Manteli-omenamuffinit – koska aina voi leipoa!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Meillä on kiva viikonloppu tulossa! Huomenna ajellaan pääkaupunkiin, käytetään pojat osteopaatilla, edistän hieman omia työprokkiksiani ja vauvan kanssa treffataan ystävä vielä illalla. Perjantaina lähden ajalemaan esikoisen ja kuopuksen kanssa monen sadan kilometrin päähän ihanien ystävien luo viikonloppua viettämään. Isi ja keskimmäinen jäävät viettämään viikonloppua tänne etelä-Suomeen. Hieman erilainen viikonloppu siis tiedossa 🙂 Nyt tulin jakamaan yhden muffiniohjeen, sillä AINA on hyvä aika leipoa, eikö? 🙂

Manteli-omenamuffinit

1dl riisijauhoja

1dl perunajauhoja

1dl mantelijauhoja

2tl leivinjauhetta

1dl kookossokeria (lisää enemmän, jos tahdot makeammat)

kourallinen-pari rouhittuja manteleita

1-2 omenaa kuutioituina

ripaus bourbon-vaniljajauhetta/vaniljauutejauhetta

100g sulaa kookosöljyä

2dl omenasosetta

(kookosmannaa päälliseksi)

Sekoita kaikki kuivat aineet sekaisin. Lisää kookosöljy sekä omenasose. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista noin 10 minuuttia 200 asteessa. Jäähtyneiden muffinien päälle voit tehdä koristelun kookosmannasta: sulata vesihauteessa kookosmannaa ja viruta lusikalla muffinien päälle ja anna kiinteytyä.

Iloa loppuviikkoon!

Tammikuu ja suklaapiirakka ne yhteen sopivat!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Toivottavasti teillä on ollut mukava loppiainen, ja olette ehkä saaneet vähän herkutellakin 🙂 Täällä blogissa olisi nyt vuorossa maidottoman, kananmunattoman ja gluteenittoman suklaapiirakan ohje, kelle se nyt sitten tällä tammikuisella hetkellä sopiikaan 😉 Meidän perheessä perinteisesti herkutellaan ihan joka päivä, oli sitten tammikuu, kesäkuu tai joulukuu. Yleensä herkkumme ovat akselilla maidoton-gluteeniton-(kananmunaton)-sokeriton, mutta tässä piirakassa on kyllä tomusokeria kookossokerin lisäksi, joten sokeriton herkku tämä ei tällä kertaa ole.

Suklaapiirakka (maidoton, kananmunaton, gluteeniton)

100g gheetä

1dl (kookos)sokeria

1dl omenasosetta

2,5dl jauhoja (riisijauhoja, tattarijauhoja, mantelijauhoja, teffjauhoja, kvinoajauhoja, kaurajauhoja tms. esimerkiksi sekoitellen oman maun mukaan)

2rkl kaakaojauhetta

1tl leivinjauhetta

0,5tl ksantaania

Vaahdota sula rasva ja sokeri yhdessä. Lisää vaahdon sekaan omenasose ja jo keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista 180 asteessa noin 10-15 minuuttia.

Tee jäähdytetyn piirakan päälle kuorrutus. Sekoita keskenään:

1rkl kaakaojauhetta

3rkl kylmää kahvia

150g tomusokeria

2rkl sulaa kookosöljyä

hyppysellinen bourbon-vaniljaa

Levitä täyte ja ripottele täytteen päälle esimerkiksi kookoshiutaleita tai nonpparelleja (muista katsoa, että nonpparellit ovat myös -tonittomia, jos se on sinulle tärkeää!).

Herkullista viikonloppua!

Synttäreiden maidottomat, gluteenittomat ja sokerittomat suklaa-kaurakeksit

Meidän perheen isompien poikien yhteissynttäreitä vietettiin parisen viikkoa sitten. Synttäreillä tarjottiin näitä hunajaisia, pehmeitä ja maukkaita suklaa-kaurakeksejä, kannattaa teidänkin kokeilla! Tässä on ohje, josta tulee noin 20 keksiä.

2,5dl kaurahiutaleita
2rkl hunajaa
20 tippaa vaniljasteviaa

Liota taateleita ja pähkinöitä ainakin 2 tuntia. Jos mahdollista, niin anna pähkinöiden liota yön yli. Murskaa taatelit ja cashewpähkinät hienoksi tahnaksi monitoimikoneella. Lisää sitten muut aineet sekaat koko ajan sekoittaen. Anna seoksen tekeytyä 15 minuuttia. Muotoile massasta pienehköjä keksejä leivinpaperille ja paista ne uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Tiesitkö tämän kaiken kahvista? Ja mitä kaikkea voikaan kahviin tunkea?

