Gluteenittomat ja lehmänmaidottomat takuuletut

Kesä ja räiskälepannut kuumimmillaan just nyt? Jos ruokailijoihin kuuluu gluteenittomia ja/tai lehmänmaidottomia ihmisiä, niin kokeile seuraavaa maistuvaa perusreseptiämme! Ja hei, vaikka et olisikaan gluteeniton ja/tai maidoton, niin uskallan luvata, että tykkäät näistä silti 🙂
3 dl gluteenittomia jauhoja yhteensä (reseptissä toimivat riisijauho, teffjauho, maissijauho sekä tattarijauho – suhde voi olla vaikka 2 osaa riisijauhoja, 1 osa muuta/muita)
1-1,5rkl psylliumia
2 dl kookosmaitoa
2dl vettä
2 kananmunaa
ripaus suolaa
gheetä tai kookosöljyä paistamiseen

 

Sekoita ainekset keskenään. Anna turvota 15min ennen paistamista. Makeutusta voi säädellä letun päällisillä – siihen sopivat ainakin hunaja, siirapit, marjat, hillot ja pähkinävoit.

Yhteistyössä Foodinin kanssa 

P.s. Edellisen postauksen kirja on arvottu, ja voittajalle ilmoitettu 🙂 Iloisena uutisena kerron nyt, että saan arpoa myös toisen samanlaisen kirjan instaseuraajilleni, joten instailijat – pysykää ajantasalla (skribentti-nimimerkillä minut sieltä siis löytää)!

Tuorepuuro, NYT.

Minun mielestäni ajankohtaisin tuorepuuro juuri nyt on mansikka-mustikkatuorepuuro. Mansikoita saa vielä (juuri ja juuri) ja mustikkakausi on kivasti jo startannut! Hyvällä tuurilla molemmat lajit saa ripoteltua tuorepuuroon tuoreena, nam! Tässä minun versioni ajankohtaisesta herkusta!

1-2 dl halkaistuja tai rouheasti haarukoituja mansikoita
1-2 dl mustikoita
2-3 dl jäähdytettyä teetä (mieluiten jotakin marjaisaa teetä, esim. Clipperin wild berry infusion, strawberry & rhurarb infusion tai blackcurrant & blackberry infusion)
1 rlk maapähkinävoita tai kookosmannaa 
n. 2 dl kaurahiutaleita
makeutusta oman maun mukaan (esim. stevia)

Valmista tee normaalisti ja sekoita lämpöisen teen joukkoon tasaiseksi maapähkinävoi tai kookosmanna (voit myös laittaa molempia!). Jäähdyttämisen jälkeen lisää muut ainekset joukkoon. Anna puuron tekeytyä hetken tai pidempään, miten jaksat odotella.

Ja sitten kun ne tuoreet mansikat on syöty, niin voi kaivaa pakastimesta ne vihoviimeiset punaherukat viime vuodesta mansikan korvaaviksi. Tämä puuro toimii niidenkin kanssa!

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Kookosmanna on uusi kookosöljy

Tiedättehän te ne ruokatrendit, joista aina monessa paikassa kirjoitetaan samaan aikaan ja joita ihmiset sitten hullaantuvat ostamaan hyllyihinsä? (Ja tämähän ei ole ollenkaan huono juttu terveellisissä jutuissa.) Ei varmaan ole Suomessa enää montaakaan ihmistä, jotka eivät olisi kookosöljystä kuulleet. Kookosmanna on nyt uusi kookosöljy! Ainakin meidän perheen mielestä!
Miksi minä siis kirjoitan nyt kookosmannasta? No koska me ollaan ihan hullaannuttu siihen! Mitä se kookosmanna sitten on? Ja miksi se on nouseva trendi? Mihin sitä voi käyttää?
Kookosmanna, tai toiselta nimeltä kookossose, on rakenteeltaan
sakeampaa kuin kookosöljy. 100g kookosmannaa pitää sisällään 63g rasvaa,
8g proteiinia ja 6g hiilihydraatteja. Kookosöljy puolestaan on 100%
rasvaa. Kookosmannassa on herkullisen kermainen maku, mutta ilman kookosöljyn tuhtia rasvamaisuutta. Mikään kookosöljyn light-versio kookosmanna ei siltikään ole.
Kookosmannaa voi
käyttää monella tapaa. Toistaiseksi omat käyttökokemuksemme ovat
rajoittuneet vain keittiön uumeniin, kun taas kookosöljyä olemme
käyttäneet mm. ihonhoito- ja hygieniatuotteenakin. Tässä
viisi hyväksi todettua pikareseptiä kookosmannasta:
1) Lusikoi sellaisenaan (Meillä mies + lusikka + kookosmannapurkki ovat melko tuttu näky… ;-))
2) Laita puuroon “voi”silmäksi tai raakapuuron sekaan
3) Käytä munakokkelissa maidon/kerman korvikkeena (voi kuulostaa aika hooceeltä, mutta kokeilkaa oikeasti!)
4) Käytä osana raakasuklaan valmistuksessa – tai jos on kiire saada nopeasti herkkua, niin sekoita keskenään:
1 rkl hunajaa
1 rkl maapähkinävoita
1 rkl kaakaojauhetta tai –nibsejä
5) Tee siitä kookosmaitoa blendaamalla 1 osa kookosmannaa noin 3 osalla vettä. Maito sopii smoothiepohjaksi tai vaikkapa kahviin.

6) Täytä taateli kookosmannalla.

