Koronahysteria: mihin sinä vedät rajan?

Tämä teksti on jatkoa edelliselle kirjoitukselleni Koronahysteria: pelonlietsonnan sijaan vastustuskyky timanttiseksi.

Olen toiveikas, mutta myös huolissani. Vallitseva tilanne on haastava. Tämä tilanne koskettaa lähes jokaista ihmistä tavalla tai toisella. Olisi niin paljon sanottavaa ja myös paljon asioita, joita en voi sanoa ääneen. Olemme sellaisen aiheen ympärillä, joka nostattaa paljon tunteita. Vahvoja tunteita, kuten pelkoa. Haluan tässä kirjoituksessa tarkastella tilannetta hieman toisesta näkökulmasta. Haluan herätellä sinua ajattelemaan tilannetta eri näkökulmasta. Ennen kaikkea, haluan lisätä tällä tekstillä myös positiivisuutta, toivoa ja yhteenkuuluvuutta. Tiedostan sen, että monet eivät tule hyväksymään kirjoittamaani ja se on ihan ok. Toiveeni siitä huolimatta on, että ennen kuin kommentoit tunnemylläkässä jotain negatiivista, hengitä ensin syvään. Tee se muutamia kertoja ja mieti, mitä haluat kommentillasi saavuttaa. Sana on tietenkin vapaa. Esitän sinulle paljon kysymyksiä, joita toivon, että pohdit itseksesi. Kysymykset saattavat provosoida sinua. Jos sinulla herää tämän myötä voimakas tunne, toivon sinulta, että yrität tavoittaa sen tunteen alkuperän. Sen, mikä saa sinut tuntemaan niin kuin tunnet.

Mistä tässä kaikessa on kyse?

Meille kerrotaan tarinaa. Tarinaa, joka vaikuttaa meihin monella tasolla hyvin vahvasti. Mistä tässä tarinassa on oikein kyse? Mitä meidän tulisi oppia tästä tilanteesta?

Tämänhetkinen tarina menee jotakuinkin näin: Olipa kerran Wuhanissa, Kiinassa tori, jossa oli tarjolla kaikkea eksoottista. Eräs henkilö päätti keittää hiukan tujumpaa lepakkokeittoa ja maistatti sitä halukkaille. Lepakkoa maistaneet sairastuivat. He tartuttivat sairautensa kaikkiin heihin lähikontaktissa oleviin. Sitten Kiinasta lähti epidemiaketju etenemään ensimmäisten joukossa Etelä-Koreaan, Iraniin ja Italiaan. Pikkuhiljaa lähes koko maailmaan. Sitten päätettiin ryhtyä toimiin suojelemaan ikääntyneiden ja perussairaiden terveyttä sekä sairaudenhuollon kapasiteettia sulkemalla koko maailma ja romahduttamalla maailmantalous.

Tässä vaiheessa tekstiäni en toivottavasti ole onnistunut vielä herättämään liian voimakkaita tunteita, niin kokeillaan vielä järjen käyttöä hetken ja ruoditaan kertomusta tarkemmin. Uutismedioista voi viranomaisten kannan todeta selkeästi: nyt on suojeltava ikääntyneitä ja perussairaita ja turvata hoitoon pääsy sitä tarvitseville.

Mitä jos tässä ei olekaan kyse terveydestä? Ei ikääntyneistä eikä perussairaista. Nyt kyllä löytyy rahaa ja resursseja, joilla lisätään terveyspalveluita. Miksi sitä rahaa ei ole löytynyt aikaisemmin, siis ennen Koronaa, perussairaiden parempaan hoitoon? Miksi sitä rahaa ja tukea ei ole löytynyt ikääntyneille enemmän esimerkiksi eläkkeiden tai muiden avustusten muodossa, jotta heillä olisi ollut mahdollista satsata vaikkapa laadukkaaseen ja ravinteikkaaseen ruokaan sekä terveyden ylläpitoon enemmän, jotta heillä olisi myös parempi vastustuskyky?

Vallankäyttöä ja vaikuttamista

Kenellä on valta? Minkä verran sinulla on valtaa päättää asioista? Nyt tilanne on ajautumassa sitä skenaariota kohti, että yksilön valtaa supistetaan enemmän ja enemmän. Se on asia, josta olen huolissani. Missä menee raja? Milloin sinä sanot, että nyt minulle riittää? Ei enempää! Olemmeko luovuttaneet kaiken vallan eduskunnalle ja ministereille ja nyt vain otamme kaiken vastaan, mitä käsketään? Emme enää ajattele itse. Emme kyseenalaista. Heittäydymme pelon vietäväksi. Emme ota itse selvää asioista, vaan luotamme viranomaisiin. Hehän ajattelevat meidän parastamme. Eikö niin?

Ota tähän väliin pieni tuumaustauko. Hengitä syvään sisään, pidätä ja puhalla rauhallisesti ilma ulos. Toista muutamia kertoja. Kelaa tunteitasi. Ajatuksiasi.

korona

Mieti viimeisiä viikkoja. Miten elämäsi on muuttunut? Miltä sinusta tuntuu? Voisin olettaa, että sinulla on tunne, että kaikki asiat eivät ole nyt ihan mallillaan. Olet kenties menettänyt työsi. Sinua on kehotettu välttämään sosiaalisia kontakteja. Käyt kaupassa pelonsekaisin tuntein ja katsot muita kaupassa asioivia kuin heistä jokainen haluisi sinulle jotain pahaa. Pidät välimatkaa. Säpsähdät, jos kuulet yskäisyn tai aivastuksen. Oletko kokenut kiitollisuuden tunteita näiden viikkojen aikana?

Olemme tilanteessa, jossa media sanoo meille, mitä meidän pitäisi ajatella. Sosiaalinen media toistaa valtamedian sanomaa. Sinun työkaverisi ja kaikista läheisimmät ystävät toistavat tuota samaa tarinaa. Jos edes hiukan kritisoit vallalla olevaa ohjeistusta tai käytät omaa ajatteluasi, saat kurat niskaan. Jokaiselta. Jopa lähimmältä ystävältäsi. Äidiltäsi. Tulee riitoja. Ihmissuhteet menevät poikki.

Pysähdy taas hetkeksi ja mieti: näinkö tämän kuluu mennä?