“Kahvi”, mä luulen, että suurin osa suomalaisista vastaisi, jos heiltä kysyttäisiin, että mikä on semmoinen ruoka/juoma, jota ilman he eivät pärjäisi. Monet saavat apua väsymykseen kahvista ja taltuttavat pääkipuansa kahvilla. Monien aamu ei ala millään ilman kahvia. Tosi monet ovat addiktoituneita kahviin. Se, onko se hyvä vai huono juttu, onkin sitten asia erikseen.
Monet varmaan muistavatkin, että olen silloin tällöin kirjoitellut kofeiinittomasta elämästäni blogiin. Nyt olen ollut kofeiiniton kaksi ja puoli vuotta, ja se on kyllä ollut yksi parhaita päätöksiä oman hyvinvointini eteen! Tämä päätös on vähentänyt huomattavasti minun sydänoireita, nälkäkiukkua, äreyttä, selittämätöntä käsien tärinää jne. Enpä varmaan enää edes muista, mitä kaikkea oiretta tuo kofeiinin poisjättö on minulta vienyt pois! Tämän tekstin tarkoitus ei kuitenkaan ollut mollata kahvia vaan antaa vinkkejä kahvin tuunaukseen! Aloitin jutun kuitenkin näin, sillä meidän mielestä laadukas kahvi on kaikista tärkein asia ennen kuin aletaan puhumaan kahvin tuunauksesta! Ja siis: minähän en todellakaan kahviton ole ollut näitä vuosia, vaan kofeiiniton. Me olemme löytäneet supermaukkaan kofeiinittoman kahvin, jota nautiskelen ihan päivittäin (nyt taas raskauden kahviällötyksen jälkeen). Mies panostaa laadukkaaseen kofeiinipitoiseen kahviin, sillä hänen kehonsa sietää kofeiinia paljon paremmin kuin minun.

Niiden, ketkä kofeiinipitoista kahvia tahtovat juoda, olisi hyvä tiedostaa, että kahvin laadulla on tosi suuri merkitys kahvinautintoon ja siihen, minkälaisia vaikutuksia kahvilla on kehossa. Kofeiinia olisi hyvä käyttää vain tarvittaessa ja siitä kannattaisi pitää aika-ajoin myös taukoja. Monet ovat niin riippuvaisia kofeiinista, etteivät pysty toimimaan tai ajattelemaan normaalisti ilman päivän annostaan/annoksiaan.  Tämänlaisesta riippuvuussuhteesta kannattaisi yrittää pyristellä eroon. 

Älä herää aamulla kofeiinin avulla! Koita vaikka siirtää ensimmäinen kuppi vasta ensimmäiselle kahvitauolle työpaikalle. Kofeiinilla kestää noin 20-40 minuuttia kunnes sen piristävä vaikutus alkaa. Tämän piristysruiskeen teho ei ole kuitenkaan kovin pitkäkestoinen, ja siksi meillä onkin tapana juoda kahvia pitkin päivää parin tunnin välein välttääksemme sen piristävän efektin vaimenemista.

Monet eivät ajattele kahvin kohdalla laatua vaan pikemminkin hintaa. Kahvi mielletään bulkkitavarana. Sitä keitetään pannullinen kerralla valmiiksi jauhetuista puruista, jotka ovat saattaneet olla homeisina kaupan hyllyllä yli puoli vuotta niiden paahtaminen ja jauhamisen jälkeen. Yksi merkki, mistä tiedät että kupillisessa mokkaasi on mykotoksiineja on se, että joudut menemään puolen tunnin – tunnin kuluttua pissalle. Tämä voi olla merkki siitä, että kehosi yrittää välittömästi poistaa homemyrkkyjä. Toinen oire voi olla niin sanottu aivosumu (brain fog), joka tulee homemyrkkyjen ja torjunta-aineiden yhteisvaikutuksena. Kahviplantaasit ovat yksi eniten myrkytetyimpiä viljelmiä maailmassa! Siksi me suosimme luomua tässäkin.

