Teepä teeleipiä!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Minulla on sinulle ehdotus: seuraavan kerran, kun pohdit, että jotakin kivaa, suolaista, pehmeää ja helppoa voisi leipoa, niin ota tästä resepti talteen ja tee näitä: helppoja teeleipiä!

Teeleivät (gluteenittomat)

4 dl  nestettä (maitoa tai vettä)

50 g hiivaa

50 g gheetä

100 g kaurajauhoja

150 g tattarijauhoja

30 g psylliumia

1 tl suolaa

1 muna

2 rkl hunajaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää sula rasva. Sekoita kaikki kuivat aineet ja muna sekä hunaja taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi. Seos jää löysäksi, mutta sakenee kohotessaan: anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Nosta lusikalla noin 0,5 dl leipää kohden taikinaa ja levitä vähän. Anna vielä kohota hetken pellillä ja paista 15-18 minuuttia uunin keskitasolla noin 200 asteessa.

Sluuuuurps!

Starttaa viikkosi kukkakaalirieskalla!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Oletteko te tehneet paljon kukkakaalileipää kukkakaalista ja kananmunista? Meillä paistellaan ihan joka viikko tuota peruskukkakaalileipää, joskus montakin kertaa. Sitä tehdään sen helppouden takia, ja sen takia, että se on vaivaansa nähden ihan älyttömän herkullinen! Esikoinen on jopa kertonut sen olevan parasta leipää ikinä. Niin, ja se leipä on ilman jauhoja valmistettu, että ihan hyvä saavutus minun mielestäni… 🙂

Perusohje nopeaan (laiskan) kukkakaalileipään on siis: hienonna kukkakaalit monitoimikoneessa ihan pieniksi (riisin jyvien kokoisiksi) ja laita sekaan kaksi kananmunaa sekä mausteita. Jos tahdot hifistellä tai saada jotakin uutta makua mukaan, niin kokeile seuraavaa ohjetta! Siinä kukkakaalit valmistellaan eri tavalla ja taikinan joukkoon laitetaan jauhoja. Rieskan maku on ihanan pähkinäinen, kuitenkin ilman pähkinöitä. Tämän rieskan maun se juttu tulee kurpitsansiemenjauhosta.

Kukkakaalirieska (gluteeniton)

1 kukkakaali (300-500g)

2 kananmunaa

3 rkl kurpitsansiemenjauhoa

1 rkl kookosjauhoa

ripaus suolaa

gheetä voiteluun

Pilko kukkakaali ja höyrytä/keitä se kevyesti. Soseuta kukkakaali tasaiseksi mössöksi ja lisää sekaan munat, jauhot ja suola. Levitä taikina leivinpaperille ohuehkoksi levyksi. Voitele pinta juoksevaksi sulatetulla gheellä. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä. Anna rieskan vetäytyä hetken ennen tarjoilua.

Voivatko karjanlanpiirakat olla herkullisia maidottomina, munattomina ja gluteenittomina?

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Kertokaahan, että meidän perhe ei ole ainoa, joka vain syö karjanlanpiirakoita? Että se valmistus on ulkoistettu Mummolle…? 😀 Onhan muillakin Mummo ja karjalanpiirakka yhtä usein samassa lauseessa kuin meillä? Apua, kuulostaapa kummalta, mutta niin vaan se Mummo meilläkin leipoo ne parhaat piirakat, mihinkäs sitä siitä pääsee. Meidän Mummo on myös sellainen Mummo, että se tahtoo tehdä kaikki herkut sopiviksi myös meidän perheen allergisille! (IHANA Mummo!) Jos emme ole itse kerinneet erikoisruokavalion reseptiä kehittelemään, niin Mummo taitaa sen homman myös 🙂 Tässä siis takuuvarmasti toimivat ja herkulliset, maidottomat, kananmunattomat ja gluteenittomat karjalanpiirakat, olkaa hyvät!

Valmista ensin riisipuuro:

3dl puuroriisiä

5-6dl vettä

1dl riisimaitoa

1-2tl suolaa

Kiehauta vesi ja lisää riisit. Kypsytä 10-15 minuuttia. Lisää riisimaito ja suola sekoittaen joukkoon. Kypsennä valmiiksi. Anna puuron jäähtyä.

Valmista kuoritaikina:

5dl vettä

5rkl gheetä (huom! jos olet allerginen maidon rasvalle tai tosi herkkä pienistä maitoproteiinijäämistä, niin käytä jotakin muuta rasvaa – meillä kuitenkin maitoallergiselle käy ghee oikein hyvin.)

