Resepti bataatin ensimaistajalle

Onko olemassa vielä ihmisiä, jotka eivät ole bataattia
maistaneet? Jos on, mutta jos haluaa liittyä bataatinsyöjäklubiin,
niin tästä reseptistä on erittäin helppo ja hyvä aloittaa! 
Minähän en
siis henkilökohtaisesti syö enää bataattia ruokana (kiitos
bataattivoittoisen imetysdieetti nro1), mutta koska meillä kolme
muuta perheenjäsentä rakastaa bataattia, valmistetaan meillä sitä
säännöllisesti. Yhteen aikaan uunista ei juuri muuta tullutkaan
kuin bataattiranskiksia, mutta jotenkin ne sitten vaivihkaa
muuttuivat vähän isommiksi paloiksi… Ehkäpä syy on se,
että näissä puolikkaissa pilkkomista on vähemmän kuin ranskiksissa, mutta maku on yhtä
hyvä? Tätä reseptiä varten kannattaa ostaa luomubataatteja, sillä
kuorta ei poisteta.
Pese bataatit kunnolla.
Halkaise ne ja asettele pellille.
Sipaise päälle oliiviöljyä ja ripottele mausteet (toimiva setti on suola, mustapippuri, paprikajauhe ja valkosipulijauhe).
Paista puolikkaita uunissa 200 asteessa 30-40 minuuttia.

Perustasolla: kanakeitto

Me emme ole koskaan olleet oikein keittoihmisiä, mutta Pikkusankari on tykästynyt nyt erityisesti kanakeittoon, joten muistutan teitäkin tästä erittäin helposta ja lämmittävästä ruokamahdollisuudesta jakamalla nyt ohjeen teidän kanssanne 🙂 Ohjeesta tulee noin neljä annosta.

400g broileria (fileitä tai suikaleita)
n. 1kg vihanneksia (toimiva setti on esimerkiksi 1 paprika, 200g purjoa, 4 porkkanaa, 1 parsakaali, 400g herkkusieniä TAI pakastevihanneksia)
mausteita (esimerkiksi suola, mustapippuri, kurkuma, korianteri, paprikamauste, sipulijauhe…)
2l vettä
Tässä kanakeitossa on käytetty kaupan pakasteallasta hyödyksi.

Jos kanat ovat fileitä, paloittele ne suikaleiksi. Ruskista kanat pannulla, ja mausta mielesi mukaan. Jos et käytä pakastevihanneksia, pese, kuori ja paloittele vihannekset. Laita kattilaan vesi ja keitä kanoja sekä vihanneksia vedessä 20-30 minuuttia.

Tämän helpommaksi keiton teko ei voi tulla 🙂

Suutuntumahifistelijän joulupuuro

Jos kaipaatte jotain uutta puurorintamalle, niin täältä tulee hyvä vaihtoehto: jouluinen hirssituorepuuro. Minä olen suutuntumahifistelijä, ja tässäkin puurossa yhdistyy lämpimyys, kylmyys, rapeus sekä pehmeys. Ja tietenkin nyt joulunaikaan myös jouluiset mausteet.

jouluinen hirssituorepuuro (1 annos)
n.1dl mustikoita
1-2rkl maapähkinävoita tai kookosmannaa
n.1dl huuhdeltuja, kuorittuja hirssisuurimoita
(ceylon)kanelia
kardemummaa
inkivääriä
neilikkaa
maukeutusta oman mielen mukaan (esimerkiksi stevia, hunaja)
(1rkl maustamatonta riisiproteiinijauhoa)
n.1dl jäisiä puolukoita
Sulata mustikat mikrossa lämpimäksi seokseksi. Sekoita lämpöisten mustikoiden joukkoon maapähkinävoi tai kookosmanna (mikä ettei molempiakin!), niin ettei juuri jäisi kökköjä. Lisää joukkoon hirssisuurimot. Sitten tiputa sekaan mausteet ja makeutus oman makumieltymyksen mukaan (minulla puoli teelusikallista kanelia, puoli teelusikallista kardemummaa, ripaus inkivääriä ja ripaus neilikkaa sekä puoli teelusikallista steviajauhetta). Puuroon voi lisätä myös riisiproteiinijauhoa, jos haluaa – se tuo lisää pehmeyttä puuroon. Lopuksi pyöräytä sekaan jäiset puolukat puuron sekaan ja NAUTI.

