Vihanneksia lettuina, kiitos!

vihannesletut

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Olen kuullut huhua, että joillakin lapsilla voisi mahdollisesti olla vaikeuksia syödä vihannekset vihanneksina…? 😀 Jos tällainen keissi on teille tuttu, niin tutustu näihin vihanneslettuihin, sillä uskallan väittää, että lapset, jotka eivät syö vihanneksia vihanneksina, saattavat haluta maistaa näitä lettuja… Näihin on upotettu vihanneksista/juureksista parsakaalta, perunaa sekä porkkanaa, nam!

Vihannesletut (gluteeniton)

2 keskikokoista parskaalta (á 300g)

2 pientä perunaa

2dl juustoraastetta

2dl porkkanaraastetta

1½tl suolaa

mustapippuria

mausteita oman maun mukaan

4 kananmunaa

2rkl tummaa riisijauhoa

gheetä paistamiseen

Pese porkkanat, perunat ja parsakaalit. Kuori ja raasta porkkanat. Paloittele parsakaalit pienemmiksi paloiksi. Keitä parsakaalit ja perunat pehmeiksi. Kuori perunat. Soseuta porkkanat, perunat ja parsakaalit ja lisää muut aineet joukkoon. Sekoita. Paista lettusia!

Toivottavasti nämä letut maistuvat teillä myös perheen pienemmille! (Saa niitä aikuisetkin syödä… 😀 )

 

Jospa kääretorttuiltaisiin?

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Meidän blogista löytyy raakaherkkuja ja biohakkereiden tavoin viimeiseen vaiheeseen asti hiottuja erikoisempia ruokakokeiluja. Toisaalta lukijakunta on todennäköisesti sen verran laajalle levittäytynyt ruokamieltymyksissään, että on kiva välillä jakaa näitä perinteisempiäkin herkkuja. Olettekin varmaan sen jo huomanneet? 🙂

Meidän Mummo rakastaa leipomista ja melkeinpä joka kerta, kun kaarramme automme Mummolaan, löytyy sieltä uunituoreita herkkuja. Olemme onnekkaita! 🙂 Välillä siis mennään Mummon ohjeilla perinneherkuissa, välillä kehitellään itse jotakin erikoisempaa, ja välillä muokkaillaan yhdessä Mummon kanssa välimuotoja näistä kahdesta. Tänä syksynä myös meidän esikoinen on innostunut ruuanlaitosta ja leivonnasta ja hän hyvin omatoimisesti leivoskeleekin pitsoja, piirakoita, banaanilettuja, pullia ja sämpylöitä. Jos leivinpaperi sattuu loppumaan, hän reippaasti pyöräilee sen kolmen kilometrin päässä olevaan lähikauppaan hakemaan. Toivonkin, että tämä innostus saisi jatkua 😀

Mutta nyt tämän postauksen reseptiin: kääretorttuun!

Gluteeniton kääretorttu

3 kananmunaa

1,5dl sokeria (+ sokeria leivinpaperin päälle)

1dl vaaleaa riisijauhoa

0,5dl perunajauhoa

1tl leivinjauhoa

täyte:

1dl kermaa

1dl rahkaa

50g tummaa suklaata (voit käyttää tämän sijaan 2rkl kaakaojauhetta jos tahdot)

makusi mukaan hilloa tai marjoja

makeutukseen kookossokeria, jos tahdot (riippuu laitatko hilloa/marjoja)

ripaus vaniljajauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kuivat aineet ja sekoita. Paista 180 asteessa noin 8-10 minuuttia. Kumoa jäähtymään sokeroidun leivinpaperin päälle. (Kookossokeri on mielestäni ihana valinta leivinpaperin päälle laitettavaksi, sillä siinä on kauniin kultainen väri)

Tee täyte: vatkaa kerma, sekoita siihen rahka ja sulatettu suklaa/kaakaojauhe, mahdolliset marjat/hillo sekä vaniljajauhe. Levitä jäähtyneelle levylle, kääri rullalle ja tarjoile kylmänä.

Kauniita aurinkoisia päiviä kaikille! Nautiskellaan joka päivä upeasta säästä, ihanasta ruuasta ja parhaasta seurasta, eikö!

Pikainen, herkullinen mustikkaraakasuklaa

mustikkasuklaa

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Raakasuklaan teko voi olla super-yksinkertaista ja tällä ohjeella se on myös super-nopeaa. Raakasuklaan teossahan kaikista tylsin vaihe on odotella suklaa kovettumista pakastimessa. Tähän ohjeeseen tarvitset:

200g pakastemustikoita

50g kaakaovoita

50g kaakaomassaa

½dl kookossokeria

1dl kaakaojauhetta

2rkl kookosmannaa

ripaus suolaa

hyppysellinen vaniljaa

Sulata kaakaovoi ja kaakaomassa vesihauteessa. Lisää ensin kookossokeri, sekoita, ja sitten loput ainekset paitsi mustikat. Laita jäiset mustikat kulhoon ja kaada kaakaoseos niiden päälle. Pyörittele aineksia sekoitellen, kunnes kaakao kohmettuu. Tämän suklaan voit nauttia heti.

