Mitä jos perjantai olisikin leipäperjantai?

Nyt olisi vuorossa aika iisi vuokaleivän resepti, jota voit syödä sellaisenaan vain viipaloituna tai vaihtoehtoisesti kasata leipäsiivun päälle vaikka ne pitsamaiset päällysteet, jos teillä monen muun perheen tapaan vietetään pitsaperjantaita! Ohje on maidoton ja gluteeniton.


Vuokaleipä

5½ dl vettä
½ dl kookosöljyä, oliiviöljyä, tai sulatettua gheetä
40 g hiivaa
1,5 tl suolaa
3 dl porkkanaraastetta
500 g tattarijauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 dl riisijauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin yleiskoneella tai jos et omista yleiskonetta, niin aluksi sähkövatkaimella ja sen jälkeen käsillä. Kaada taikina 1,5 litran vuokaan ja anna kohota hyvin, noin 40 minuuttia. Paista 230 asteessa 30 minuuttia. Lisävinkki: seuraavina päivinä käytä leipä paahtimen kautta!

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Ole vallankumouksellinen ja syö laatikoita joulun jälkeenkin!

Tiedän, joulu meni jo, mutta minä se vain kirjoittelen laatikoiden ohjeita blogiini. Tylsää? No, ei siltä kannalta mietittynä, että miksipä sitä ei söisi hyviä ruokia ihan milloin tahansa vuodesta, jos kerta niistä pitää! Miksi esimerkiksi moni säästää bataattilaatikon syömistä jouluun, vaikka se olisi kelpo arkiruoka muunakin ajankohtana? 
Tässä olisi parin laatikon ohje, meidän tyylillä tehtynä (kumpikaan laatikoista ei sisällä gluteenia ja lasagne on lisäksi lehmänmaitoproteiiniton). Näitä kannattaa kokeilla muulloinkin kuin jouluna!

Bataattilaatikko
1,5kg bataattia
2dl kermaa
150g sinihomejuustoa
1 kananmuna
pippuria
Keitä (luomu)bataatit kuorineen suolavedessä pehmeäksi. Kuori, muussaa ja jäähdytä ne.
Sekoita kulhossa kerma, muna, kookossokeri, mausteet ja teffjauho. Anna seoksen turvota sillä välin, kun bataattimuusi jäähtyy. Yhdistä ainekset ja nypi juusto sekaan. Voitele uunivuoka gheellä. Kaada massa vuokaan. Laita pinnalle gheenokareita ja ripottele päälle vielä teffiä.
Paista kiertoilmauunissa 150 asteessa 40-50 minuuttia.
Bataattilaatikko on koostumukseltaan parasta tekohetkestä vasta seuraavana päivänä.
Lasagne
500g jauhelihaa
400g paseerattua tomaattia
2 punasipulia
3 valkosipulin kynttä
pippuria
persiljaa
50g gheetä
5dl vuohenmaitoa
1dl raastettua vuohenjuustoa
1pkt gluteenittomia lasagnelevyjä
vuohenjuustoraastetta kuorrutukseen
Kuullota silpotut sipulit gheessä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää paseerattu tomaatti ja jätä kastike tekeytymään. Valmista valkokastike: sulata kattilassa ghee ja lisää siihen ripotellen teffiä ja sitten vuohenmaito ohuena vanana koko ajan sekoittaen. Sekoita lopuksi vuohenjuustoraaste valkokastikkeeseen. Lisää jauhelihakastikkeeseen tämän jälkeen persiljaa.
Voitele lasagnevuoka gheellä. Kaada pohjalle noin neljännes valkokastikkeesta ja jauhelihasta. Asettele lasagnelevyt kastikkeen päälle. Tee kolme kerrosta. Kaada päällimmäiseksi jauhelihaa ja valkokastiketta ja ripottele juustoraastetta oman maun mukaan kuorrutteeksi.
Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Anna vetäytyä vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua.
Yhteistyössä Foodinin kanssa

Jätä mullekin -keksit

Sain pari päivää sitten töihin mieheltäni whatsupissa kuvan herkullisen näköisistä kookoskekseistä uunissa. Tekstissä kerrottiin, että maistuisi varmaan mullekin (kiitos kulta vaan siitä keksinhimosta loppupäivän ajan…). Hetkeäkään en epäillyt, etteikö olisi maistunut, mutta kun kotona maistoin niitä (söin kaikki loput), ne olivat vielä parempia kuin olisin kuvitellut niin simppelillä ohjeella ja simppeleillä raaka-aineilla! Tässäkin asiassa siis pätee seikka, että kun satsaa laatuun raaka-aineissa, niin ei tarvitse mitään kummempia kikkailuja, jos sellaisia kikkailuja ei tahdo tehdä.
En ole nyt raskaana ollessani ollut kovin makean perään, joten nämä keksit olivatkin juuri minulle sopivia: eivät liian makeita, mutta silti todella maukkaita ja aivan mahtavan kuohkean rakenteen omaavia! Tässä tulee ohje. Keksit ovat maidottomia, gluteenittomia ja sokerittomia, lisäksi myös pähkinättömiä.

