Starttaa viikkosi kukkakaalirieskalla!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Oletteko te tehneet paljon kukkakaalileipää kukkakaalista ja kananmunista? Meillä paistellaan ihan joka viikko tuota peruskukkakaalileipää, joskus montakin kertaa. Sitä tehdään sen helppouden takia, ja sen takia, että se on vaivaansa nähden ihan älyttömän herkullinen! Esikoinen on jopa kertonut sen olevan parasta leipää ikinä. Niin, ja se leipä on ilman jauhoja valmistettu, että ihan hyvä saavutus minun mielestäni… 🙂

Perusohje nopeaan (laiskan) kukkakaalileipään on siis: hienonna kukkakaalit monitoimikoneessa ihan pieniksi (riisin jyvien kokoisiksi) ja laita sekaan kaksi kananmunaa sekä mausteita. Jos tahdot hifistellä tai saada jotakin uutta makua mukaan, niin kokeile seuraavaa ohjetta! Siinä kukkakaalit valmistellaan eri tavalla ja taikinan joukkoon laitetaan jauhoja. Rieskan maku on ihanan pähkinäinen, kuitenkin ilman pähkinöitä. Tämän rieskan maun se juttu tulee kurpitsansiemenjauhosta.

Kukkakaalirieska (gluteeniton)

1 kukkakaali (300-500g)

2 kananmunaa

3 rkl kurpitsansiemenjauhoa

1 rkl kookosjauhoa

ripaus suolaa

gheetä voiteluun

Pilko kukkakaali ja höyrytä/keitä se kevyesti. Soseuta kukkakaali tasaiseksi mössöksi ja lisää sekaan munat, jauhot ja suola. Levitä taikina leivinpaperille ohuehkoksi levyksi. Voitele pinta juoksevaksi sulatetulla gheellä. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä. Anna rieskan vetäytyä hetken ennen tarjoilua.

Voivatko karjanlanpiirakat olla herkullisia maidottomina, munattomina ja gluteenittomina?

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Kertokaahan, että meidän perhe ei ole ainoa, joka vain syö karjanlanpiirakoita? Että se valmistus on ulkoistettu Mummolle…? 😀 Onhan muillakin Mummo ja karjalanpiirakka yhtä usein samassa lauseessa kuin meillä? Apua, kuulostaapa kummalta, mutta niin vaan se Mummo meilläkin leipoo ne parhaat piirakat, mihinkäs sitä siitä pääsee. Meidän Mummo on myös sellainen Mummo, että se tahtoo tehdä kaikki herkut sopiviksi myös meidän perheen allergisille! (IHANA Mummo!) Jos emme ole itse kerinneet erikoisruokavalion reseptiä kehittelemään, niin Mummo taitaa sen homman myös 🙂 Tässä siis takuuvarmasti toimivat ja herkulliset, maidottomat, kananmunattomat ja gluteenittomat karjalanpiirakat, olkaa hyvät!

Valmista ensin riisipuuro:

3dl puuroriisiä

5-6dl vettä

1dl riisimaitoa

1-2tl suolaa

Kiehauta vesi ja lisää riisit. Kypsytä 10-15 minuuttia. Lisää riisimaito ja suola sekoittaen joukkoon. Kypsennä valmiiksi. Anna puuron jäähtyä.

Valmista kuoritaikina:

5dl vettä

5rkl gheetä (huom! jos olet allerginen maidon rasvalle tai tosi herkkä pienistä maitoproteiinijäämistä, niin käytä jotakin muuta rasvaa – meillä kuitenkin maitoallergiselle käy ghee oikein hyvin.)

2tl suolaa

10-12dl gluteenittomia jauhoja (esimerkiksi sekoitus tattari-, kaura- ja riisijauhoja)

Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Jaa taikina parin peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja kaulitse haluamaasi muotoon. Levitä riisipuuroa ruokalusikallinen piirakan keskelle ja taittele reunat. Paista noin 230 asteessa 15-20 minuuttia (tarkista kypsyys pohjasta). Nämä piirakat jäävät vaaleammiksi kuin perinteiset piirakat, joten älä hämäänny siitä. Anna piirakoiden hieman jäähtyä. Sivele piirakat lopuksi ghee-vesi-seoksella ja laita liinan alle odottelemaan maistelijoita. 🙂

Toivottavasti te innostutte kokeilemaan piirakanleivontaa 🙂

Sokerittomat, gluteenittomat ja maidottomat minuuttikarkit!

Haluaisitko syödä superherkullisia karkkeja, jotka eivät sisällä lainkaan lisättyä sokeria eivätkä mitään ylimääräistä makeutusta (saati lisäaineita)? Tässä olisi juuri sinulle resepti! Käy siis sinulle, joka tahdot nopeasti haukkasta pikaenergian suuhun, mutta myös sinulle, joka tahtoo ihanan jälkkärin, ja hei – käy myös sinulle, joka suunnittelet vähän terveellisempää juhlatarjottavaa!
(Pähkinöitä)
Pyörittele kuivatut taatelit lakritsinjuurijauheessa ja/tai raakakaakaojauheessa (onnistuu suljetussa rasiassa tai vaikka minigrip-pussissa heilutellen – sisälle vaan sekä taatelit että jauhe). Tee veitsellä taateleihin viilto. (Tässä vaiheessa, jos tahdot, voit sujauttaa taatelin sisälle pähkinän.) Täytä osa taateleista, cashewtahnalla, osa kookosmannalla, osa mantelitahnalla ja osa parapähkinätahnalla. Voit ripotella vielä päälle lakritsinjuurijauhetta ja/tai kaakaojauhetta. 

