…? 😀 Onhan muillakin Mummo ja karjalanpiirakka yhtä usein samassa lauseessa kuin meillä? Apua, kuulostaapa kummalta, mutta niin vaan se Mummo meilläkin leipoo ne parhaat piirakat, mihinkäs sitä siitä pääsee. Meidän Mummo on myös sellainen Mummo, että se tahtoo tehdä kaikki herkut sopiviksi myös meidän perheen allergisille! (IHANA Mummo!) Jos emme ole itse kerinneet erikoisruokavalion reseptiä kehittelemään, niin Mummo taitaa sen homman myös 🙂 Tässä siis takuuvarmasti toimivat ja herkulliset, maidottomat, kananmunattomat ja gluteenittomat karjalanpiirakat, olkaa hyvät!

Valmista ensin riisipuuro:

3dl puuroriisiä

5-6dl vettä

1dl riisimaitoa

1-2tl suolaa

Kiehauta vesi ja lisää riisit. Kypsytä 10-15 minuuttia. Lisää riisimaito ja suola sekoittaen joukkoon. Kypsennä valmiiksi. Anna puuron jäähtyä.

Valmista kuoritaikina:

5dl vettä

5rkl gheetä (huom! jos olet allerginen maidon rasvalle tai tosi herkkä pienistä maitoproteiinijäämistä, niin käytä jotakin muuta rasvaa – meillä kuitenkin maitoallergiselle käy ghee oikein hyvin.)

2tl suolaa

10-12dl gluteenittomia jauhoja (esimerkiksi sekoitus tattari-, kaura- ja riisijauhoja)

Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Jaa taikina parin peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja kaulitse haluamaasi muotoon. Levitä riisipuuroa ruokalusikallinen piirakan keskelle ja taittele reunat. Paista noin 230 asteessa 15-20 minuuttia (tarkista kypsyys pohjasta). Nämä piirakat jäävät vaaleammiksi kuin perinteiset piirakat, joten älä hämäänny siitä. Anna piirakoiden hieman jäähtyä. Sivele piirakat lopuksi ghee-vesi-seoksella ja laita liinan alle odottelemaan maistelijoita. 🙂

Toivottavasti te innostutte kokeilemaan piirakanleivontaa 🙂

Sokerittomat, gluteenittomat ja maidottomat minuuttikarkit!

Haluaisitko syödä superherkullisia karkkeja, jotka eivät sisällä lainkaan lisättyä sokeria eivätkä mitään ylimääräistä makeutusta (saati lisäaineita)? Tässä olisi juuri sinulle resepti! Käy siis sinulle, joka tahdot nopeasti haukkasta pikaenergian suuhun, mutta myös sinulle, joka tahtoo ihanan jälkkärin, ja hei – käy myös sinulle, joka suunnittelet vähän terveellisempää juhlatarjottavaa!
(Pähkinöitä)
Pyörittele kuivatut taatelit lakritsinjuurijauheessa ja/tai raakakaakaojauheessa (onnistuu suljetussa rasiassa tai vaikka minigrip-pussissa heilutellen – sisälle vaan sekä taatelit että jauhe). Tee veitsellä taateleihin viilto. (Tässä vaiheessa, jos tahdot, voit sujauttaa taatelin sisälle pähkinän.) Täytä osa taateleista, cashewtahnalla, osa kookosmannalla, osa mantelitahnalla ja osa parapähkinätahnalla. Voit ripotella vielä päälle lakritsinjuurijauhetta ja/tai kaakaojauhetta. 

