Kesän helpot kauraiset pikkuleivät (gluteenittomat ja maidottomat)

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Jos kaipaat jotakin herkkua, mutta pihailu kutsuu tällä hetkellä enemmän kuin pitkäkestoinen leivonta, niin tässä on ohje juuri sinulle. Helpot, nopeat, herkulliset gluteenittomat ja maidottomat kauraiset pikkuleipäset.

Makeat kaurauset pikkuleipäset

200g sulatettua kookosöljyä

2 dl kookossokeria

2 kananmunaa

2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaura-tattarihiutaleiden sekoitus

2,5 dl gluteenittomia jauhoja oman mielen mukaan (esimerkiksi riisijauhoja)

2 tl leivinjauhetta

1tl psylliumia

ripaus aitoa vaniljaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kananmunat ja sula rasva/öljy ja sekoita tasaiseksi. Nosta lusikalla nokareita pellille ja muista sijoittaa nokareet väljästi, sillä ne leviävät jonkin verran. Paista noin 8 minuuttia 180-200 asteessa. Jäähdytä pellillä.

Ihanaa alkanutta heinäkuuta kaikille!

Voiko täytekakun pohja olla maidoton, gluteeniton sekä munaton?

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Voi olla! Tässä tulee hyvä pohjavaihtoehto erityisruokavalioleivonnalle. Jos teillä juhannuskakku on vielä tekemättä, niin ota tästä ohje ja ala väsäämään 🙂 !

Täytekakun pohja (maidoton, gluteeniton, munaton)

2 dl sokeria

150g haluamaasi rasvaa

3 dl omenasosetta tai banaanisosetta

4dl gluteenittomia jauhoja, esimerkiksi riisijauhoja

1.5 tl leivinjauhetta

 

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää omenasose ja jauhoseos. Kaada vuokaan ja paista 180 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä, halkaise ja täytä haluammallasi täytteillä.

Kesä on juhlien aikaa, joten toivottavasti tämä ohje auttoi jotakuta -ton-kokkia pohdinnoissaan 🙂

Teepä teeleipiä!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Minulla on sinulle ehdotus: seuraavan kerran, kun pohdit, että jotakin kivaa, suolaista, pehmeää ja helppoa voisi leipoa, niin ota tästä resepti talteen ja tee näitä: helppoja teeleipiä!

Teeleivät (gluteenittomat)

4 dl  nestettä (maitoa tai vettä)

50 g hiivaa

50 g gheetä

100 g kaurajauhoja

150 g tattarijauhoja

30 g psylliumia

1 tl suolaa

1 muna

2 rkl hunajaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää sula rasva. Sekoita kaikki kuivat aineet ja muna sekä hunaja taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi. Seos jää löysäksi, mutta sakenee kohotessaan: anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Nosta lusikalla noin 0,5 dl leipää kohden taikinaa ja levitä vähän. Anna vielä kohota hetken pellillä ja paista 15-18 minuuttia uunin keskitasolla noin 200 asteessa.

Sluuuuurps!

Joko sinä olet vaihtanut valkaistun sokerin muihin makeuttajiin?

Millä te makeutatte leivonnaisenne? 🙂 Meillä käytetään (tutun hunajan lisäksi ja hieman vähemmän tunnetun agavesiirapin lisäksi) vaihdellen steviaa, erytritolia ja kookossokeria. Kaikki nämä ovat keskenään hieman erilaisia makeuttajia.
Stevia on kaloriton, eikä se nosta lainkaan verensokeria. Stevia on luonnollinen makeuttaja, ja se on peräisin Rebaudiana-kasvista. Stevia on tosi makeaa, joten sitä tarvitsee käyttää vain tosi vähän kerrallaan.
Erytritoli on myös kaloriton, eikä heilauttele verensokeria tai aiheuta hampaille haittaa. Se on sokerialkoholi, jota esiintyy luonnostaan muun muassa viinirypäleissä ja meloneissa. Erytritoli on hieman makeampaa kuin tavallinen sokeri, joten leivontaohjeen perussokerin määrästä kannattaa erytritolilla korvata vain 60-70%.
Kookossokeri muistuttaa näistä vaihtoehtomakeuttajista eniten normaalia sokeria. Kookossokeri on kuivattua kookoksenkukintonektaria. Sen glykeeminen indeksi on alhainen, joten se nostaa maltillisesti verensokeria. Jos tahdot valita maailman ekologisimman makeuttajan, se on tämä! Kookossokerin maku on mielestäni lähinnä normaalia sokeria, mutta silti paljon vivahteikkaampi ja maukkaampi!
Valkaistulle sokerille on siis hyviä vaihtoehtoja. Valkaistussa normaalissa sokerissa kun ei ole mitään hyvää, senhän kaikki varmasti jo tietävätkin 🙂 Seuraavaan maidottomaan ja gluteenittomaan kääretorttuohjeeseen kannattaa käyttää joko kookossokeria tai erytritolia, jotta saa tarvittavan massan kananmunien kanssa aikaiseksi (stevia ei toimi tässä tehtävässä). Käytä vaikka taikinaan toista makeuttajaa ja leivinpaperin sokeroimiseen toista makeuttajaa. Steviaa voisi sitten vaikka tipauttaa kahvin sekaan, jos nautistelee kääretorttupalasensa hyvän kahvin kanssa ja haluaa sitä jollakin makeuttaa 🙂
4 kananmunaa
1,5 dl kookossokeria tai 1dl erytritolia
1.5-2dl kaurajauhoja
0.5dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
kookossokeria/erytritolia leivinpaperin sokeroimiseen
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne munavaahtoon. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista noin 7-8 minuuttia noin 220 asteessa. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna hetken jäähtyä. Levitä haluamaasi täytettä. Kääri rullalle ja anna mieluusti tekeytyä seuraavaan päivään.
Täytevaihtoehtoja ovat muun muassa kaikki hillot, kaikki marjat, muussattu banaani, kermavaahto-rahkaseos (jos teet näistä, valitse maidottomat versiot)…

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Kakuttaako?

Tässä helpotusta alkuviikon kakutukseen! Alla on ohje herkulliseen gluteenittomaan ja maidottomaan suklaa-banaanikakkuun, olkaa hyvät!

Suklaa-banaanikakku
3 kananmunaa
1tl soodaa
1dl omenamehua
1dl perunajauhoja
50g sulaa rasvaa (esimerkiksi kookosöljyä, gheetä)
1 muussattu banaani
rasvaa vuoan voiteluun
kookoshiutaleita vuoan leivittämiseen
Vatkaa kananmunat ja sokeri/erytritoli vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet (kaakaojauhe, sooda, jauhot) keskenään ja lisää sekoitellen vaahdon joukkoon. Seuraavaksi lisää omenamehu sekä rasva. Sekoita taikina tasaiseksi ja lisää banaani lopuksi joukkoon. Kaada taikina voideltuun ja leivitettyyn 1,5 litran vuokaan ja paista 180 asteessa noin 45 minuuttia.

Toivottavasti jokainen teistä vietti mahtavan viikonlopun! Minulla sellainen oli myös, ja olinkin ihan uudessa jännässä paikassa, sillä aloitin opiskelut Helsingissä! Näistä opinnoista kirjoittelen täällä blogissakin lisää, sillä niin inspiroituneena, väsyneenä ja kaikkeni antaneena tulin joka koulutuspäivän jälkeen kotiin. Mutta nyt: kakkua suuhun 🙂

Yhteistyössä Foodinin kanssa