Kahvi on suomalaisille yksi tärkeimpiä antioksidanttien lähteitä. Kahvin polyfenoleilla on lukuisia terveysvaikutuksia ja niitä tutkitaan koko ajan lisää. Mutta jos laitat lehmänmaitoa kahvisi sekaan, sitoo maidon kaseiini suurimman osan näistä terveydelle hyödyllistä polyfenoleista ja inaktivoi ne. Panosta siis laadukkaaseen kahviin ja puhtaisiin kahvinvalmistusväleineisiin, jotta saat sellaista kahvia, jota ei tarvitse pahan maunsa takia hukuttaa maitoon.

Ostamalla pientuottajien tai single estate kahveja, tiedät
tarkalleen mistä kahvisi on tullut, miten se on viljelty ja miten sitä
käsitelty. Kahvi kannattaa ostaa papuina pienissä erissä ja jauhaa se
vasta ennen käyttöä maksimaalisen makunautinnon aikaansaamiseksi (ja sen terveellisyyden optimoimiseksi). Kahvi
on tuoretuote, joten jos haluat saadat parhaat aromit siitä irti, olisi
se hyvä nauttia alle kuuden kuukauden sisään sen paahtamisesta. Avattu
kahvipaketti säilyy noin kaksi viikkoa käyttökelpoisena. Kun säilytät
kahvia, pidä huoli, että pussi on hyvin suljettu, ettei happi tai esimerkiksi
kuivakaapin muut voimakkaat hajut pilaa sitä ja että paketti ei ole
suorassa auringonvalossa tai kuumuudelle altistuneena. Jos et saa
käytettyä avaamaasi pussia kahdessa viikossa, voit tarvittaessa
säilyttää sitä myös jääkaapissa. Jotkut jopa säilyttävät kahvipapuja
pakastimisessa, jos ostavat kerralla suurempia eriä kahvia. Suosittelen kaikkia, jotka kokevat olevansa riippuvaisia kahvista, kokeilemaan kofeiinitonta kahvia – se ei mitenkään maistu “kofeiinittomalta” (ollaan testattu kotona monien vieraiden kanssa!), vaan ihan normaalilta, hyvältä kahvilta! Mieskin vaihtaa iltaa päin mentäessä kahvinsa normaalista kofeiinittomaan.

Mutta itse asiaan: miten me juomme kahvimme? Jos kahvi on laadukasta, se on maukasta jo sinällään, ihan ilman mitään lisäjuttuja. Mutta jos olet vaihtelunhaluinen tyyppi tai tahdot muuten vain nauttia jotakin samantyylistä herkkukahvia kuin kahviloissa tarjoillaan (mutta superisti terveellisemmin), niin olet oikean postauksen äärellä! Ja kahviloiden “herkkukahveilla” tarkoitan siis tässä niitä kahveja, joihin on lisätty kaikenlaista kermavaahdosta likööreihin ja vaahtokarkkeihin. Me lisäilemme myös kotonamme kahviimme kaikenlaista – ja hei!, tässä kohtaa on pakko sanoa, että ole avoimin mielin, äläkä heti teilaa, vaikka ainesosat kuulostaisivat erikoisilta. Sen, onko kahvi makuusi, tiedät vain kokeilemalla 🙂 Nämä meidän kahvituunaukset ovat siinä mielessä parempia kuin kahvilan “herkku”kahvit, sillä nämä esimeriksi oikeasti pitävät nälkää (varsinkin ne, joihin on lisätty laadukasta rasvaa) eivätkä aikaansaa mitään sokeripöhöä ja verensokeriongelmia!