Kaali on mun kaveri

Muistatteko sellaista ruokaa kuin kaalipata? Minä en muistanut, ennen kuin äitini sitä meille muutamia viikkoja sitten tarjoili. Ja voi että – sehän oli ihastusta samantien! Sen jälkeen sitä onkin sitten syöty meillä viikottain, kyllästymättä 🙂 En tajua, miten makuaisti voi näin muuttua, sillä lapsena inhosin (!) sitä… Ja ehkä juuri näiden makumuistojen takia en ole koskaan kaalipataa alkanut itse väsäämään, eikä äitinikään ole uskaltanut sitä koskaan yhteisaterioille valmistaa… Heh. 
Tässä teillekin ohje siltä varalta, jos ette ole koskaan itse kaalipataa tehneet tai jos vaikka teidänkin makuaistinne olisivat muuttaneet mieltään ajan kuluessa.
keskikokoinen valkokaali
3 porkkanaa
2 sipulia
500g jauhelihaa
mausteita (ainakin suola ja pippuri)
vettä 
Pese, kuori ja pilko vihannekset. Hauduta niitä kattilassa (noin 3 litran vetoinen) veden ja mausteiden kanssa miedolla lämmöllä. Mausteiksi riittävät suola ja pippuri, mutta sekaan meillä on heitetty myös valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, basilikaa, korianteria, kurkumaa, paprikajauhetta, cayennepippuria… Vettä voi laittaa aluksi noin puolikkaan kattilallisen verran (aineksia tulee noin kattilallinen). Jos näyttää, että koko kaali ei mahdu samaan aikaan kattilaan, lisää loput hetken päästä, kun kattilan kaalimassa on pienentynyt. Paista jauheliha erillisellä pannulla (me tykkäämme käyttää normaalirasvaista naudan paistijauhelihaa. Jauhelihan paistamiseen ei välttämättä tarvitse käyttää rasvaa.) ja lisää jauheliha muiden ainesten sekaan kattilaan sitten, kun vihannekset ovat hautuneet noin puoli tuntia. Sekoittele pataa välillä, lisää vettä tarvittessa ja tarkista mausteisuus. Kokonaishaudutusaika on noin 1-1,5 tuntia. 
Kuten huomaatte, minä olen simppelin ruuan ystävä. Henkilökohtaisesti en pidä makeasta ruuasta (tai edes makean häivähdyksestä siinä, vaikka makeasta sinällään tykkäänkin), joten minun kaalipataani ei tule siirappia eikä sokeria. Minun mielestäni kaalipata on parempaa myös ilman riisiä ja erillisiä rasvalisiä.
Yksinkertaista, halpaa, helppoa ja toooodella maukasta!

Herkulliset gluteenittomat mustikkamuffinit

Blogin ruokaviikko jatkukoon 🙂 Nyt on vuorossa Mummon perusvarmat, gluteenittomat, varmasti herkulliset mustikkamuffinit!

tarvitset:
2 kananmunaa
2dl sokeria
2dl sulatettua voita
2dl kermaa
4-5dl tummaa riisijauhoa ja/tai gluteenitonta jauhoseosta 
3tl kardemummaa
3-4tl leivinjauhetta
6dl mustikoita
näin valmistat:

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kerma ja voi. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään sekaisin ja sitten sekoita ne muun taikinan joukkoon. Lopuksi kääntele taikinan joukkoon mustikat. Paista muffinivuoissa 200 asteessa 15-20 minuuttia.