Pikainen, herkullinen mustikkaraakasuklaa

mustikkasuklaa

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Raakasuklaan teko voi olla superyksinkertaista ja tällä ohjeella se on myös supernopeaa. Raakasuklaan teossahan kaikista tylsin vaihe on odotella suklaa kovettumista pakastimessa. Tämän suklaan sen sijaan voit nauttia heti!

Tähän ohjeeseen tarvitset:

200g pakastemustikoita

50g kaakaovoita

50g kaakaomassaa

½dl kookossokeria

1dl kaakaojauhetta

2rkl kookosmannaa

ripaus suolaa

hyppysellinen vaniljaa

Sulata kaakaovoi ja kaakaomassa vesihauteessa. Lisää ensin kookossokeri, sekoita, ja sitten loput ainekset paitsi mustikat. Laita jäiset mustikat kulhoon ja kaada kaakaoseos niiden päälle. Pyörittele aineksia sekoitellen, kunnes kaakao kohmettuu.

Täydellinen iltajuoma rentoutumiseen

rauhoittava iltajuoma

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Tämä lämmin iltajuoma ei pelkästään maistu taivaallisen hyvältä vaan se saattaa myös edesauttaa rentoutumista ja houkutella unen tuloa. Tarvitset siihen seuraavia aineksia:

2,5dl kauramaitoa

1tl ashwagandhaa

ripaus ceyloninkanelia

1tl hunajaa (vegaanit voivat korvata tämän muulla makeutuksella)

1tl kurpitsansiemenjauhoa

1tl carobjauhetta

Lämmitä kauramaitoa keskilämmöllä kevyesti, mutta älä anna kuitenkaan kiehahtaa. Sekoita kaikki ainekset maitoon vispilällä. Nauti vaikkapa mantelikourallisen kanssa iltapalaksi.

Ashwagandha eli rohtokoiso on adaptogeeni, joka tasapainottaa kehon toimintoja. Sillä on todettu olevan mm. kortisolitasoja säätelevä, eli stressiä madaltava vaikutus.

Kurpitsansiemenjauhossa on paljon tryptofaania. Keho muodostaa siitä serotoniinia ja jos on riittävän pimeää (illalla, ei sinivalon lähteitä) muodostuu serotoniinista melatoniinia.

Carob, ceyloninkaneli ja hunaja tuovat juomaan makeutta ja taittavat rohtokoison makua. Kanelilla ja kauran beetaglukaaneilla on verensokeria tasapainottava vaikutus. Carob tuo juomaan kaakaomaisuutta, ilman piristävää teobromiinia. Ceyloninkaneli on “tavallista” kassiakanelia turvallisempi vaihtoehto, sillä se ei sisällä maksalle haitallista kumariinia juurikaan.

Rasvainen juttu

Yhteistyössä Foodinin kanssa

On ilo huomata, että yhä useammat ihmiset uskaltavat palauttaa rasvat pikkuhiljaa takaisin ruokavalioonsa. Rasvat ovat herkullisia ja ne pitävät nälkää loitolla pitkään, mutta ne ovat myös meille ihmisille välttämättömiä. Tarkastellaan seuraavaksi tarkemmin gheetä, kookosöljyä, mct-öljyä ja kapryylihappoa.

Ghee

Ghee on kirkastettua voita, siis voiöljyä, josta on poistettu voissa tavallisesti olevat pienet määrät hiilihydraattia ja proteiinia. Se on 100%:sesti rasvaa, kun taas tavallinen voi on noin 80%:sesti rasvaa. Ghee on yksi parhaimpia paistorasvoja, koska sen kemiallinen rakenne pysyy stabiilina korkeissakin lämpötiloissa.

Foodinin Ghee on peräisin Alpeilla laiduntaneiden lehmien maidosta. Nämä lehmät, jotka syövät ravinnokseen ruohon lisäksi Alppien villiyrttejä, tuottavat maitoa, jossa on paljon enemmän ravinteita, kuten vaikkapa K2-vitamiinia. Gheessä on myös CLA:ta, rasvahappoa, jolla on lukuisia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. CLA:n on todettu auttavan painonhallinnassa, edistävän lihastenkasvua ja parantavan voimatasoja, mutta myös vähentävän verisuonten seinämiin kertynyttä plakkia.

Kookosöljy

Kookosöljy on ehkä kaikista monikäyttöisin öljy. Se soveltuu niin paistamiseen, leivontaan, ihorasvaksi/hierontaöljyksi tai vaikkapa hampaiden pesuun. Kookosöljyllä on bakteereja, viruksia, hiiva- ja sieni-infektioita vastustavia ominaisuuksia. Kookosöljy koostuu lauriini-, kapriini- ja kapryylihapoista. Kookosöljyssä rasvahapot ovat sellaisessa muodossa, että elimistö pystyy ne helposti hyödyntämään nopeana energialähteenä. Näitä keskipitkiä rasvahappoja kutsutaan tutummin MCT-öljyiksi.