Me jauhamme kahvimme mahdollisimman tuoreista pavuista ja vetenä käytämme suodatettua vettä (sitä samaa, jota siis juommekin kotona). Vedensuodatin poistaa vedestä klooria, raskasmetalleja, orgaanisia
epäpuhtauksia ja kasvinsuojeluaineita, – ja tämä vaikuttaa toki kahvinkin
makuun. Mies valmistaa kahvinsa pressopannulla, ja minä yleensä kahvinkeittimellämme. Kahvinkeittimellä keittäessä suodatinpaperi olisi hyvä kastella, – sillä voi vähentää pahvimaista makua. Valitse mielummin valkaistu
pussi, sillä valkaistussa pussissa paperin huokoset ovat paremmin auki
ja näin ollen aromitkin läpäisevät sen paremmin. Pressopannulla valmistettaessa paperinmaku jää kokonaan pois! Seuraavaksi listaan meidän mielestä toimivia herkullisia kahvituunauksia (tuunausohje koskee yhtä mukillista kahvia (noin 2,5dl):
1tl ceylonkanelia: Lisää kaneli kahvinpurujen sekaan ennen keittämistä. Tästä tulee ihana maku mietojen makujen ystävälle, joka tahtoo päästä helpolla kahvituunauksessa.
Pelkät steviatipat (3-5 tippaa) – helppo ja nopea keino saada pieni säväys jotakin makua (esim. manteli, kookos, vanilja, karamelli, suklaa, minttu) kahvin joukkoon.
Kaakaovoi (puoli rkl) + raakakaakaojauhe (1rkl) + vaniljasteviatipat (3-5 tippaa): Sekoita blenderissä tai maidonvaahdottimella sekaisin. (Kaakaovoin ja raakakaakaojauheen voi korvata yhdellä tuotteella: kaakaomassa (2 rkl).
Kookosmanna (1rkl) + oman makusi mukaisia steviatippoja (3-5 tippaa): Sekoita blenderissä tai maidonvaahdottimella sekaisin.
Kaakaovoi (puoli rkl) + vaniljan makuista heraproteiinia (2rkl): Sekoita blenderissä tai maidonvaahdottimella sekaisin.
Kookosmanna (1rkl) + lakritsinjuurijauhe (1rkl): Sekoita blenderissä tai maidonvaahdottimella sekaisin.
Voita/gheetä (1-3rkl) + mct-öljyä/kapryylihappoa (1rkl): Sekoita blenderissä.
Pakuri/reishiuutetta (0,5-1tl) + haluamasi makeutus. Sekoittuu lusikalla sekaisin.
Bonusvinkki varsinkin kofeiinipitoista kahvia juoville: Kaada jäähtynyt kahvi jääpalamuotteihin ja käytä paloja vaikkapa protskujuoman kanssa. Toimii ennen salitreeniä tai sen aikana mainoisti.

Näissäkin tuotteissa, joita me kahviimme laitamme, laatu on tietenkin tae hyvästä mausta ja koostumuksesta. Esimerkiksi juuri tuo tietty Grassfed niittyheraproteiini, josta aiemminkin olen maininnut, on ylivertainen koostumukseltaan esimerkiksi juuri näissä kahvisekoitteluissa (huom! Se ei sisällä kaseiinia, josta puhuttiin yllä…). Tuunauksista kaikki ovat sokerittomia sekä gluteenittomia. Lehmänmaidottomia ovat kaikki muut paitsi tuunaus, jossa on käytetty tuota heraproteiinia ja tietysti perinteinen bulletproof-tuunaus, jos käytät siihen voita etkä gheetä. Eli nämä meidän herkkukahvit sopivat monenlaisille herkuttelijoille!

Oliko tekstissä teille uusia asioita vai kaikki jo tuttuja juttuja? Miten te juotte kahvinne? Kertokaa toki, jos teillä on jokin superherkullinen tuunausvinkki! 🙂

Nautinnollisia kahvihetkiä! 🙂
Yhteistyössä Foodinin kanssa

Parin minuutin maidoton, gluteeniton ja sokeriton herkkuvälipala

Ei ole ulkonäöllä nyt kehumista (kiitos pienet keittiöapulaiseni :-)), mutta helppoudella, nopeudella, terveellisyydellä ja herkullisuudella on! 
Minä suosin käytännöllisyytensä vuoksi pikaruokaa aika usein. Ja tämä resepti on pikaruokaa tai oikeastaan pikaherkkua. Tämän osaa tehdä jo meillä reilu kolmivuotiaskin. Ja on yllättävän hyvää, uskokaa pois!
Kesäkurpitsa-viinirypälecocktailtikut 
(makea) kesäkurpitsa
viinirypäleitä
Pese kesäkurpitsa ja viinirypäleet. Pilko kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi ja puolita viinirypäleet. Kieritä pilkotut kesäkurpitsat ja viinirypäleet sulatetussa kookosöljyssä ja sen jälkeen riisiprotskussa. (Meillä tämä pyörittelyosuus ei ollut kovin tasaista, mutta hyvää se on epätasaisenakin :-D) Jähmetä pyöritellyt palaset jääkaapissa minuutin ajan. Työnnä palaset cocktailtikkuihin ja nautiskele. Halutessasi voit käyttää myös suklaanmakuista protskua (esimerkiksi tätä), ja tietenkin se voi olla myös muuta kuin riisiprotskua (esimerkiksi tätä).

Yhteistyössä Foodinin kanssa