Jätä mullekin -keksit

Sain pari päivää sitten töihin mieheltäni whatsupissa kuvan herkullisen näköisistä kookoskekseistä uunissa. Tekstissä kerrottiin, että maistuisi varmaan mullekin (kiitos kulta vaan siitä keksinhimosta loppupäivän ajan…). Hetkeäkään en epäillyt, etteikö olisi maistunut, mutta kun kotona maistoin niitä (söin kaikki loput), ne olivat vielä parempia kuin olisin kuvitellut niin simppelillä ohjeella ja simppeleillä raaka-aineilla! Tässäkin asiassa siis pätee seikka, että kun satsaa laatuun raaka-aineissa, niin ei tarvitse mitään kummempia kikkailuja, jos sellaisia kikkailuja ei tahdo tehdä.
En ole nyt raskaana ollessani ollut kovin makean perään, joten nämä keksit olivatkin juuri minulle sopivia: eivät liian makeita, mutta silti todella maukkaita ja aivan mahtavan kuohkean rakenteen omaavia! Tässä tulee ohje. Keksit ovat maidottomia, gluteenittomia ja sokerittomia, lisäksi myös pähkinättömiä.

Kookoskeksit
2 kananmunaa
1-2dl erytritolia (oman makeusmaun mukaan määrä)
hyppysellinen suolaa
ripaus vaniljaa
Vaahdota kananmunat ja erytritoli vaahdoksi. Lisää joukkoon hellästi käännellen loput ainekset. Nostele nökäreitä leivinpaperin päälle ja paista uunissa 175 asteessa 20-25 minuuttia.


Yhteistyössä Foodinin kanssa

Kun Mummo sokerittomasti leipoi

Tiedättehän te: me olemme viime vuosina tutustuneet aika laajastikin vaihtoehtoisiin tapoihin leipoa. Se kaikista läheisin ydinperheemme ulkopuolinen henkilö, äitini, on vääjäämättäkin päässyt tutustumaan myös superfoodien ja vaihtoehtoruokailun maailmaan meidän kauttamme. Vaikka hän rakastaa perinteistä leivontaa, hän on oikein sydämellisesti halunnut opetella myös toisenlaista leivontaa! Ihminen, joka on (työkseen) leiponut neljäkymmentä vuotta vain ja ainoastaan perinteisillä aineilla, on aika haka jo leipomaan myös ei-niin-perinteisillä aineilla, kiitos avarakatseisuudestasi ja oppimisen halustasi, rakas äiti! En pidä sitä(kään) asiaa itsestään selvyytenä. No, tietenkin äitini kehumista voisin jatkaa tässä koko loppupostauksen ajan, niin paljosta häntä voisin kiittää… mutta mennäänpä kuitenkin mustikkapiirakkareseptiin, joka on sokeriton, gluteeniton ja maidoton, mutta jonka maku on todella lähellä perinteistä Mummon mustikkapiirakkaa! Kannattaa todellakin kokeilla!

1dl kaurahiutaleita
1tl ruokasoodaa
1,5dl sokeritonta omenamehua
125g sulaa rasvaa tai öljyä (esimerkiksi kookosöljy)
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sula rasva ja omenamehu ja sekoita nopeasti. Ripottele päälle mustikkaa. Paista noin 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Yhteistyössä Foodinin ja Mummon kanssa 🙂

Marraskuun maidottomat ja gluteenittomat rieskat

Minulle on tullut tässä raskauden aikana muutaman kerran ihan hillitön leivänhimo. Vähän nopeamman (vain mikroa sen kypsentämiseen tarvittavan) avun leivänhimoon julkaisinkin syyskuussa, joten nyt on vuorossa uunin kautta valmistettava ohje: lantturieskat!