Median pelkokampanja on mennyt niin syvälle ihmisten ytimiin, että siitä on tullut pyhä asia, jota ei kuulu kritisoida. Vähän samaan tapaan kuin rokotteista puhuminen. Ei tarvitse edes olla kriittinen, kun niistä puhuu. Faktoja ei saa esittää, ei mitään. Se on täysi tabu. Ja saat välittömästi rokotekriittisen leiman, jos esität edes kysymyksen rokotteista. Mutta puhutaan niistäkin nyt hetken verran. En kritisoi rokotteita tässä, en yhtään. Mutta haluan kysyä sinulta, että mitä teet, jos tämän Koronakriisin vuoksi tulee vastaan tilanne, että koko väestölle langetetaan rokotepakko kysymättä kansalaisilta etukäteen, siis vetoamalla poikkeuslakiin ja -tilanteeseen ja siinä meille kerrottaisiin, että kaikki rokotetaan nyt,, mutta tuhannesta rokotettavasta viisi tulee kuolemaan tuohon rokotteeseen. Otatko rokotteen? Entä jos sadasta rokotteen ottaneesta viisi tulisi menehtymään siihen? Otatko rokotteen silti? Missä kohtaa menee sinun rajasi?

Hengitä jälleen syvään -rauhoitu. Tiedän, että tunteet ovat nyt pinnassa. Muista, että kysyin äsken vain kysymyksiä.

Mitä vallanpitäjät pelkäävät?

Oletko kuullut termiä hajota ja hallitse? Yhteiskunta on hajalla. Talous on hajalla. Ihmiset on saatu uskomaan vallalla olevaan tarinaan ja uutismedian pelonlietsonta on purrut niin hyvin, että kansa on polvillaan ja odottaa vain kuuliaisesti seuraavaa käskyä ylemmiltään. Eletään uutislähetyksestä seuraavaan. Huonoja uutisia toisensa perään.

HERÄTYS IHMISET! Tämän ei tarvitse mennä näin.

25.3.2020 Ruotsin ylimmät terveysviranomaiset ilmoittivat YLE:n 20:30 uutisissa, että he eivät näe järkeä järeille rajoitteille, mitä esimerkiksi Suomessa on nyt käytössä. Kaikki perustuu naapurimaassamme edelleen vapaaseen tahtoon, koska heidän mukaan EI OLE MITÄÄN näyttöä, ei tieteellistä eikä käytännön tason näyttöä siitä, että rajoituksista olisi mitään hyötyä. Arvoisat lukijat, Ruotsissa ajatellaan vielä itse ja toimitaan faktojen perusteella eikä niin kuin Suomessa, jossa mennään THL:n parhaan arvion perusteella.

Niin, vastatakseni väliotsikon kysymykseen: meillä on valta. Meillä ihmisillä. Meillä, jotka seisomme yhdessä. Tämä on asia, jota vallanpitäjät pelkäävät. Että ihmiset heräävät tähän tilanteeseen ja että he yhdistävät voimansa. Me ihmiset kerromme eduskunnalle, mitä me halutaan. Sinnehän kai valitaan ihmisiä edustamaan meidän mielipiteitämme. Tilanne on nyt päinvastoin. Ollaanko tässä nyt ajamassa meidän, Suomen kansan etua, tämän kriisin hoidolla vai jonkun muun tahon? Onko ihmisillä edes omaa mielipidettä enää?

No mitä sitä nyt sitten pitäisi tehdä?

Sammuta televisio. Pidä breikki somesta. Pidä ruudutonta aikaa viikko tai kaksi. Vältä kaupoissa lehtien skandaaliotsikoita. Elä uutispimennossa. Älä tee mitään. Rauhoitu. Hengitä. Anna mielesi tyhjentyä hetkeksi. Ole läsnä perheellesi. Nauti siitä mitä sinulla on. Ole kiitollinen. Ystävällinen. Kiinnitä huomiosi positiivisiin asioihin. Kuuntele. Anna aikaasi.

Miten luulet ajattelusi ja mielentilasi muuttuvan noiden viikkojen aikana? Kun median pelottelun puristava paine on hellittänyt ja olet saanut jälleen oman mielesi ja omat ajatuksesi omaan hallintaasi, saattaa tilanne tuntua hyvin erilaiselta. Tulethan kertomaan tänne sitten oivalluksesi, jos näin rohkeaan tekoon pystyt!

Kaikkea hyvää sinulle! Me selviämme tästä!

16 thoughts on “Koronahysteria: mihin sinä vedät rajan?

 1. Hei,

  Kysyn sinulta vastakysymyksen: Mikä todistaa sen, että Ruotsissa homma on kunnossa? Tartuntojen (ja kuolemien) määrä on Tukholmassa paljon korkeampi kuin esimerkiksi Helsingin alueella?

  Mitä taas tarkoitat tuolla eduskunnan ja ministerien vallalla? Suomessa on käytössä parlamentaarinen hallinto, mikä taas luonnollisesti tarkoittaa, että päättäjät on valinnut kansa äänestyksellä. Josko oppositio olisi eri mieltä tämän hetken toimista, kritisointi olisi varsin ymmärrettävää ja epäilyt myös. Mutta eipä ole eduskunta missään asiassa ollut näin samaa mieltä kuin tämän hetken rajoitteista.

  Some-paasto ja syväänhengitys tekee luonnollisesti aina hyvää, mutta itseään ei täysin kannata eristää maailmasta ja sen tämänhetkisestä tilasta.

  Rokotteista taas; en tiedä miten hyvin olet tutustunut esim. Polio-rokotteen historiaan, mutta onhan rokotteilla saatu paljon hyvää aikaan ja pitkälle vaikuttavia tauteja suitsittua. Ja eihän kenenkään ole pakko rokottautua tai rokottaa lähimmäisiään, kaikille se ei edes ole mahdollista allergeenien tai muiden takia. Valitettavaa vain on se, että jos on jokin piilevä sairaus, ei C-vitamiinilla tai valkosipulilla paljon tehdä mitään kun virus puskee päälle.

  ps. tämänhetkiset hallituspuolueethan ovat kaikki (kepua lukuunottamatta) toivoneet lisää rahaa terveydenhuoltoon ja yhteiskunnan vähävaraisimmille ties miten pitkän aikaa. Nyt kun on pakko, alkaa tapahtua paljon nopeammalla aikataululla.

 2. Hei!

  Tekstisi oli tosiaan ajatuksia herättävä. Tosin en tiedä, herättikö se minussa ajatuksia, joita toivoit sen herättävän.

  Ensinnäkin, kiitos kysymästä viimekin viikkoina olen monet kerrat ajatellut kiitollisia ajatuksia. Varmaan aikalailla päivittäin. Siitä huolimatta, että olen erittäin huolissani valloillaan olevasta epidemiasta.