Kookoskeksit
2 kananmunaa
1-2dl erytritolia (oman makeusmaun mukaan määrä)
hyppysellinen suolaa
ripaus vaniljaa
Vaahdota kananmunat ja erytritoli vaahdoksi. Lisää joukkoon hellästi käännellen loput ainekset. Nostele nökäreitä leivinpaperin päälle ja paista uunissa 175 asteessa 20-25 minuuttia.


Yhteistyössä Foodinin kanssa

Kun Mummo sokerittomasti leipoi

Tiedättehän te: me olemme viime vuosina tutustuneet aika laajastikin vaihtoehtoisiin tapoihin leipoa. Se kaikista läheisin ydinperheemme ulkopuolinen henkilö, äitini, on vääjäämättäkin päässyt tutustumaan myös superfoodien ja vaihtoehtoruokailun maailmaan meidän kauttamme. Vaikka hän rakastaa perinteistä leivontaa, hän on oikein sydämellisesti halunnut opetella myös toisenlaista leivontaa! Ihminen, joka on (työkseen) leiponut neljäkymmentä vuotta vain ja ainoastaan perinteisillä aineilla, on aika haka jo leipomaan myös ei-niin-perinteisillä aineilla, kiitos avarakatseisuudestasi ja oppimisen halustasi, rakas äiti! En pidä sitä(kään) asiaa itsestään selvyytenä. No, tietenkin äitini kehumista voisin jatkaa tässä koko loppupostauksen ajan, niin paljosta häntä voisin kiittää… mutta mennäänpä kuitenkin mustikkapiirakkareseptiin, joka on sokeriton, gluteeniton ja maidoton, mutta jonka maku on todella lähellä perinteistä Mummon mustikkapiirakkaa! Kannattaa todellakin kokeilla!

1dl kaurahiutaleita
1tl ruokasoodaa
1,5dl sokeritonta omenamehua
125g sulaa rasvaa tai öljyä (esimerkiksi kookosöljy)
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sula rasva ja omenamehu ja sekoita nopeasti. Ripottele päälle mustikkaa. Paista noin 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Yhteistyössä Foodinin ja Mummon kanssa 🙂

Pikakarkit pannulla

Nyt, kun pahimpien raskauspahoinvointikuukausien jälkeen makeat jutut ovat taas alkaneet pikkuhiljaa kiinnostelemaan minua, on avautunut myös muutama keittiön kaappien kätköissä oleva pussi, joka varmasti jo odotteli minua niiden luo.

Tämä pikamakeaherkku ei ole gourmeetasoinen, mutta ehdottomasti juuri sellainen kun-kaapissa-ei-ole-oikeasti-mitään-mutta-jotakin-makeaa-pitäisi-saada-juttu. Nämä pikakarkit ovat tietysti maidottomia, viljattomia sekä sokerittomia. Toimi minulla, toivottavasti toimii myös sinulla, jos samankaltainen hätä iskee!

Carob-kuorrutetut pavut
1tlk vaaleita papuja

Laita pannu kuumenemaan. Sulata kookosöljy pannulla, ja iske sitten joukkoon pavut ja carobjauhe samaan aikaan. Sekoittele ripeästi niin kauan, kunnes carobjauhe on levittynyt tasaisesti papujen pinnalle. Lopuksi sirottele makusi mukaan steviajauhetta papujen päälle makeutukseksi. Tarjoilukumppaniksi ehdotan mansikoita (mutta toimii toki ilmankin, ja varmasti aika paljon kaiken muunkin kanssa :-)). (Makeutukseen voit kokeilla myös hunajaa, ja carobin tilalla toimii halutessasi myös kaakaojauhe.)

p.s. Reseptiä voi soveltaa myös kikherneisiin – toimii niidenkin kanssa!

Yhteistyössä Foodin