Marraskuun maidottomat ja gluteenittomat rieskat

Minulle on tullut tässä raskauden aikana muutaman kerran ihan hillitön leivänhimo. Vähän nopeamman (vain mikroa sen kypsentämiseen tarvittavan) avun leivänhimoon julkaisinkin syyskuussa, joten nyt on vuorossa uunin kautta valmistettava ohje: lantturieskat!

2 pientä tai 1 iso lanttu
2 kananmunaa
4dl vettä
vajaa 1rkl psylliumia
mustapippuria
sipulijauhetta
cayennepippuria

Raasta lantut (itse raastoin monitoimikoneessa). Lisää kaikki muut ainekset yksitellen raasteen sekaan ja sekoittele niin, ettei jäisi kökköjä. Taputtele taikinasta rieskoja leivinpaperin päälle (älä välitä, vaikka ne eivät pysy käsissä täydellisesti koossa, uuni kyllä hoitaa kiinteyttämisen). Paista noin 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Yhteistyössä Foodinin kanssa

Poikien maidoton, gluteeniton ja sokeriton synttäribrownie

Vihdoin pojat saivat synttärinsä, ja tarjoilumme oli kokonaan maidoton, gluteeniton sekä sokeriton (kylläkin makeutettu). Eikä kukaan vieraista muuten valittanut tarjoiluiden mauttomuutta 😉
 
Instagramissani kyselin, kiinnostaako menu, ja koska vihreä valo syttyi, tässä tulee ekana browniesien ohje:
300g bataattia
1 avokado
6 kananmunaa
1 dl vaahterasiirappia
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa

Kuori bataatti, ja keitä se pehmeäksi. Soseuta bataatti ja avokado. Sekoita soseeseen kookosöljy ja cashewtahna. Vatkaa munat ja vaahterasiirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahto soseeseen. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne sitten koko ajan vatkaten taikinaan. Levitä seos uunipellille reilun sentin paksuikseksi tasaiseksi levyksi. Paista 160 asteessa noin 30 minuuttia. Brownie saa jäädä sisältä pehmeäksi.
Jos haluat, voit tehdä päälle vielä kuorrutteen:

1 avokado
1 dl vaahterasiirappia

Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Soseuta avokado ja lisää sekaan

kaikki loput ainekset. Soseuta tasaiseksi. Levitä jäähtyneen brownien päälle.
Jos maltat, niin anna herkun tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Normaaliin kallellaan oleva peltipulla

Minun reseptini ovat (lähes) aina lehmänmaidottomia sekä gluteenittomia, mutta usein myös muita -tonittomia. Nyt on luvassa resepti, joka on sekä maidoton että gluteeniton sekä halutessasi myös kananmunaton, mutta kallellaan normaaliin siinä, että siinä on käytetty niin sokeria kuin hiivaakin. Tämmöinen resepti on allergisen perheen helppo antaa vaikka niille perinteisen leivonnan sukulaistädeille, joiden silmät pyörähtävät kattoon, kun ohjeessa lukee kookossokeri, psyllium tai stevia. Äidilleni kiitos reseptin kehittelyavusta!

Peltipulla
taikina:
4dl haaleaa vettä (/kasvimaitoa)
50g hiivaa
(1 kananmuna, jos haluat taikinaan mehevyyttä)
1½dl sokeria
n. 10dl jauhoja (esimerkiksi 2dl kaurahiutaleita, 2dl tattarijauhoja, 2dl riisijauhoja, 2dl maissijauhoja)
150g sulaa rasvaa (muista, että maidottomassa ruokavaliossa rasva ei saa olla voi!)
täyte:
hedelmänpaloja/marjoja oman mielen mukaan (ja halutessasi hilloa hedelmien/marjojen alle, niin mehukkuus lisääntyy), meillä käytettiin mustikoita
muruseos:
50g rasvaa
1dl sokeria
Hienonna hiiva haaleaan veteen (tai kasvimaitoon). (Sekoita joukkoon kananmuna.) Lisää kardemumma, suola ja sokeri. Lopuksi lisää jauhoseos sekä sulatettu rasva. Levitä taikina pellille nousemaan 20 minuutiksi. (Jos käytät hilloa, laita se pohjalle seuraavaksi.) Ripottele päälle hedelmät/marjat. Nypi toisessa kulhossa muruseos tasaiseksi ja levitä täytteiden päälle. Paista 200 asteessa 25 minuuttia.

Yhteistyössä Foodin 

p.s. Huomiseen asti on vielä aikaa käydä osallistumassa Samasta Padasta -kirjan arvontaan blogini facebook-sivuilla!

Joka päivän suklaakeksit

Tehän tiedätte meidän perheen ruokafilosofian: että meillä voidaan ihan hyvin syödä suklaakeksejä vaikka maanantai-iltana tai tiistaiaamulla. Meillä ei tarvitse odotella perjantai-illan herkkuhetkeä tai lauantain jälkkäriä, jos jotakin herkullista tekee mieli.
Eli tässä tuleekin ohje suklaakekseihin, joita minun mielestä voi tehdä vaikka normaalivälipalalle ja tarjota ihan hyvillä mielin lapsillekin 🙂 (Toki, jos keksit tekee iltapalaa varten, kannattaa kaakao vaihtaa carobiin, jolla ei ole samanlaista piristävää vaikutusta kuin kaakaolla.)

Suklaa-bataattikeksit (noin 40 kpl)
2 kypsää banaania
2dl keitettyä ja muussattua bataattia
3 kananmunaa
ripaus suolaa
200g pähkinävoita
vapaavalintaisesti päälle:
-rouhittua tummaa suklaata tai kaakonibsejä
-kuivattuja marjoja
Sekoita aineet keskenään kulhossa sähkövatkaimella tai monitoimikoneella. Nostele lusikalla halkaisijaltaan noin 5cm kökkäreitä leivinpaperille (mutta jätä turpoamisvaraa ainakin noin 2cm kökköjen väliin). Lopuksi painele haluamasi koristeet keksikasojen päälle. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Me emme käyttäneet mitään lisämakeutusta kekseihin, mutta halutessaan voi tietysti lisätä taikinaan makeutusta esimerkiksi hunajan tai stevian muodossa.

Herkullista viikkoa kaikille!
Yhteistyössä Foodinin kanssa

Allergikon varioitava peruskeksitaikina

Jaan teille nyt maidottomien ja gluteenittomien peruskeksien ohjeen. Ohje on hyvä pohja varioimiselle. Voit laittaa sekaan melkein mitä tahansa: kuivattuja marjoja/hedelmiä, tuoreita marjoja/hedelmäpaloja, maapähkinävoita, pähkinärouhetta,…

 125g sulatettua rasvaa/öljyä (esim. kookosöljyä)
1-2dl omenahilloa (laita enemmän, jos haluat mehevämmät keksit)
2 kananmunaa
½dl-1dl hunajaa (laita enemmän, jos haluat makeamman)
½dl kaurahiutaleita
½tl leivinjauhetta
loraus jotakin kasvimaitoa (laita, jos haluat mehevämmät keksit) 

Sulata rasva, ja liota hunaja siihen. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää sitten omenahillo ja munat, viimeiseksi rasva-hunajaseos. Lopuksi heitä sekaan mahdolliset muut jutut. Muotoile palloiksi ja litistä hellästi. Paista 180 asteessa noin 8-12 minuuttia.

Yhteistyössä Mummon ja Foodinin kanssa 🙂

p.s. Muistathan vinkkaamani vertaistukitapahtuman ylihuomenna lauantaina!