  Jäin kaipaamaan sinun ehdotuksiasi siihen, mtä nyt pitäisi tehdä, somepaaston lisäksi. Fakta on se, kuten Ruotsissakin on nähty, että osa ihmisistä tulee tähän tautiin kuolemaan. Haluatko siis, ettemme tee mitään rajoituksia, jolloin tauti leviää hallitsemattomasti, iso määrä ihmisiä kuolee ja terveydenhuoltomme pettää? Vai pitäisikö vain riskiryhmät eristää? Kuinka se käytännössä edes toimisi?

  Omaan perhepiiriini kuuluu useampi riskiryhmään kuuluva. Toivon kovasti, ettei kukaan heistä saa koronaa ja sen vuoksi toivon, että rajoituksia asetetaan ja ennen kaikkea että ihmiset noudattaisivat niitä! Minä uskon, että tämä on ainoa tapa hidastaa epidemian leviämistä. Vastustuskyvyn vahvistaminen ei enää yksin riitä.

  Mietin myös, oletko mahtanut seurata sosiaalisen median keskusteluja? Itse ainakin näen siellä jatkuvaa asiantuntijoiden kyseenalaistamista! Itsekin olen siihen mielessäni osallistunut. Mietitään, miksi kaikkia ei testata, toiset kritisoivat rajoituksia, toiset ovat sitä mieltä, että nämä rajoitukset eivät riitä. Kyseenalaistamista on, ja mielestäni sitä on paljon.

  Siinä olet aivan oikeassa, että poliittisessa järjestelmässämme ja siinä, kuinka suurta roolia raha nykymaailmassa näyttelee, on monia asioita vialla. Silti nyt keskittäisin huomioni ja voimavaramme tästä epidemiasta selviytymiseen,ja ruotisin muita asioita vasta epidemian jälkeen isommin.

  Hyvää kevään jatkoa!

 3. Hei m, kiitos kommentistasi.

  Määritteletkö vastakysymyksesi termin ‘kunnossa’, niin osaan vastata ehkä paremmin. Ruotsissa luotetaan faktoihin ja tieteelliseen näyttöön. Siltä osin Ruotsin päättäjien linja on ehdottomasti kunnossa. Ruotsi on arvioinut tilannetta maailmalla ja seurannut koko ajan pahimpien epidemiakeskusten toimia ja tartuntujen leviämistä.

  Olen tutustunut rokotteisiin hyvin kattavasti, myös Polioon. Oletko sinäkin? Kirjoitukseni rokotuksista, jonka laitoin tämän tekstin perään, kertoo rokotteista asioita, joita moni ei tiedä.

  “Ja eihän kenenkään ole pakko rokottautua tai rokottaa lähimmäisiään…” onneksi tämä on vielä näin, että jokainen saa itse päättää omasta kehostaan. Pointtini olikin, että pidetään tämä oikeus tämänlaisena jatkossakin vaikka tulisi mikä poikkeustila.

  “Valitettavaa vain on se, että jos on jokin piilevä sairaus, ei C-vitamiinilla tai valkosipulilla paljon tehdä mitään kun virus puskee päälle” oletko perehtynyt suonensisäisesti annettavan C-vitamiinin tehoon? Aina on hyötyä parantaa vastustuskykyä, oli sitten perussairas tai terve.
  http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n18.shtml
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295174/#__ffn_sectitle
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/02/24/iv-vitamin-c.aspx
  https://draxe.com/nutrition/vitamin-c-benefits/

  Valkosipulista:
  https://draxe.com/nutrition/7-raw-garlic-benefits-reversing-disease/ https://www.researchgate.net/publication/287841390_Antiviral_activity_of_garlic_extract_on_Influenza_virus
  https://www.drberg.com/blog/9-reasons-to-eat-black-garlic
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/23/garlic-health-benefits.aspx

  Hallinnosta: itse en ole henkilökohtaisesti valinnut ketään eduskuntaan. En äänestä. Ne ketkä äänestävät, eivät voi mielestäni myöskään oikein valittaa hallituksen touhuista. Itsehän ovat ne ihmiset sinne valinneet. Ihmiset menevät neljän vuoden välein samaan ansaan ja luulevat, että heidän etuaan ajetaan, kun he äänestävät. Kriisien kohdalla punnitaan yleensä kuka on lojaali ja kenelle. Uskoni tuohon poliittiseen teatteriin on lopahtanut täysin.

  “tämänhetkiset hallituspuolueethan ovat kaikki (kepua lukuunottamatta) toivoneet lisää rahaa terveydenhuoltoon ja yhteiskunnan vähävaraisimmille ties miten pitkän aikaa.” Niinpä, eikä muutosta parempaan ole tapahtunut. Tulemme kyllä lopulta näkemään kenen etuja tässä kriisissä todella ajetaan. Ne, ketkä ymmärävät miten maailmantalous toimii tietävät vastauksen.

  Mielestäni aina pitää voida kyseenalaistaa, kritisoida. Vain näin voimme olla varmoja, että toiminnalla on vahva perusta. Yleensä siinä vaiheessa, kun kritiikkiä ei kestetä, voi epäillä olevan jotain hämärää meneillään.

 4. Hei,

  Itse odotan rokotuksia. Jos sillä voidaan estää tulevaisuudessa useat korona kuolemat. Niin Yes otan sen. Kärsin allergiset reaktiot ja jos se mahdollisesti pelastaa läheiseni hengen tai omani.
  Itse toimin julkisella sektorilla ja kollegani ja tuttavani työskentelevät henkensä kaupalla auttaakseen vaikeassa tilanteessa olevia. Toivon, ettei kukaan koskaan vähättele noita rajoituksia mitä hallitus tehnyt. Kiitän ja arvostan suuresti tätä hallitusta. Toivoisin jopa tiukempia toimia! Näen jopa päivittäin välinpitämättömiä ihmisiä jotka eivät noudata turvavälejä toisiin tai suojaa itseään. Jos ei itse välitä itsensä terveydestä niin toivon, että me kaikki välitetään edes toisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Nämä oli omia mielipiteitäni. Ja onhan tämän kirjoituksen lukeminen myös somettamista ja kirjoittaminen. Toivon, hartaasti että kaikki seuraavat somea ja ymmärtävät asian vakavuuden. Jokainen saa kirjoittaa sen mitä haluaa. Suomessa on onneksi sanavapaus ja voi ilmoittaa mielipiteensä. Hienoin juttu on tässä meillä kaikilla se, että samaa mieltä ei tarvitse olla Kirjoittajan kanssa. Mitäpä tässä muuta tekee kun somettaa kun ei pööse edes mökille!