HER-KUT-TE-LE!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Puuron avecit

 
Minä olen kuullut lähipiiristä usein kommentteja, että puuro alkaa maistumaan aika tylsältä, kun vuosikaudet päätyy laittamaan siihen aamu- tai iltapuuroon aina samat avecit. Meillä ei ole tällaista ongelmaa, sillä meidän avekkiilista on aika pitkä! Puuro siis maistuu joka kerta herkulliselta, eikä siihen kerkiä kyllästyä, kun aina vaihtelee välillä (tai joka päivä, heh) sitä, mitä siihen upottaa. Maailmassa on kuitenkin toooosi paljon kaikkea, mikä puuroon sopii :-)! Tässä postauksessa kerron listamaisesti, että mitä kaikkea puuroon oikeasti voi tunkea – ja vieläpä niin, että se todella on sekä terveellistä että maukasta!  (Listasta ei lyödy niitä fitnesspuuron perusjuttuja: raejuustoa ja kananmunaa – ne eivät ole meidän juttu puurossa…)
Teen tästä postauksesta tarkoituksella listamaisen, sillä näitä voi yhdistellä sitten oman mielen mukaan niin, että nappaa listalta yhden, kahden, kolmen tai niin monen avecin kuin tahtoo. Varoitan, että välillä voi käydä niin, että puuro näyttää enemmän avekkilautaselta puurohiutaleilla kuin puurolta avekkien kanssa, jos oikein innostuu avekkien kanssa 😀 
Puuro on meillä yleensä jotakin näistä:
-kaura
hirssi
-riisi
Puuro tehdään veden lisäksi joihinkin näistä maidoista: 
-riisimaito
-mantelimaito
-tattarimaito
Ja ne avecit ovat jotakin (tai joitakin) näistä:
-tuoreet/pakastetut marjat (ihan kaikki käy!)
-hillot (mikä tahansa makea hillo käy!)
-kuivatut marjat (lemppareina gojimarjat, mulperimarjat ja inkamarjat)
-hedelmät (kaikki käy!)
-kuivatut hedelmät (lemppareina taatelit, aprikoosit, luumut ja rusinat)
-pähkinävoit (lemppareina maapähkinätahna, cashewtahna, parapähkinätahna)
-lisämakeutukseen hunaja, kookossokeri, stevia
-proteiinijauheet (ehdoton lemppari on Foodinin niittyheraprotsku suklaan tai vaniljan makuisena)
raakakaakaojauhe tai carobjauhe (carobjauhe soveltuu erityisesti iltapuuroon, sillä sillä ei ole piristävää vaikutusta, toisin kuin kaakaolla)
-raakasuklaapalat (nämä Foodinin suklaapalat sulatettuna puuron päälle ovat “melko” herkku…)
-pähkinät kokonaisina tai rouhittuina (lemppareina mantelit, maapähkinät, parapähkinät, cashewpähkinät, saksanpähkinät, pekaanipähkinät)
Kaikki nämä siis soveltuvat makeisiin puuroihin ja oikeastaan ihan miten tahansa keskenään mixattuna 🙂 Toivottavasti joku nappasi edes jonkun uuden idean puurohetkiinsä!
Yhteistyössä Foodinin kanssa
Olen jakanut blogissa normaalien, keitettyjen puuroreseptien lisäksi muutamia tuorepuuroreseptejä. Tässä pari:
P.S. Seuraava puuroon liittyvä postaus sisältää kirja-arvostelun uudesta upeasta Puuron uusi aika -kirjasta, joka kolahti postilaatikkooni (kiitos Atena kustannus!). Siitä siis lisää, kunhan kerkiän kirjasen kahlata ajatuksella läpi 🙂 Pysykäähän kuulolla!

Imettävän äidin viisi sekuntia jääkaapilla

Imetys on alkanut – ja tietty sen mukainen nälkäkin tullut mukaan kuvioihin… Tiedättehän; jostakin on saatava sitä energiaa ihannythetipaikalla! Mutta sitten kun toisaalta ei tahdo mitä tahansa suuhunsa tunkea, vaan sen täytyy myös olla priimaa kamaa, mitä maitonsa kautta pienelle tarjoaa. Tässä siis minun lempparein tämänhetkinen viiden sekunnin to-del-la herkullinen energiantankkausvinkki:

Pussista taateli kouraan ja päälle cashewtahnaa. Suuhun. Uudestaan, jos siltä tuntuu. Ja niin usein, kun siltä tuntuu :-)) Resepti on luonnollisesti maidoton, gluteeniton ja sokeriton.

Olemme huomanneet, että taateleissa ja cashewtahnoissa on suuria eroja merkkien välillä. Meiltä lähtee ääni luonnollisesti Foodinille – ihan rehellisesti parhaat taatelit ja pähkinätahnat, mitä mistään saa! Kannattaa vertailla, jos tahtoo parasta!
Yhteistyössä Foodinin kanssa