Koronahysteria: pelonlietsonnan sijaan vastustuskyky timanttiseksi!

Korona, korona, korona. Onko koronahysteria mennyt överiksi? THL itse kertoo Koronavirus-infosivuillaan, että  sairastuneiden oireet ovat olleet pääsääntöisesti lieviä. Mitenkäs tämä kuvaus nyt sitten eroaa tavallisesta kausi-influenssasta? Eipä paljoakaan. Influenssaan kuolee vuosittain maailmalla noin 400.000 ihmistä. Kuinka moni on näin huolissaan kausi-influenssasta kuin koronasta ollaan?

Nyt kyllä puhutaan joka puolella, että käsiä pitää pestä jatkuvasti ja yskiä hihaan tai kertakäyttönenäliinaan, mutta miksi näitä samoja ohjeita ei toitoteta samalla intensiteetillä joka vuonna marras-huhtikuussa, kun on influenssakausi? Onko liian helppo vain tyrkyttää rokotetta ainoana apuna? Jos minun pitäisi nyt ennustaa, että miten tämän epidemian kanssa käy, niin veikkaan, että joko:

Koko show on ohi parissa kuukaudessa. Ihan itsestään ja sitten kun media ja uutiskoneisto keksii kansalle uuden aiheen, josta heidän tulisi olla huolissaan/peloissaan. Tämä on vain samaan kaavaan ajettu pelkokampanja, josta nyt on tällä kertaa päätetty tehdä vähän isomman skaalan juttu, kuten oli vuonna 2010 Sikainfluenssakin. Sen jälkeen meidän piti pelätä vuonna 2012 Mersiä, 2014 Ebolaa, 2016 Zikaa ja 2018 taas Ebolaa.

Tai jos otetaan vuosi 2010 vertailuksi, niin Koronan kanssa voisi käydä samoin, että kohta joku taho ilmoittaa keksineensä rokotteen Koronaa vastaan ja sen jälkeen alkaa armoton kampanja, jonka tavoitteena on rokottaa koko maailman väestö. Jätän tämän tähän, vaikka tekisi mieli mennä syvemmällekin.

WHO:n raportin mukaan 16.3.2020 mennessä on Koronaan sairastunut maailmanlaajuisesti 168.019 ihmistä ja 6.610 ihmistä on tiettävästi kuollut siihen. Se, mistä olisi kiva kuulla uutisissa enemmän, olisi se, että 70.000 ihmistä on jo parantunut Koronasta. Ja toinen, mitä voisi toitottaa vieläkin enemmän on, että Korona ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole vaarallinen lapsille ja nuorille. Mutta mitä täällä Suomessa on juuri tapahtumassa: lasten harrastukset, koulut ja liikuntapaikat suljetaan pikkuhiljaa. Jos joku taho ei lähde mukaan tähän rumbaan, vaan yrittää pitää ovensa auki ja perustelee sen vielä faktoilla, saa siitä sellaisen ryöpytyksen somessa ja painostuksen, että on yksinkertaisesti vain helpompaa seurata muiden perässä ja laittaa lappu luukulle.

Onko mitään tehtävissä?

On. Paljonkin. Olet varmaankin kuullut kliseisen sanonnan, että terveyttään osaa arvostaa vasta sitten, kun sen menettää. Vaikka yleisesti ottaen meillä Suomessa terveys on tärkeä arvo monille ja terveysbuumin myötä ihmiset ovat melko tietoisia monistakin terveyteen liittyvistä asioista, on silti vielä paljon parannettavaa esimerkiksi siinä, miten hyvin toimivan vastustuskyky rakennetaan. Tämä, jos joku pitäisi olla nyt joka mediassa ja uutisissa ykkösteema! Mutta kun se ei ole, en voi kuin ihmetellä, että eivätkö terveysviranomaiset itsekään tiedä, miten hyvä vastustuskyky rakennetaan vai eikö sitä tietoa vain yksinkertaisesti haluta jakaa ihmisille.