 5. Hei Henriikka,
  somepaastolla, telkkaritauolla sekä uutispimennolla hain sitä, että ihmisten kollektiivinen pelkotilanne laantuisi hieman ja huomio keskittyisi hyviin asioihin, kiitollisuuteen. Uskon, että tämänlaisella stressin vähentämisellä ja positiivisuudella voisi olla vaikutusta jokaisen vastustuskykyyn. Kun pelon hapattamat aivot saisivat hetken palautua, voisi sillä olla positiivisia vaikutuksia esimerkiksi siihen, että ihmiset eivät olisi niin hysteerisiä. Uskallan väittää, että juuri nyt ikäihmiset, jotka ovat eristyksissä niistä muutamista vähäisistä sosiaalisista kontakteista, jotka pitävät heitä virkeinä ja kiinni elämässä, tulevat kärsimään paljon tilanteesta, vaikka monien kohdalla eristäminen voisikin olla perusteltua. He ovat monesti niitä, jotka katsovat tai kuuntelevat päivän jokaisen uutislähetyksen ja kuulevat tuota järkyttävää pelkokampanjaa siis koko ajan.

  Ei ole koskaan myöhäistä panostaa terveyteen ja siis vastustuskykyyn. Se oli edellisen kirjoitukseni pääteema ja sitä pidän edelleen tärkeimpänä toimena nyt. Toinen, minkä jo mainitsin edellisen kirjoituksen kommenteissa, on se, että nyt viimeistään tulisi antaa periksi länsimaisessa lääketieteessä ja myöntää, että esimerkiksi ravinnolla ja ravinteilla voidaan merkittävästi vaikuttaa taudeista parantumiseen. Tulisi siis hyödyntää monialaista osaamista ja jo vuosituhansia vanhoja metodeja sekä tietämystä (complimentary medicine, functional medicine).

  Koska monet kantavat virusta tietämättään tai ovat oireettomia ja käytössä olevat testit eivät välttämättä ole niin spesifejä kuin ehkä annetaan ymmärtää, olen itse tullut siihen johtopäätökseen, että tauti tulee todennäköisesti leviämään joka tapauksessa hallitsemattomasti. Rajoitusten tehoa on niin vaikea mitata, siksi pidän Ruotsin suositukseen perustuvaa linjaa yksinkertaisesti vain fiksumpana. Haluaisin, että kaikki rajoitukset ovat perusteltuja. Niiden tehosta tulisi olla tiukkaa dataa, että niillä on todella vaikutusta, ettei niitä tehtäisi nyt vain varmuuden vuoksi. Rajoitusten kerrannaisvaikutukset Suomen ja maailmantaloudelle ovat yksinkertaisesti kestämättömät.

  En seuraa sosiaalisen median keskusteluja aktiivisesti. Seuraan vain muutamia tahoja, jotka olen todennut vuosien varrella luotettaviksi tietolähteiksi. Hienoa, jos siellä osataan kyseenalaistaa vielä asioita.

  Olen samaa mieltä siitä kanssasi, että nyt täytyy keskittää voimavarat tilanteesta selviämiseen. Silti mielestäni on tärkeää, että ihmiset saavat valtamedian yksipuoliselle viestille vaihtoehtoja. Ja ne, ketä asian todellinen laita kiinnostaa enemmän, ovat nyt onnellisessa asemassa, että aikaa omaan selvitystyöhön on rutkasti. Kun ymmärtää, mitä kaikkea maailmassa tapahtuu, mitä meille ei kerrota, alkaa huomaamaan melko nopeasti yhteyksiä monien asioiden välille, jotka nukkuvalle kansalle vaikuttavat vain sattumanvaraisilta yksittäisiltä tapahtumilta.

  Kiitos sinulle Henriikka asiallisesta kommentoinnista ja toivon, että sinä ja lähimmäisesi pysytte terveinä!

 6. Hei Chanel, juuri näin, samaa mieltä ei tarvitsekaan olla. Nämä ovat vain minun ajatuksia ja havaintojani. Ehkä ne tuovat jollekin lukijalle lisää ymmärrystä tilanteeseen tai ohjaavat etsimään lisää tietoa tilanteen monista ulottuvuuksista.

  Kaikkea hyvää sinulle ja toivottavasti pysyt terveenä ja pidät vastustuskyvystäsi huolta jo nyt, etkä laita vain kaikkea toivoa mahdolliseen rokotteeseen!

 7. Ajatuksia herättävä postaus. Itse enemminkin olen nähnyt netissä, kaupoissa jne. niitä jotka kyseenalaistavat ja viis veisaavat mistään rajoituksista. Mielessäni kiehun, mutta en ole sanonut mitään. Toinen ääripää on sitten täysin hysteeriset ihmiset. Esimerkkinä nainen kaupassa, joka tiuskaisi paniikissa miehelleen “Älä koske muhun täällä”.
  Media lietsoo pakokauhua se on selvä. Todellakin suosittelen että jos ahdistuu uutisista ei niitä seuraa solkenaan, lukee vain yhdestä luotettavasta lähteestä ja on somen kanssa tarkkana. Paniikki ja hysteria ei auta ketään.

  Ruotsin tilannetta seuraan mielenkiinnolla. Onko noin vapaasti kulkeminen kuitenkaan järkevää? Seuraan erityisen tarkasti seuraavaa paria viikkoa. Oma ennusteeni on että siellä tilanne yhtäkkiä räjähtää käsiin, ja tehohoito paikoista tulee pulaa, kun niin moni on yhtäaikaa sairaana. Toivon mukaan olen väärässä.
  Virushan tulee kyllä leviämään maan halki. Rajoituksilla on tarkoitus pienentää vakavasti sairastuvien määrää yhtäaikaa, jotta tehohoito- sekä osastohoitopaikkoja riittäisi niitä tarvitseville. Toivona on välttää tilanne missä sairaaloissa joudutaan päättämään kuka saa hoitoa ja kuka ei. Toisin sanoen hoitoa saavat ne joilla on paras mahdollisuus selvitä hengissä, ei he jotka ovat sairaimpia.

  Saa nähdä missä vaiheessa rokotus tulee vai tuleeko ollenkaan. Itse olen hyvin kriittinen näitä nopeasti kehitettyjä rokotuksia kohtaan. Omasta mielestä niitä ei ehditä tutkia riittävän hyvin. Näin ollen jos siitä ei tule pakollista, en tule sitä ottamaan. En ottanut ns. sikapiikkiäkään. Influenssa rokotukset joudun työn takia sietämään. Rokotuksissa on aina mahdollisuus vakavaankin sivuvaikutukseen. Se on sitten ihmisen omissa päätettävissä ottaako sitä riskiä vai ei.