HER-KUT-TE-LE!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Puuron avecit

 
Minä olen kuullut lähipiiristä usein kommentteja, että puuro alkaa maistumaan aika tylsältä, kun vuosikaudet päätyy laittamaan siihen aamu- tai iltapuuroon aina samat avecit. Meillä ei ole tällaista ongelmaa, sillä meidän avekkiilista on aika pitkä! Puuro siis maistuu joka kerta herkulliselta, eikä siihen kerkiä kyllästyä, kun aina vaihtelee välillä (tai joka päivä, heh) sitä, mitä siihen upottaa. Maailmassa on kuitenkin toooosi paljon kaikkea, mikä puuroon sopii :-)! Tässä postauksessa kerron listamaisesti, että mitä kaikkea puuroon oikeasti voi tunkea – ja vieläpä niin, että se todella on sekä terveellistä että maukasta!  (Listasta ei lyödy niitä fitnesspuuron perusjuttuja: raejuustoa ja kananmunaa – ne eivät ole meidän juttu puurossa…)
Teen tästä postauksesta tarkoituksella listamaisen, sillä näitä voi yhdistellä sitten oman mielen mukaan niin, että nappaa listalta yhden, kahden, kolmen tai niin monen avecin kuin tahtoo. Varoitan, että välillä voi käydä niin, että puuro näyttää enemmän avekkilautaselta puurohiutaleilla kuin puurolta avekkien kanssa, jos oikein innostuu avekkien kanssa 😀 
Puuro on meillä yleensä jotakin näistä:
-kaura
hirssi
-riisi
Puuro tehdään veden lisäksi joihinkin näistä maidoista: 
-riisimaito
-mantelimaito
-tattarimaito
Ja ne avecit ovat jotakin (tai joitakin) näistä:
-tuoreet/pakastetut marjat (ihan kaikki käy!)
-hillot (mikä tahansa makea hillo käy!)
-kuivatut marjat (lemppareina gojimarjat, mulperimarjat ja inkamarjat)
-hedelmät (kaikki käy!)
-kuivatut hedelmät (lemppareina taatelit, aprikoosit, luumut ja rusinat)
-pähkinävoit (lemppareina maapähkinätahna, cashewtahna, parapähkinätahna)
-lisämakeutukseen hunaja, kookossokeri, stevia
-proteiinijauheet (ehdoton lemppari on Foodinin niittyheraprotsku suklaan tai vaniljan makuisena)
raakakaakaojauhe tai carobjauhe (carobjauhe soveltuu erityisesti iltapuuroon, sillä sillä ei ole piristävää vaikutusta, toisin kuin kaakaolla)
-raakasuklaapalat (nämä Foodinin suklaapalat sulatettuna puuron päälle ovat “melko” herkku…)
-pähkinät kokonaisina tai rouhittuina (lemppareina mantelit, maapähkinät, parapähkinät, cashewpähkinät, saksanpähkinät, pekaanipähkinät)
Kaikki nämä siis soveltuvat makeisiin puuroihin ja oikeastaan ihan miten tahansa keskenään mixattuna 🙂 Toivottavasti joku nappasi edes jonkun uuden idean puurohetkiinsä!
Yhteistyössä Foodinin kanssa
Olen jakanut blogissa normaalien, keitettyjen puuroreseptien lisäksi muutamia tuorepuuroreseptejä. Tässä pari:
P.S. Seuraava puuroon liittyvä postaus sisältää kirja-arvostelun uudesta upeasta Puuron uusi aika -kirjasta, joka kolahti postilaatikkooni (kiitos Atena kustannus!). Siitä siis lisää, kunhan kerkiän kirjasen kahlata ajatuksella läpi 🙂 Pysykäähän kuulolla!

Imettävän äidin viisi sekuntia jääkaapilla

Imetys on alkanut – ja tietty sen mukainen nälkäkin tullut mukaan kuvioihin… Tiedättehän; jostakin on saatava sitä energiaa ihannythetipaikalla! Mutta sitten kun toisaalta ei tahdo mitä tahansa suuhunsa tunkea, vaan sen täytyy myös olla priimaa kamaa, mitä maitonsa kautta pienelle tarjoaa. Tässä siis minun lempparein tämänhetkinen viiden sekunnin to-del-la herkullinen energiantankkausvinkki:

Pussista taateli kouraan ja päälle cashewtahnaa. Suuhun. Uudestaan, jos siltä tuntuu. Ja niin usein, kun siltä tuntuu :-)) Resepti on luonnollisesti maidoton, gluteeniton ja sokeriton.

Olemme huomanneet, että taateleissa ja cashewtahnoissa on suuria eroja merkkien välillä. Meiltä lähtee ääni luonnollisesti Foodinille – ihan rehellisesti parhaat taatelit ja pähkinätahnat, mitä mistään saa! Kannattaa vertailla, jos tahtoo parasta!
Yhteistyössä Foodinin kanssa