Näillä eväillä saat rautaisen vastustuskyvyn

Tässä on lista minun suosimistani ruoka-aineista, joilla voi tukea hyvää vastustuskykyä: (kotimaiset) marjat, (lääkinnälliset) sienet, kaalit (etenkin punakaali ja parsakaalin idut), inkivääri, kurkuma, sipulit (etenkin valkosipuli), lähes kaikki mausteet ja yrtit, paprikat ja chilit, luuliemi, hapatetut ruuat, kaura, sitrushedelmät, villit kalat, maksa, kookos, mehiläistuotteet (etenkin propolis), omenaviinietikka, vihreä tee ja papaija.

Näillä lisäravinteilla vahvistat vastustuskykyä

Tässä on lista minun suosimistani lisäravinteista, joilla voi tukea hyvää vastustuskykyä: c-vitamiini (joko natriumaskobaatti tai askorbyylipalmitaatti), sinkki(asetaatti), D3-vitamiini, A-vitamiini (retinyylipalmitaatti), Omega-3 (krilliöljy), kolostrum, echinacea, seleeni, astragalus ja pro- sekä prebiootit.

Bonus: Neljä kovaa K:ta vastustuskyvyn rakentamiseen ovat lisäksi kylmä- ja kuuma-altistus, kosketus (oksitosiini) ja kiitollisuus.

Näin tuhoat vastustuskyvyn

Tässä on vielä pikakertauksena seikat, jotka heikentävät vastustuskykyäsi: tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö, kemikaalit, haitallinen sähkömagneettinen säteily (5G luultavasti pahin), mykotoksiinit (home), ultra-prosessoidut ruuat, liian vähäinen uni, liikunnan puute, ulkoilun (etenkin luonnossa olon) puute, nestehukka, sokeri, omega-6 pitoiset kasviöljyt (rypsi, auringonkukka), lektiinit, pessimismi ja stressi (myös tiedostamaton) sekä mikrobiomin epätasapaino (esim. antibioottikuurin vuoksi). Ja vielä voisi mainita mitkä tahansa sinun kehollesi epäsopivat ruoka-aineet, jotka aiheuttavat jonkin asteisen immuunireaktion. Kun yksi tai useampi edellä mainituista tekijöistä on läsnä, menee vastustuskyvyn resursseja koko ajan tämän torjumiseen ja siten meistä tulee alttiimpia muille patogeeneille.

Mikä tämän kirjoituksen tarkoitus on?

Nyt kun tilanne on jo mikä on, voimme ottaa yllä mainitut ohjeet käyttöön välittömästi, jotta pidämme ainakin sairaudenhuollon työntekijät toimintakykyisinä emmekä kuormittaisi jo nyt riittämättömiä resursseja enempää ja korostamme terveydenhuoltoa jo ennaltaehkäisevästi seuraavaa epidemiaa ajatellen, joka, jos trendiä on uskominen, kolkuttelee ovella taas kahden vuoden päästä.

En halua ottaa niinkään kantaa rajoituksiin, vaan siihen, että tehdään elimistöistämme niin vahvoja, että Korona menee ohi tavallisena pikku flunssana tai parhaimmillaan oireettomana. Rakennetaan näin sisäinen, paras mahdollinen immuniteetti tätä virusta vastaan. Mutta pidetään tietenkin huolta riskiryhmistä ja suojellaan heitä viimeiseen asti ja säästetään heille rajoitetut sairaudenhuollon resurssit.

34 thoughts on “Koronahysteria: pelonlietsonnan sijaan vastustuskyky timanttiseksi!

 1. “Korona ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole vaarallinen lapsille ja nuorille. Mutta mitä täällä Suomessa on juuri tapahtumassa: lasten harrastukset, koulut ja liikuntapaikat suljetaan pikkuhiljaa.”

  Kai ymmärrät, ettei kyseisten rajoitusten tarkoitus ole ensisijaisesti suojella lapsia, vaan rajoittaa tartuntoja populaatiossa. Siis myös riskiryhmissä.

 2. En ole tuo nimetön, mutta voi omalta osaltani kertoa, mikä tässä tekstissä hiertää.

  Ainakin tälle lukijalle välittyy kuva, että pidät viranomaisten toimia ylimitoitettuina. Otat myös esille vuoden 2010, rokotteet ja mainitset, että asiasta voisi kirjoittaa syvemminkin. Kun vielä pohdiskelet, etteivätkö terveysviranomaiset halua jakaa kansalle tietoa terveyden edistämisestä, tulee lukijalle kuva, että tässä halutaan vinkata “rokotekriittisten” salaliittoteorioiden suuntaan ja sillä varjolla markkinoida lisäravinteita. Nykyisessä tilanteessa tämä osoittaa (tämän lukijan mielestä) huonoa makua.