  Enemmän mua pelottaa tuleva maailman taloudellinen tilanne kuin se että sairastunko koronaan vaiko en. Teen kaikkeni välttääkseni sitä, koska asun ja työskentelen riskiryhmäläisten kanssa. En itseni takia, vaan heidän. Itsellä alkaa jo pää levitä, koska sali on ollut mun henkirauta tässä jonkun aikaa. Nyt vaan sitten olen joutunut keksimään muuta.

  Hyvää kevään jatkoa!

 8. Kiitos, hyvää huolta pidetään ja toivottavasti ihan kaikki pitävät omasta terveydestä nyt ja aina hyvää huolta. Itseäni vain harmittaa kun ulkomailta palaavien osalta ei otettu heti tiukkaa karanteeni määräystä. Nämä ihmiset saivat vapaasti liikkua ja käyttää julkisia kulkuneuvoja ja monet toivat varmasti lisää koronaa Suomeen.

 9. Hei Elina, kiitos kommentistasi.

  Heti alkuun haluan todeta, että kaikissa tämän blogin teksteissä, joissa lukee perässä //Ramon ovat minun kynästäni ja minä vastaan niiden tekstien sisällöstä yksin. Emmillä ei ole tämän tekstin kanssa mitään tekemistä (tai aikaisempien allekirjoittamieni tekstien kanssakaan).

  “koette päättäjiämme kohtaan sellaista kyseenalaistamista ja negaatiota” Jos pienelle ryhmälle annetaan oikeudet päättää koko kansan puolesta asioista, tulee mielestäni kaikkea heidän toimintaa tarkastella koko ajan kriittisesti, jotta siellä ei hutiloida ja tuhlata resursseja. Olemmehan maksaneet ison siivun palkkatuloistamme tämän järjestelmän ylläpitämikseksi verojen muodossa. Mainitsit saman vääryyden, niin voisin tähän yhteyteen sanoa, että koen, että minulta varastetaan joka kuukausi rahaa verojen muodossa. Varastaminen voidaan määritellä, että otetaan toisen omaisuutta ilman lupaa. Kukaan ei ole minulta kysynyt lupaa, että voiko ottaa 20-30% veroa omaisuudestani. Ja pahimmassa tapauksessa vielä useita kertoja, jos sijoitan palkkani, josta jo kerran olen veroni maksunut, osakkeisiin ja teen voittoja, niin minulta viedään siitäkin siivu. Kysymättä. Siksi olen kovin kriittinen, että miten noille väkisin viedyille rahoilleni, ja kaikkien muidenkin kansalaisten verorahoille, käy.

  Ja vastaan jo etukäteen siihen kysymykseen, joka edellä mainitusta kommentistani seuraa, että maailmassa on paikkoja, jossa ei käytännössä makseta verojalaisinkaan ja sielläkin on päällystettyjä teitä, sairaaloita ja kouluja. Kysymys on jälleen talousjärjestelmämme luonteesta.

  Olen siinä mielessä samaa mieltä, että on hienoa nähdä, että hallitus kykenee tekemään nopeita päätöksiä ja toiminta saadaan käynnistettyä viipymättä. Tämähän luo tulevaisuuten isoja odotuksia koronan jälkeiselle ajalle, että karsitaan tyrhät rönsyilyt ja paperinpyörittelyt pois sieltä. Säästetään kaikkien aikaa ja ennen kaikkea rahaa.

  “Millaisen viestin te haluatte antaa kirjoituksellanne niille vanhemmille, joiden lapset odottelevat juuri nyt refluksi- ja allergiatesteihin pääsyä tai muuta akuuttia hoitokontaktia?” Sellaisen viestin, että ottakaa ihmiset itse selvää asioista. Niin paljon on tehtävissä refluksi-ja allergia-asioissa, että ei siihen välttämättä tarvita länsimaista lääketiedettä edustavan reseptinkirjoittajan apua. Näin meidänkin lapset lopulta paranivat ja pääsivät kaikista lääkkeistä, kun otimme vastuun omiin käsiimme ja perehdyimme refluksin fysiologiseen syntymekanismiin. Se on aika erilainen kuin mitä lääkettä ainoaksi hoidoksi tarjoava antaa ymmärtää.

  Haluan tähän väliin todeta, että ei länsimainen lääketiede ihan surkea ole missään nimessä. Se loistaa akuuttien traumojen hoidossa ja siinä luotan siihen täysin. Mutta elintapasairauksien kohdalla se on valitettavasti epäonnistunut.

  Olen tullut siihen johtopäätökseen, että virusta ei voi pysäyttää. Viruksia ja bakteereja on kaikkialla, aina. Me ihmisetkin olemme 90% bakteeria ja 10% ihmissoluja. Meillä kaikilla ihmisillä on hiivasieniä, parasiitteja ja vaikka minkänäköistä barbapapaa elimistössämme. Vasta siinä vaiheessa kuin elimistömme tasapaino järkkyy, ottaa joku edellä mainituista yliotteen ja sitten se saatetaan virheellisesti tulkita jonkun oireen alkulähteeksi. Ihmiskeho on niin monimutkainen kokonaisuus, että tavallaan ymmärrän länsimaisen lääketieteen kapeaa katsantaa. Resurssit ei riitä holistiseen hoitoon.

  Vahvalle vastustuskyvylle tämä virus ei luultavasti ole mikään juttu. Siksi tähän ei käsittääkseni vieläkään ole yhtään lasta sairastunut. Pienen elimistö ei ole vielä niin kuormittunut kaikilla kemikaaleilla ja toksiineilla kuin aikuisen keho ja sen immuunipuolustus toimii, niin se voi olla yksi syy.

  On myös spekulointia, että liikkeellä olisi useampia koronaviruksia kuin vain yksi. Tuo teoria selittäisi, miksi jossain päin maailmaan kuolleisuus on paljon rajumpaa kuin esim. Suomessa. Ja myös sitä, miksi koronatestit ovat niin epäonnistuneita.

  “Ajattelen niin, että mieluummin koen puolen vuoden päästä, että tulipas vähän ylireagoitua, kuin syyttelisin itse itseäni heidän (perussairaiden) sairastumisestaan ja pohtisin, miksi en vain minäkin vain pysynyt paikoillaan ja suojellut heitä.” Juuri näin. Pidetään perussairaat ja ikääntyneet eristyksissä, niin ei tarvitse kenenkään kokea syyllisyyttä mahdollisesta tartuttamisesta.