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Imetysdieettaajille (ja tietty muillekin) spesiaalia

Moni lukijani varmasti tietää, että meillä on imetysdieetattu (1v6kk ja 2v2kk). Pikkusankarin kanssa melko rankastikin. Olen lukemattomien ihmisten kanssa siis puhunut maitotuotteiden, gluteenituotteiden ja muidenkin tuotteiden korvaajista ruokavaliossa. Monesti olen saanut pyyntöjä esitellä vähän tarkemminkin, että mitä ne korvaajat sitten voivat olla. 
Maitotuotteiden pääasiallisena korvaajana minulla on ollut kookos (kookosöljy, kookosmaito, kookoskerma). Gluteeniviljojen tilalla meillä on käytetty muun muassa paljon seuraavia: lupiinijauho, teffjauho, amaranttihiutaleet ja amaranttijyvät, hirssijauho ja kuorittu hirssi, kvinoajauho ja kvinoahiutaleet, kookosjauho, kookoslastut ja kookoshiutaleet, kurpitsansiemenjauho ja mantelijauho sekä durrajauho.
Pikkusankarin imetydieetillä näitä korvaavia tuotteita ei saatu ensimmäisen vuoden aikana dieettiin mukaan, sillä hän oli niin allerginen niillekin, vaan elelin kuudella ruoka-aineella (bataatti, kesäkurpitsa, kana, riisi, mustikka, päärynä) vuoden. Mutta viimeisen puolen vuoden imetysdieetin aikana sain jo käyttää näitä korvaavia tuotteita osittain. Minimullistajan kanssa korvaavat tuotteet olivat jo onneksi heti alusta asti mukana ja paljon laajemmin. Toki esimerkiksi pähkinätuotteet olivat molemmilla tosi allergisoivia melkein koko imetysdieettien ajan, ja ne astuivatkin kuvioon ihan imetysdieetin loppuvaiheella.
Koska molemmilla pojillamme oli/on ongelmia suoliston kanssa (eli niin sanotusti itsenäiset suolisto/ruoka-aineallergiat “refluksiallergioiden” lisäksi), välittelin imetysdieetin aikana myös sokeria, sillä se tunnetusti lisää tulehdusreaktioita ja hiivaa suolistossa, mikä ei ole allergisille lainkaan hyvä juttu. Koska sokeri oli minimissä, ja olen oikeasti tosi makean perään, niin käytin sokerin tilalla steviaa
Myös lucuma, kaakao ja carobjauhe tuovat uusia makuelämyksiä imetysdieettileivontaan (tosin kaakao ei sopinut lainkaan Pikkusankarin imetysdieetillä, ja vain pieninä määrinä Minimullistajallekin imetysdieetin loppuaikana, mutta sitä korvasi hienosti tosiaan carob!). Ja kuten taisin taannoisessa postauksessa mainitakin, niin kuivatut marjat (kuten gojimarja, mulperinmarja sekä inkamarja) ovat hyviä makeanhimon tyydyttäjiä suomalaisten marjojen lisäksi!
Monet imetysdieettaajat kokeilevat maitotuotteiden poisjätön jälkeen soijatuotteita, mikä on mielestäni yksi suurimmista virheistä, – ja tämän tein itsekin Pikkusankarin kanssa! Soijan proteiinirakenne kun on niin lähellä maidon proteiinirakennetta, niin se harvoin käy maitoallergisille. Riisituotteet käyvät usein maitoallergisille, mutta minä käytin niitä niiiiin paljon Pikkusankarin ensimmäisen imetysdieettivuoden aikana, joten niihin en ole sen koommin halunnut koskea. Kauratuotteita kokeilimme myös säännöllisesti, mutta kaura ei oikein sopinut kummallekaan. Kookos sopi, ja siitä tuli myös minun lempparini! Ja mielikuvitusta käyttäen siitä saa loihdittua vaikka mitä, mitä kaupasta ei löydy suoraan, kuten kookosjukurttia!
Yhteistyössä Foodinin kanssa

Nostalgisten riisimuroherkkujen terveellisempi päivitys, nam!

Maukkaat terkut keskiviikkoiltaan! Minulla olisi niiiiin paljon kirjoitettavaa. Niiiiin paljon kerrottavaa. Niiiiin paljon pohdittavaa. Niiiiin paljon kysyttävää. Mutta. Minun ja blogini väliin on viime kuukausien aikana tullut nyt iso mutta. Kirjoitan tuosta mutasta myöhemmin, kunhan saan sen tekstimuotoon. Mutan takia olen huomaamattani siirtynyt blogissa ruokapainotteisuuteen, ja toivon, että se painotteisuus ei teitä lukijoita ole haitannut. Mutta (haha), nyt tämäniltaiseen asiaan.
Riisimuroherkut – ovatko ne tuttuja herkkuja teille? Minulle ovat, todellakin! Silloin joskus ysikytluvulla (kääääk!) esiteini-iässä tein niitä tosi usein! Nyt on sitten vuorossa hieman päivitystä näihin superhelppoihin namuihin. Olkaa hyvät!
2 dl puffattua riisiä tai riisimuroja
2 rkl kookosöljyä
2 rkl kaakaojauhetta
1-2 rkl maapähkinävoita
1-2 rkl vaahterasiirappia
ripaus suolaa
hyppysellinen vaniljaa
Sekoita ainekset kulhossa ja lusikoi massaa muffinivuokiin. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia. Reseptistä tulee noin 6 vuoallista.
Yhteistyössä Foodinin kanssa