2tl suolaa

10-12dl gluteenittomia jauhoja (esimerkiksi sekoitus tattari-, kaura- ja riisijauhoja)

Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Jaa taikina parin peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja kaulitse haluamaasi muotoon. Levitä riisipuuroa ruokalusikallinen piirakan keskelle ja taittele reunat. Paista noin 230 asteessa 15-20 minuuttia (tarkista kypsyys pohjasta). Nämä piirakat jäävät vaaleammiksi kuin perinteiset piirakat, joten älä hämäänny siitä. Anna piirakoiden hieman jäähtyä. Sivele piirakat lopuksi ghee-vesi-seoksella ja laita liinan alle odottelemaan maistelijoita. 🙂

Toivottavasti te innostutte kokeilemaan piirakanleivontaa 🙂

Joko sinä olet vaihtanut valkaistun sokerin muihin makeuttajiin?

Millä te makeutatte leivonnaisenne? 🙂 Meillä käytetään (tutun hunajan lisäksi ja hieman vähemmän tunnetun agavesiirapin lisäksi) vaihdellen steviaa, erytritolia ja kookossokeria. Kaikki nämä ovat keskenään hieman erilaisia makeuttajia. 
 
Stevia on kaloriton, eikä se nosta lainkaan verensokeria. Stevia on luonnollinen makeuttaja, ja se on peräisin Rebaudiana-kasvista. Stevia on tosi makeaa, joten sitä tarvitsee käyttää vain tosi vähän kerrallaan.
Erytritoli on myös kaloriton, eikä heilauttele verensokeria tai aiheuta hampaille haittaa. Se on sokerialkoholi, jota esiintyy luonnostaan muun muassa viinirypäleissä ja meloneissa. Erytritoli on hieman makeampaa kuin tavallinen sokeri, joten leivontaohjeen perussokerin määrästä kannattaa erytritolilla korvata vain 60-70%.
Kookossokeri muistuttaa näistä vaihtoehtomakeuttajista eniten normaalia sokeria. Kookossokeri on kuivattua kookoksenkukintonektaria. Sen glykeeminen indeksi on alhainen, joten se nostaa maltillisesti verensokeria. Jos tahdot valita maailman ekologisimman makeuttajan, se on tämä! Kookossokerin maku on mielestäni lähinnä normaalia sokeria, mutta silti paljon vivahteikkaampi ja maukkaampi! 
Valkaistulle sokerille on siis hyviä vaihtoehtoja. Valkaistussa normaalissa sokerissa kun ei ole mitään hyvää, senhän kaikki varmasti jo tietävätkin 🙂 Seuraavaan maidottomaan ja gluteenittomaan kääretorttuohjeeseen kannattaa käyttää joko kookossokeria tai erytritolia, jotta saa tarvittavan massan kananmunien kanssa aikaiseksi (stevia ei toimi tässä tehtävässä). Käytä vaikka taikinaan toista makeuttajaa ja leivinpaperin sokeroimiseen toista makeuttajaa. Steviaa voisi sitten vaikka tipauttaa kahvin sekaan, jos nautistelee kääretorttupalasensa hyvän kahvin kanssa ja haluaa sitä jollakin makeuttaa 🙂
4 kananmunaa
1,5 dl kookossokeria tai 1dl erytritolia
1.5-2dl kaurajauhoja
0.5dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
kookossokeria/erytritolia leivinpaperin sokeroimiseen
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne munavaahtoon. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista noin 7-8 minuuttia noin 220 asteessa. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna hetken jäähtyä. Levitä haluamaasi täytettä. Kääri rullalle ja anna mieluusti tekeytyä seuraavaan päivään.
Täytevaihtoehtoja ovat muun muassa kaikki hillot, kaikki marjat, muussattu banaani, kermavaahto-rahkaseos (jos teet näistä, valitse maidottomat versiot)…

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Parin minuutin maidoton, gluteeniton ja sokeriton herkkuvälipala

Ei ole ulkonäöllä nyt kehumista (kiitos pienet keittiöapulaiseni :-)), mutta helppoudella, nopeudella, terveellisyydellä ja herkullisuudella on! 
Minä suosin käytännöllisyytensä vuoksi pikaruokaa aika usein. Ja tämä resepti on pikaruokaa tai oikeastaan pikaherkkua. Tämän osaa tehdä jo meillä reilu kolmivuotiaskin. Ja on yllättävän hyvää, uskokaa pois!
Kesäkurpitsa-viinirypälecocktailtikut 
(makea) kesäkurpitsa
viinirypäleitä
Pese kesäkurpitsa ja viinirypäleet. Pilko kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi ja puolita viinirypäleet. Kieritä pilkotut kesäkurpitsat ja viinirypäleet sulatetussa kookosöljyssä ja sen jälkeen riisiprotskussa. (Meillä tämä pyörittelyosuus ei ollut kovin tasaista, mutta hyvää se on epätasaisenakin :-D) Jähmetä pyöritellyt palaset jääkaapissa minuutin ajan. Työnnä palaset cocktailtikkuihin ja nautiskele. Halutessasi voit käyttää myös suklaanmakuista protskua (esimerkiksi tätä), ja tietenkin se voi olla myös muuta kuin riisiprotskua (esimerkiksi tätä).

Yhteistyössä Foodinin kanssa