  “Miten te koette perheenä, että olisitte halunneet tilannetta hoidettavan ja seurattavan?” Olen tähän ottanut jo kantaa aikaisemmin.

  “Olisitko Ramon ollut valmis matkustamaan työmatkoille Keski-Eurooppaan, jos rajoituksia ei olisi tullut?” Itse en pelkää korona tartuntaa, koska olen virittänyt vastustuskykyni huippukuntoon.

  “Oletko Ramon pohtinut, millaisiin olosuhteisiin toisen maan sairaaloissa olisit mahdollisesti joutunut ja olisitko ollut heidän hoitoprioriteettinsa kärkipäässä?” En ole nähnyt aiheelliseksi pohtia, koska en ole ollut sairaana poissa töistä kuin yhden päivän viimeisen 15 vuoden aikana, eikä minulla ole tapana mennä sairaalaan pienten flunssaoireden vuoksi. Enkä tässä nyt suinkaan vähättele koronan pahimpia oireita, vaan oletan, että vahvan vastustuskyvyn omaavalle oireet, jos niitä edes tulee, ovat korkeintaan pienen flunssan kaltaiset.

  “En usko, että virus pystyy tulkitsemaan, onko kantajallaan hyvä vai huono vastustuskyky.” Tämä taitaa mennä toisin päin. Virus ei tulkitse mitään, vaan se asettuu taloksi jos paikka on tarjolla. Meidän tehtävä on pitää kehomme iskussa, että virus ei saa paikkaa kehossamme.

  ” Ja koitetaan olla samassa veneessä myös eri mielipiteidemme kanssa. ” Juuri näin. Arvostetaan erilaisuutta ja opitaan toisiltamme. Ollaan valmiita myös muuttamaan kantaamme, jos evidenssi muuttuu. Minä ainakin olen.

  Kaikkea hyvää sinulle ja lähimmäisillesi.

  P.S. ja kyllä Emmi on todella huolissaan monistakin sosiaalialan ongelmista, jotka nousevat nyt monessa perheessä esille (alkoholi, rikokset, perheväkivalta, mielenterveyskuntoutujat, yrittäjät…) Että onko hallitus ottanut todella nämä kaikki seikat huomioon rajoituksia laatiessa.

  //Ramon

 10. Hei Jenna, kiitos kommentistasi.
  Itse en halua kannustaa ketään olemaan välinpitämätön ja toimimaan päinvastoin kuin rajoitukset suosittavat/määräävät. Ääripäiden sijaan se kultainen keskitie on varmasti parempi vaihtoehto, kun emme yksinkertaisesti vain voi olla 100% varmoja, mikä on oikein. Ja vain yhtä oikeaa tietä on harvoin olemassa. Sen sijaan peräänkuulutan avointa keskustelua ja faktoja, totuutta. Journalismia eikä apinointia.

  “Enemmän mua pelottaa tuleva maailman taloudellinen tilanne kuin se että sairastunko koronaan vaiko en.” Sama täällä. Ja juuri tuo tuleva tilanne on vielä suuri kysymysmerkki. Sen vuoksi on tärkeää, että isot massat alkavat kiinnostumaan talousasioista, jotta meillä tavallisilla ihmisillä olisi edes teoreettinen mahdollisuus vaikuttaa asioihin, kun tämän romahduksen jälkeen finanssieliitti alkaa rakentamaan uutta talousjärjestelmää.

 11. Kiitos vastauksestasi ja kiitos, että avasit kyseessä olevan vain oma mielipiteesi. Itse tulkitsin Emmin Instagramia ja mielipiteitä seuranneena sekä sieltä storiesin kautta blogitekstiisi päätyneenä kyseessä olleen perheenne yhteisen mielipiteen.

  Meillä on selvästi erilainen näkökulma asioihin ja arvostan sitä, että avasit (tai käänsit rautakangesta) omaasi.

  Valitettavasti en itse voi samalla tavalla vaikuttaa lapseni perussairauteen vaihtoehtohoidoin (sydänsairaus) vaan pystyn ainoastaan tukemaan terveellisiä elintapoja sekä luottamaan siihen, että meillä on Suomessa maailman parhainta osaamista tarjolla, jos kirurgisen hoidon tarve tulee. Ja se on onneksi kaikille avoin ilman kalliita vakuutuksia. Olen kiitollinen, että meillä on nimenomaan verovaroin ylläpidetty terveydenhoitojärjestelmä, koska lapseni ensivuosien aikana yksinhuoltajaopiskelijana itselläni ei olisi ollut mahdollisuutta maksaa sairaanhoitoa lapselleni. Mutta siltikin, jos kirurginen tarve tulisi tämän vuoden aikana, pohdin, olisiko sairaala turvallinen koronapotilaiden seassa ja saisimmeko niin hyvää hoitoa kuin mitä terveydenhuollon ollessa ilman poikkeustilaa.

  Olen myös kiitollinen, että sotemenojen lisäksi minun maksamillani verorahoilla ylläpidetään lastemme koulujärjestelmää ja valtakunnallista mediaa (yleisradio), jonka tv-, radio- ja suoratoistopalvelut ovat kaikille avoinna näillä kotiolojen kipuisina hetkinä. Opettajat venyvät ja tukevat, muuttavat metodeitaan ja me koemme olevamme heidän kanssa vahvemmin yhteistyössä kuin aikoihin.
  Maksan mielelläni kirjastopalveluista, viihtyisästä ja hyvin hoidetusta kotikaupungistani. Autan mielelläni verovaroin heitä, jotka esimerkiksi tässä poikkeustilanteessa voivat tippua yhteiskunnan tukiverkon varaan.

  “… että maailmassa on paikkoja, jossa ei käytännössä makseta verojalaisinkaan ja sielläkin on päällystettyjä teitä, sairaaloita ja kouluja. Kysymys on jälleen talousjärjestelmämme luonteesta”
  Joku ne järjestelmät joka tapauksessa maksaa. Nyt meidän ei tarvitse kerätä ja säästää rahaa terveydenhuoltojärjestelmäänne eikä kerätä lapsillemme rahaa kalliisiin yksityiskouluihin heidän menestyäkseen elämässään. Vaan olemassa oleva järjestelmämme pyrkii siihen, että kaikille olisi laadukasta opetusta ja samat lähtökohdat tarjolla siitä huolimatta, vaikka vanhempien talous ajautuisi konkurssiin ja tulisi lama tämän epidemian seurauksena.