Täydellinen iltajuoma rentoutumiseen

rauhoittava iltajuoma

Yhteistyössä Foodinin kanssa

Tämä lämmin iltajuoma ei pelkästään maistu taivaallisen hyvältä vaan se saattaa myös edesauttaa rentoutumista ja houkutella unen tuloa. Tarvitset siihen seuraavia aineksia:

2,5dl kauramaitoa

1tl ashwagandhaa

ripaus ceyloninkanelia

1tl hunajaa

1tl kurpitsansiemenjauhoa

1tl carobjauhetta

Lämmitä kauramaitoa keskilämmöllä kevyesti, mutta älä anna kuitenkaan kiehahtaa. Sekoita kaikki ainekset maitoon vispilällä. Nauti vaikkapa mantelikourallisen kanssa iltapalaksi.

Ashwagandha eli rohtokoiso on adaptogeeni, joka tasapainottaa kehon toimintoja. Sillä on todettu olevan mm. kortisolitasoja säätelevä, eli stressiä madaltava vaikutus.

Kurpitsansiemenjauhossa on paljon tryptofaania. Keho muodostaa siitä serotoniinia ja jos on riittävän pimeää (illalla, ei sinivalon lähteitä) muodostuu serotoniinista melatoniinia.

Carob, ceyloninkaneli ja hunaja tuovat juomaan makeutta ja taittavat rohtokoison makua. Kanelilla ja kauran beetaglukaaneilla on verensokeria tasapainottava vaikutus. Carob tuo juomaan kaakaomaisuutta, ilman piristävää teobromiinia. Ceyloninkaneli on “tavallista” kassiakanelia turvallisempi vaihtoehto, sillä se ei sisällä maksalle haitallista kumariinia juurikaan.

Rasvainen juttu

Yhteistyössä Foodinin kanssa

On ilo huomata, että yhä useammat ihmiset uskaltavat palauttaa rasvat pikkuhiljaa takaisin ruokavalioonsa. Rasvat ovat herkullisia ja ne pitävät nälkää loitolla pitkään, mutta ne ovat myös meille ihmisille välttämättömiä. Tarkastellaan seuraavaksi tarkemmin gheetä, kookosöljyä, mct-öljyä ja kapryylihappoa.

Ghee

Ghee on kirkastettua voita, siis voiöljyä, josta on poistettu voissa tavallisesti olevat pienet määrät hiilihydraattia ja proteiinia. Se on 100%:sesti rasvaa, kun taas tavallinen voi on noin 80%:sesti rasvaa. Ghee on yksi parhaimpia paistorasvoja, koska sen kemiallinen rakenne pysyy stabiilina korkeissakin lämpötiloissa.

Foodinin Ghee on peräisin Alpeilla laiduntaneiden lehmien maidosta. Nämä lehmät, jotka syövät ravinnokseen ruohon lisäksi Alppien villiyrttejä, tuottavat maitoa, jossa on paljon enemmän ravinteita, kuten vaikkapa K2-vitamiinia. Gheessä on myös CLA:ta, rasvahappoa, jolla on lukuisia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. CLA:n on todettu auttavan painonhallinnassa, edistävän lihastenkasvua ja parantavan voimatasoja, mutta myös vähentävän verisuonten seinämiin kertynyttä plakkia.

Kookosöljy

Kookosöljy on ehkä kaikista monikäyttöisin öljy. Se soveltuu niin paistamiseen, leivontaan, ihorasvaksi/hierontaöljyksi tai vaikkapa hampaiden pesuun. Kookosöljyllä on bakteereja, viruksia, hiiva- ja sieni-infektioita vastustavia ominaisuuksia. Kookosöljy koostuu lauriini-, kapriini- ja kapryylihapoista. Kookosöljyssä rasvahapot ovat sellaisessa muodossa, että elimistö pystyy ne helposti hyödyntämään nopeana energialähteenä. Näitä keskipitkiä rasvahappoja kutsutaan tutummin MCT-öljyiksi.

Kookosöljy on kiinteää alle 25 asteen lämpötilassa ja juoksevaa lämpimämmässä. Kiinteän olomuodon ansiosta se on hyvä ainesosa raakaleivonnaisiin, kuten vaikkapa raakasuklaaseen.

MCT-öljy

MCT-öljy sisältää kapriini- ja kapryylihappoa, jotka ovat lauriinihappoa lyhyempiä rasvahappoketjuja. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ne ovat helpommin hyödynnettävissä energianlähteenä. MCT-öljy pysyy aina juoksevana ja se on mauton sekä väritön öljy. Sitä voi käyttää salaatin tai kylmien ruokien kanssa, mutta se on myös rasvakahvin tärkeä ainesosa. Ethän kuitenkaan käytä sitä paistamiseen.

Kapryylihappo

Kapryylihaposta elimistö pystyy tuottamaan tehokkaimmin ketoaineita. Ne ovat vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavan ihmisen elimistön tuottamia yhdisteitä, joita esimerkisi aivot pystyvät hyödyntämään korvaavina energialähteinä silloin kuin hiilihydraatteja ei ole saatavilla. Sillä saat pitkäkestoista energiaa ja terävän fokuksen ilman, runsaammin hiilihydraatteja sisältyvään ruokavalioon kuuluvia, verensokerin heittelyjä. Käytä kapryylihappoa kuten MCT-öljyäkin.

Näiden öljyjen lisäksi suosittelen käyttämään laadukasta oliiviöljyä, avokadoöljyä (joka on yksi parhaimmista paistorasvoista) sekä omega-3 rasvahappoja sisältävää kalaöljyä. Suosi aina öljyjä, jotka ovat tummissa pulloissa ja osta mahdollisimman laadukkaita tuotteita. Rasvojen kohdalla en suosittele missään nimessä kitsastelemaan hinnan kanssa!

// Ramon