2 pientä tai 1 iso lanttu
2 kananmunaa
4dl vettä
vajaa 1rkl psylliumia
mustapippuria
sipulijauhetta
cayennepippuria

Raasta lantut (itse raastoin monitoimikoneessa). Lisää kaikki muut ainekset yksitellen raasteen sekaan ja sekoittele niin, ettei jäisi kökköjä. Taputtele taikinasta rieskoja leivinpaperin päälle (älä välitä, vaikka ne eivät pysy käsissä täydellisesti koossa, uuni kyllä hoitaa kiinteyttämisen). Paista noin 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Yhteistyössä Foodinin kanssa

Poikien maidoton, gluteeniton ja sokeriton synttäribrownie

Vihdoin pojat saivat synttärinsä, ja tarjoilumme oli kokonaan maidoton, gluteeniton sekä sokeriton (kylläkin makeutettu). Eikä kukaan vieraista muuten valittanut tarjoiluiden mauttomuutta 😉
 
Instagramissani kyselin, kiinnostaako menu, ja koska vihreä valo syttyi, tässä tulee ekana browniesien ohje:
300g bataattia
1 avokado
6 kananmunaa
1 dl vaahterasiirappia
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa

Kuori bataatti, ja keitä se pehmeäksi. Soseuta bataatti ja avokado. Sekoita soseeseen kookosöljy ja cashewtahna. Vatkaa munat ja vaahterasiirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahto soseeseen. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne sitten koko ajan vatkaten taikinaan. Levitä seos uunipellille reilun sentin paksuikseksi tasaiseksi levyksi. Paista 160 asteessa noin 30 minuuttia. Brownie saa jäädä sisältä pehmeäksi.
Jos haluat, voit tehdä päälle vielä kuorrutteen:

1 avokado
1 dl vaahterasiirappia

Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Soseuta avokado ja lisää sekaan

kaikki loput ainekset. Soseuta tasaiseksi. Levitä jäähtyneen brownien päälle.
Jos maltat, niin anna herkun tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Normaaliin kallellaan oleva peltipulla

Minun reseptini ovat (lähes) aina lehmänmaidottomia sekä gluteenittomia, mutta usein myös muita -tonittomia. Nyt on luvassa resepti, joka on sekä maidoton että gluteeniton sekä halutessasi myös kananmunaton, mutta kallellaan normaaliin siinä, että siinä on käytetty niin sokeria kuin hiivaakin. Tämmöinen resepti on allergisen perheen helppo antaa vaikka niille perinteisen leivonnan sukulaistädeille, joiden silmät pyörähtävät kattoon, kun ohjeessa lukee kookossokeri, psyllium tai stevia. Äidilleni kiitos reseptin kehittelyavusta!

Peltipulla
taikina:
4dl haaleaa vettä (/kasvimaitoa)
50g hiivaa
(1 kananmuna, jos haluat taikinaan mehevyyttä)
1½dl sokeria
n. 10dl jauhoja (esimerkiksi 2dl kaurahiutaleita, 2dl tattarijauhoja, 2dl riisijauhoja, 2dl maissijauhoja)
150g sulaa rasvaa (muista, että maidottomassa ruokavaliossa rasva ei saa olla voi!)
täyte:
hedelmänpaloja/marjoja oman mielen mukaan (ja halutessasi hilloa hedelmien/marjojen alle, niin mehukkuus lisääntyy), meillä käytettiin mustikoita
muruseos:
50g rasvaa
1dl sokeria
Hienonna hiiva haaleaan veteen (tai kasvimaitoon). (Sekoita joukkoon kananmuna.) Lisää kardemumma, suola ja sokeri. Lopuksi lisää jauhoseos sekä sulatettu rasva. Levitä taikina pellille nousemaan 20 minuutiksi. (Jos käytät hilloa, laita se pohjalle seuraavaksi.) Ripottele päälle hedelmät/marjat. Nypi toisessa kulhossa muruseos tasaiseksi ja levitä täytteiden päälle. Paista 200 asteessa 25 minuuttia.

Yhteistyössä Foodin 

p.s. Huomiseen asti on vielä aikaa käydä osallistumassa Samasta Padasta -kirjan arvontaan blogini facebook-sivuilla!