  On hieno ja kadehdittavaa kuulla, että te ja sinä olette pysyneet terveenä niin pitkän ajan. Silti voi olla ihmisiä, jotka pyrkivät tekemään kaiken oikein ja juuri teidän tavallanne (luettuaan ohjeesi) sekä sairastua. Sinäkin vahvan vastustuskyvyn omaavana voit kuljettaa kropassasi virusta kauppareissuillasi ja saattaa jonkun tuntemattoman sillä tavoin vaaraan.
  Tämä on ainakin sellainen asia, jota itse tietoisesti pyrin pitämään mielessäni ja siksi liikkumistani välttelen.

  Ja mitä tulee perheiden pahoinvointiin, alkoholismiin, perheväkivaltaan sekä mielenterveyskuntoututujiin. Eikö heitä juuri tule nyt suojata virukselta mahdollisimman nopeasti ja rajata kaikkien liikkumista? Jotta tilanne olisi ohi ja voisi mahdollisimman nopeasti palata normaaliksi eikä poikkeustila jatkuisi koko loppu vuotta… Koska kertomiesi perusteiden mukaan juuri noissa perheissä ja oloissa muhii paha olo ja huono vastustuskyky? Juuri heitä voisi myös pitää riskiryhmänä.

  -Elina

 12. Hei Elina, ihan mielelläni avaan ajatuksiani enemmän. Verotuksesta, rahan luonnista ja taloudesta minulla olisi hyvin paljonkin sanottavaa, mutta se menee jo ehkä liikaa sivuraiteille, siksi totean tässä lyhykäisyydessään vain sen, että verovaroilla ylläpidettävät julkiset palvelut voitaisiin rahoittaa muullakin tavalla, kuten esimerkiksi niin, että Suomen valtiolla olisi oikeus painaa itse rahaa juurikin näihin menoihin. Nythän tilanne on se, että valtio lainaa keskuspankilta rahaa ja maksaa siitä korkoa koko ajan, vaikka tavallisten kansalaisten silmissä korot olisivatkin nollassa. Valtion velka kasvaa koko ajan ja siis myös koron osuus. Tämä johtaa lopulta siihen tilanteeseen, että tarvitaan jatkuvasti lisälainaa, jotta voidaan maksaa pelkästään korot. Nytkin, jos mainitsemani vaihtoehto olisi käytössä, valtio voisi rahoittaa itse kaikki kriisiajan terveysmenot itse painamallaan rahalla, ilman korkoja, ilman verojen keräämistä.

  Enkä tietenkää ole vain kyyninen ja skeptinen, vaan olen itsekin monesta asiasta Suomessa erittäin kiitollinen. Täällä on paljon asioita todella hyvin.

  “Koska kertomiesi perusteiden mukaan juuri noissa perheissä ja oloissa muhii paha olo ja huono vastustuskyky? ” Nyt täytyy tarkentaa aikaisempaa kommettiani. Sillä tarkoitin sitä, että rajoitukset lisäävät monia sosiaalisia ongelmia, koska kaikille ihmisille/perheille neljän seinän sisällä olo ei ole positiivinen asia ollenkaan. Kun pää ei kestä, voi siitä seurata monia surullisia tapahtumia. Mutta siis varmasti näissä epävakaissa kotitaulouksissa vastustuskykykin on heikompi, vaikka siihen en kommentilla viitannutkaan. Eli kyllä, on varmasti kaikkien etu, että poikkeustila päättyy mahdollisimman nopeasti. Se, että minkä verran tätä aikaa pystytään lopulta lyhentämään rajoituksilla jää mysteeriksi.

 13. Hei,
  Melkeinpä enemmänkin kuin pelkkä blogipostaus, niin mielestäni Ramon kommenttisi perustelevat ja avaavat erittäin hyvin asioita. Kaikkien postaustasi kyseenalaistavien olisi mielestäni hyvä lukea raapustamasi perehtyneet vastaukset ihmisten kysymyksiin/kommentteihin. Tuollaisia vastauksia ja kokonaiskuvaa ei voi omata, ellei ole oikeasti laajalti perehtynyt asioihin jo pidemmän aikaa.

  Corona-virus on laajalti liioiteltu ja toimet mitä nyt tapahtuu ovat liioiteltuja ja tyrmistyttäviä. Ongelmat yksilöille mm. talous- ja perhetasoilla ovat käsittämättömän mittavia ja ne eivät millään muotoa olisi perusteltavissa tämänkaltaisilla luvuilla, mitä oikeita tilastoja katsomalla voi löytää. (Esim. Italiassa kuolleita ei ole vielä edes sitä lukemaa kuin normaalina influenssakautena, ja Italian tilastot kertovat myös, että
  muistaakseni noin 97 prosentilla väestä on ollut pohjalla perussairaus, ja he ovat olleet iäkkäitä ihmisiä).

  Jokaisen ns. vaihtoehtotietoja epäilevän tuomaan kannattaa itse lähteä perehtymään asioihin, esim. kansainvälisistä ja riippumattomattomista lähteistä, tutkimuksista ja tilastoista.

  Mitä tulee rokotteeseen, niin… mitään hyvää ei voi saada yleensä aikaan nopeasti. Voit kysyä, että riittääkö mielestäsi kahden viikon seurantaperiodi fine?
  Onko reilua, että usein lääkefirma rahoittaa itse tutkimuksen, jolloin myös sen on mahdollista peukaloida lopputuloksia (ja lähtökohtaisesti valita myös jo ihan alkujaan heitä, keillä rokote testataan). Oletko valmis kieltäytymään itämeren silakasta liian suuren elohopeapitoisuuden takia, mutta rokotteen elohopealla, alumiinilla, ihmis/eläinperäisellä DNA:lla, abortoitujen sikiöiden käytöllä, jne…näillä ei ole merkitystä; olet valmis injektoimaan ne kehoosi, ohi kehon luontaisen immuunipuolustuksen.
  Olet valmis luottamaan, että joku kehon ulkoinen aine, joka muuten hienosta kehostamme puuttuisi, olisi se pelastaja…kuinka kauan…ja millä hinnalla?
  Tästä voisi keskustella vaikka kuinka paljon….

 14. Hei Nelli, kiitos kommentistasi.

  Niin, tämähän koko juttu vaikuttaa isolta silmänkääntötempulta, koska kokonaisuudesta jätetään kertomatta monia olennaisia asioita, tahallaan tai tietämättään. Poimin seuraavaksi suoria lainauksia (lähde: https://off-guardian.org/2020/03/24/12-experts-questioning-the-coronavirus-panic/) maailman huippututkijoilta ja lääkäreiltä koronasta:

  “SARS-CoV-2 (koronaviruksen oikea nimi) ongelmaa on luultavasti yliarvioitu, koska hengitystie-infektioihin kuolee keskimäärin 2,6 miljoonaa ihmistä vuosittain” Dr. Yannis Roussel, Hospitalo -universitaire Mediterranee, Marseille.

