Kun Mummo sokerittomasti leipoi

Tiedättehän te: me olemme viime vuosina tutustuneet aika laajastikin vaihtoehtoisiin tapoihin leipoa. Se kaikista läheisin ydinperheemme ulkopuolinen henkilö, äitini, on vääjäämättäkin päässyt tutustumaan myös superfoodien ja vaihtoehtoruokailun maailmaan meidän kauttamme. Vaikka hän rakastaa perinteistä leivontaa, hän on oikein sydämellisesti halunnut opetella myös toisenlaista leivontaa! Ihminen, joka on (työkseen) leiponut neljäkymmentä vuotta vain ja ainoastaan perinteisillä aineilla, on aika haka jo leipomaan myös ei-niin-perinteisillä aineilla, kiitos avarakatseisuudestasi ja oppimisen halustasi, rakas äiti! En pidä sitä(kään) asiaa itsestään selvyytenä. No, tietenkin äitini kehumista voisin jatkaa tässä koko loppupostauksen ajan, niin paljosta häntä voisin kiittää… mutta mennäänpä kuitenkin mustikkapiirakkareseptiin, joka on sokeriton, gluteeniton ja maidoton, mutta jonka maku on todella lähellä perinteistä Mummon mustikkapiirakkaa! Kannattaa todellakin kokeilla!

1dl kaurahiutaleita
1tl ruokasoodaa
1,5dl sokeritonta omenamehua
125g sulaa rasvaa tai öljyä (esimerkiksi kookosöljy)
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sula rasva ja omenamehu ja sekoita nopeasti. Ripottele päälle mustikkaa. Paista noin 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Yhteistyössä Foodinin ja Mummon kanssa 🙂

Pikakarkit pannulla

Nyt, kun pahimpien raskauspahoinvointikuukausien jälkeen makeat jutut ovat taas alkaneet pikkuhiljaa kiinnostelemaan minua, on avautunut myös muutama keittiön kaappien kätköissä oleva pussi, joka varmasti jo odotteli minua niiden luo.

Tämä pikamakeaherkku ei ole gourmeetasoinen, mutta ehdottomasti juuri sellainen kun-kaapissa-ei-ole-oikeasti-mitään-mutta-jotakin-makeaa-pitäisi-saada-juttu. Nämä pikakarkit ovat tietysti maidottomia, viljattomia sekä sokerittomia. Toimi minulla, toivottavasti toimii myös sinulla, jos samankaltainen hätä iskee!

Carob-kuorrutetut pavut
1tlk vaaleita papuja

Laita pannu kuumenemaan. Sulata kookosöljy pannulla, ja iske sitten joukkoon pavut ja carobjauhe samaan aikaan. Sekoittele ripeästi niin kauan, kunnes carobjauhe on levittynyt tasaisesti papujen pinnalle. Lopuksi sirottele makusi mukaan steviajauhetta papujen päälle makeutukseksi. Tarjoilukumppaniksi ehdotan mansikoita (mutta toimii toki ilmankin, ja varmasti aika paljon kaiken muunkin kanssa :-)). (Makeutukseen voit kokeilla myös hunajaa, ja carobin tilalla toimii halutessasi myös kaakaojauhe.)

p.s. Reseptiä voi soveltaa myös kikherneisiin – toimii niidenkin kanssa!

Yhteistyössä Foodin

Poikien maidoton, gluteeniton ja sokeriton synttäribrownie

Vihdoin pojat saivat synttärinsä, ja tarjoilumme oli kokonaan maidoton, gluteeniton sekä sokeriton (kylläkin makeutettu). Eikä kukaan vieraista muuten valittanut tarjoiluiden mauttomuutta 😉
 
Instagramissani kyselin, kiinnostaako menu, ja koska vihreä valo syttyi, tässä tulee ekana browniesien ohje:
300g bataattia
1 avokado
6 kananmunaa
1 dl vaahterasiirappia
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa

Kuori bataatti, ja keitä se pehmeäksi. Soseuta bataatti ja avokado. Sekoita soseeseen kookosöljy ja cashewtahna. Vatkaa munat ja vaahterasiirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahto soseeseen. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne sitten koko ajan vatkaten taikinaan. Levitä seos uunipellille reilun sentin paksuikseksi tasaiseksi levyksi. Paista 160 asteessa noin 30 minuuttia. Brownie saa jäädä sisältä pehmeäksi.
Jos haluat, voit tehdä päälle vielä kuorrutteen:

1 avokado
1 dl vaahterasiirappia

Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Soseuta avokado ja lisää sekaan

kaikki loput ainekset. Soseuta tasaiseksi. Levitä jäähtyneen brownien päälle.
Jos maltat, niin anna herkun tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Allergikon varioitava peruskeksitaikina

Jaan teille nyt maidottomien ja gluteenittomien peruskeksien ohjeen. Ohje on hyvä pohja varioimiselle. Voit laittaa sekaan melkein mitä tahansa: kuivattuja marjoja/hedelmiä, tuoreita marjoja/hedelmäpaloja, maapähkinävoita, pähkinärouhetta,…

 125g sulatettua rasvaa/öljyä (esim. kookosöljyä)
1-2dl omenahilloa (laita enemmän, jos haluat mehevämmät keksit)
2 kananmunaa
½dl-1dl hunajaa (laita enemmän, jos haluat makeamman)
½dl kaurahiutaleita
½tl leivinjauhetta
loraus jotakin kasvimaitoa (laita, jos haluat mehevämmät keksit) 

Sulata rasva, ja liota hunaja siihen. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää sitten omenahillo ja munat, viimeiseksi rasva-hunajaseos. Lopuksi heitä sekaan mahdolliset muut jutut. Muotoile palloiksi ja litistä hellästi. Paista 180 asteessa noin 8-12 minuuttia.

Yhteistyössä Mummon ja Foodinin kanssa 🙂

p.s. Muistathan vinkkaamani vertaistukitapahtuman ylihuomenna lauantaina!

Ruokapäiväkirja: reilun viikon lounaat

Olisiko ruokapostauksen aika? Vaikka ruoka on monta kertaa päivässä mielessä ja käsissä ja suussa, tulee minun tosi harvoin tehtyä ruokapäiväkirjapostauksia (viimeksi heinäkuussa!). Itse kuitenkin insporoidun usein muiden ruokapostauksista ja instakuvista. Pitäisi ehkä jaksaa kaivaa kamera useammin esille… Jotenkin sinne instagramiin vaan on paljon helpompi jakaa näitä(kin) kuvia. No, tällä kertaa täällä on vuorossa reilun viikon lounaat.

Avocado-rucolasalaatti. Tähän oheen piti syödä vielä jotakin, mutta “jotenkin” (lapset) se jäi.
Palsternakka-jauhelihapaistos
  
Pähkinä-siemen-salaatti
Riistawokki
Lantturanskiskiksia ja avocadoa. Lapset söivät lounaaksi tarkoitetun ruuan kokonaan pois, joten minä tyydyin näihin.
Jauheliha-porkkanapata
Munakokkeli sienillä, lehtikaalilla ja fenkolilla
Täytetty kana vihannespedillä
Tämä on hyvinkin normaali lounasviikko. Puolet lounaista vegeä, puolet muuta. Kaikki kala-ateriat taisivat osua päivälliselle. 
Makoisaa viikon jatkoa jokaiselle!