Kookosöljy on kiinteää alle 25 asteen lämpötilassa ja juoksevaa lämpimämmässä. Kiinteän olomuodon ansiosta se on hyvä ainesosa raakaleivonnaisiin, kuten vaikkapa raakasuklaaseen.

MCT-öljy

MCT-öljy sisältää kapriini- ja kapryylihappoa, jotka ovat lauriinihappoa lyhyempiä rasvahappoketjuja. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ne ovat helpommin hyödynnettävissä energianlähteenä. MCT-öljy pysyy aina juoksevana ja se on mauton sekä väritön öljy. Sitä voi käyttää salaatin tai kylmien ruokien kanssa, mutta se on myös rasvakahvin tärkeä ainesosa. Ethän kuitenkaan käytä sitä paistamiseen.

Kapryylihappo

Kapryylihaposta elimistö pystyy tuottamaan tehokkaimmin ketoaineita. Ne ovat vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavan ihmisen elimistön tuottamia yhdisteitä, joita esimerkisi aivot pystyvät hyödyntämään korvaavina energialähteinä silloin kuin hiilihydraatteja ei ole saatavilla. Sillä saat pitkäkestoista energiaa ja terävän fokuksen ilman, runsaammin hiilihydraatteja sisältyvään ruokavalioon kuuluvia, verensokerin heittelyjä. Käytä kapryylihappoa kuten MCT-öljyäkin.

Näiden öljyjen lisäksi suosittelen käyttämään laadukasta oliiviöljyä, avokadoöljyä (joka on yksi parhaimmista paistorasvoista) sekä omega-3 rasvahappoja sisältävää kalaöljyä. Suosi aina öljyjä, jotka ovat tummissa pulloissa ja osta mahdollisimman laadukkaita tuotteita. Rasvojen kohdalla en suosittele missään nimessä kitsastelemaan hinnan kanssa!

// Ramon

Lusikkaleipätyyliset gluteenittomat ja helpot täytekeksit

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Kuka tykkää lusikkaleivistä? Jos tykkäät, mutta et ehkä jaksa näpertää lusikoiden kanssa, niin tsekkaa tämä ohje! Maku on samantyylinen kuin perinteisissä lusikkaleivissä, mutta voit tehdä nämä ilman lusikoita ja toki, tämä ohje on myös gluteeniton. Ohjeen keksit ovat makeita ja suussa sulavia, siis sellaisia, että perinteisenkin leivonnan kannattaja aika varmasti tykkää näistä kekseistä. Leivo siis sukujuhliin tai kotikutsuille tai mihin tahansa tahdotkaan satavarmoja, läheskaikkiin makumieltymyksiin sopivia keksejä tehdä. 🙂

Vaaleat täytekeksit (noin 15-20kpl)

200g rasvaa

2dl sokeria

1 kananmuna

50g mantelijauhoja

4,5dl vaaleita jauhoja, esimerkiksi vaaleaa riisijauhoja

ripaus aitoa vaniljaa

1tl leivinjauhetta

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää sitten kananmuna ja sekoita hyvin. Sekoita sitten keskenään kuivat aineet. Lisää kuivien aineiden seos taikinaan ja sekoita hyvin. Ota taikinasta palleroita ja taputtele pellille. Paista 180 asteessa noin 10 minuuttia. Anna pikkuleipien jäähtyä kunnolla ja täytä sitten hillolla (vadelma, omena, aprikoosi…)

Toivottavasti nämä herkulliset keksit päätyvät joskus sinunkin pöytääsi!

Ah, ihanat myslitangot!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Energiapatukka, välipalapatukka, kätevä jälkkäri, nopea ateriankorvike? Myslitanko voi olla kaikkea tätä! Rapean rouskuva, mutta silti pehmeän makuinen! Juuri sopivan makea. Joko houkuttaa kuulla resepti? Se tulee tässä:

Myslitangot (gluteeniton, maidoton)

220g raakasuklaata / maidotonta tummaa suklaata

125g kookosöljyä (voit myös käyttää voita, jos haluat, mutta huomaa, että silloin resepti ei ole maidoton)

4rkl hunajaa

2rkl appelsiinihilloa (jos tahdot muun makuista hilloa, niin varioi vapaasti)

4rkl sitruunamehua (jos tahdot muun makuista mehua, niin varioi vapaasti)

450g gluteenitonta ja maidotonta mysliä

Sulata vesihauteessa miedolla lämmöllä suklaa ja kookosöljy. Ota pois vesihauteesta ja sekoita joukkoon kaikki muut aineet. Muista sekoittaa kunnolla välttääksesi kököt. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20×20) tasaiseksi. Jäähdytä tekele jääkaapissa 2-3 tuntia. Jäähtyneenä leikkaa sopivan kokoisiksi palasiksi.

Maukasta viikonloppua kaikille lukijoille!