  “Paras vaihtoehto olisi antaa matalan riskin kansalaisten jatkaa työntekoaan, pitää yritykset ja teollisuus käynnissä sekä yhteiskunta ja ohjeistaa vain korkean riskin ryhmään kuuluvia suojautumaan” Michael T. Osterholm, Minnesotan Yliopisto

  “Kaikki nämä toimet johtavat itsetuhoisuuteen ja kollektiiviseen itsemurhaan ja vain pelon vuoksi” Dr. Sucharit Bhakdi, mikrobiologian spesialisti Mainzista

  “Nyt puuttuu rationaalinen lähestysmistapa tähän tilanteeseen… Meidän pitäisi kysyä kysymyksiä, kuten mistä me tiedämme, että tämä virus on vaarallinen, minkälainen se oli ennen epidemiaa, eikö meillä ollut tämä jo viime vuonna, onko tämä edes uusi virus?” Dr. Wolfgang Wodarg, keuhkosairauksien erikoislääkäri, Saksa

  “Hubein provinssissa, jossa on ollut kaikista eniten tapauksia ja kuolemia, todelliset lukumäärät, jotka on raportoitu ovat 1 tapaus 1.000 ihmistä kohti ja 1 kuolema 20.000 tapausta kohti. Ehkä nämä luvut antavat hieman perspektiiviä tilanteeseen.” Dr Joel Kettner, terveystieteiden ja kirurgian professori, Manitoban Yliopisto.

  “Risteilyalus Diamond Pricessillä karanteenissa olevien lähinnä ikäihmisten keskuudessa kuolleisuus oli 1,0% … asiantuntijat kyseenalaistavat näin matalaa kuolleisuuslukua, mutta toisaalta, lievillä ja tavanomaisilla flunssa-koronaviruksilla, joista olemme olleet jo tietoisia vuosikymmeniä, kuolleisuusprosentti sairastuneiden keskuudessa on 8% luokkaa ikäihmisten keskuudessa… Jos me emme olisi lähteneet testaamaan tätä oletettua uutta virusta alkuunkaan, olisi influenssan kaltaisten tautien kokonaiskuolleisuusluku ollut tavanomaisella tasolla. Olisimme korkeintaan havainneet, että influessakausi olisi ollut hieman pahempi kuin keskimäärin.” Dr John Ioannidis, lääketieteen professori, Stanfordin Yliopisto

  “Jokaisessa maassa kuolee enemmän ihmisiä tavanomaiseen flunssaan kuin koronavirukseen” Dr. Yoram Lass, lääkäri ja entinen Israelin Terveysministeriön pääjohtaja.

  “Jos suljemme koulut, estämme lastemme nopean immunisoitumisen” Dr. Pietro Vernazza, infektiotautien erikoislääkäri, St. Gallenin sairaalasta

  Ja tässä videossa Dr. Rashid Buttar kertoo mistä on kyse https://youtu.be/-T9vlpC0bRo

  Niin, ja tuosta tulevasta koronarokotteesta, joka todennäköisesti nyttenkin vain odottaa sopivinta lanseeraushetkeään, minulla olisi paljonkin sanottavaa, mutta jätän sen vielä tässä kohtaa sanomatta, ettei tämän kommentin tärkein anti sumene siitä nousevien tunteiden alle.

  Kaikkea hyvää sinulle!

 15. Hei!

  Juuri tuon Somen ihanasta maailmasta tulin ja oli pakko löytää järkeviä ihmisiä tän toiselle puolelle. Löysin sinut.
  KIITOS siis tekstistäsi ja rohkeudestasi olla hysterian tällä puolen <3
  Koen tän kaiken eniten ahdistavaksi sen, miten ihmiset reagoivat ja miten joukkohysteria laajenee mittaamattomiin tiloihin. Media ruokkii ja luo pelkoa ja ahdistusta. Sillä he saavat lukijoita ja rahaa.
  Uskon suosituksia ja haluan toimia niiden mukaan, mutta kuitenkin omilla ehdoillani. Eniten toimin niiden mukaisesti, koska haluan kunnioittaa muiden pelkotiloja ja antaa jokaisen käydä läpi omat pelot ja ahdistukset omalla ajallaan. Mutta kun aletaan puuttua ja haukkua muita, jos he ajattelevat omilla aivoillaan, eikä mene massan mukana niin siinä menee itselläni kovasti hermot. Koen, että hysteria on suurempi uhka kuin itse virus. Tiedän, että se leviää hullun lailla ja tappaa ihmisiä. Mutta niin moni muukin asia tappaa ja kuolema on osa luonnollista elämää ja jokaisen tulisi käydä se läpi jossain vaiheessa. Lähipiirissä on riskiryhmään kuuluvia ja kyllä, pelkään menettäväni heitä, mutta koen sen olevan ok asia. Enemmän voisi laittaa energia ja aikaa siihen kiitollisuuteen ja panostaa siihen mitä on, eikä kynsin hampain yrittää hallita sitä, ettei menetä.
  Eli suuri KIITOS tekstistäsi. Aloin jo sumentua sille hysterialle, ja kyseenalaistamaan, että mitä jos oonkin ihan toope koska en ajattele niinkuin muut. Löysin taas järkeni ja uskoni omiin ajatuksiin. Olet rohkea!

 16. Hienoa Huong, että löysit tänne 🙂
  Kuten kommentoit “Tiedän, että se leviää hullun lailla ja tappaa ihmisiä. Mutta niin moni muukin asia tappaa…” niin tässä on sellainen tilanne nyt, että lähes kaikki kuolemat merkataan koronakuolemiksi, oli todellinen kuolinsyy mikä tahansa. Siihen riittää vain, että epäillään Koronatartuntaa, niin se voidaan merkata kuolinsyyksi. Sitä ei tarvitse edes todistaa testeillä ja virheellistä merkintää ei korjata. Näin hysterialle ja talousahdingolle luodaan maaperää, jota todellisuudessa ei edes ole. Jää nähtäväksi, että miten meidän ylistetty hallitus ratkaisee talousahdingon, jonka se on ylimitoitetuilla ja monilla perusteettomilla toimenpiteillään saanut aikaiseksi.

  Kaikkea hyvää sinulle ja toivottavasti ajattelet jatkossakin omilla aivoillasi, etkä mene mukaan joukkohysteriaan 🙂

Vastaa