 3. Hei Sonja, olet toki oikeutettu mielipiteeseesi. Hieman jäin kommentissasi miettimään, että jos pidät kaikkea kirjoittamaani, siis myös THL:n ja WHO:n raporteissa esitettyjä faktoja, disinformaationa, niin mitä sinä itse käytät tietolähteenäsi? Ja jakaisitko ihmeessä tietosi muillekin, jos sinulla on omasta mielestäsi oikeampaa tietoa.

 4. Hei Kukka, olet tulkinnut oikein, että pidän viranomaisten toimia ylimitoitettuna.. Oletko itse kuullut medioissa puhuttavan, miten vastustuskyvyn saa hyväksi? Minulle on ainakin jäänyt sellainen kuva, että siitä ei ole juurikaan puhuttu. Tämän kirjoitukseni tarkoitus oli nimenomaan vähentää pelkoa ja luoda toivoa, eli juuri kaikkea sitä, mitä media ja uutiskoneisto ei tee. Kun ihmiset ovat pelon vallassa, unohtuu järjen käyttö valitettavasti. Monet ihmiset kuulevat monta kertaa päivässä radiosta ja useista uutislähetyksistä vain negatiivisia asioita, joka vain turhaa lisää pelkoa.

  Rokotteet ovat valitettavasti tabu Suomessa. Tai ainakaan niistä ei osata keskustella neutraalisti. Rokotekeskustelu polarisoituu välittömästi ja siinä varsinkin huomaa, miten järki katoaa minimiin, kun pelko ottaa vallan. Siihen keskusteluun en tässä kirjoituksessa lähde, mutta suosittelen jokaista lisäämään rokotetietoisuuttaan, eikä siinäkään asiassa vain sokeasti uskomaan viranomaisia.

  Tässä tekstissä ei ole niinkään tarkoitus markkinoida lisäravinteita vaikka yhdessä kuvassa meidän käyttämiä ja toimiviksi todettuja vitamiineja hieman mainostin. Esittelin kuitenkin monia muitakin tapoja, millä vastustuskyky saadaan hyväksi / mitä kannattaa välttää. Nämä lisäravinteet, joita mainitsin, yksinkertaisesti vain toimivat todella hyvin ja jokaisen kannattaisi hankkia niitä itselleen vessapaperin ja roskaruuan sijaan.

 5. Hyviä vinkkejä vastustuskyvyn parantamiseen ja itse olen roskaruoan vastustaja myös. Muutimme West Vancouverista pohjoisempaan Powel Riveriin, mutta anoppi, 81 vuotias, jäi West Vancouveriin. Viikko sitten hänen viereisen korttelin vanhaikodissa virailevat hoitajat todettiin koronan kantajiksi ja pari päivää sitten yksi kyseisen vanhainkodin vanhus kuoli koronan takia. Tänään kuoli kolme lisää. Olemme kovin huolissamme hänestä juuri nyt, kun täällä Kanadassa vasta ollaan viruksen leviämisen alkumetreillä.
  Mielssä liikkuu monenlaisia ajatuksia alkaen maapallon liiallisesta väestömäärästä, kuinka vähän ruokakaupoissa on ihmiselle sopivaa ja terveellistä ruokaa (noin 1 prosenntti ainoastaan) aina mediakoneen systemaattiseen ihmisten aivopesuun asti. Noiden muutaman aiheen väliin mahtuu paljon meille kaikille kyseenalaistettavaa ja selvitettävää, jotta olemme oikean meille terveelisen tiedon ytimessä.
  Micah

 6. Kiitos kommentista, Micah. Nyt pitäisi viranomaisten löytää myös resursseja terveyden ylläpitoon ennaltaehkäisevästi sekä toivon luomiseen ja myös hyviin uutisiin, kuten esim. Koronasta jo parantuneiden lukumäärän ilmoittamiseen eikä vain maailman sulkemiseen. Pelko ja ahdistus heikentävät vastustuskykyä entisestään. Siksi haluan kantaa oman korteni kekoon toivon luomisessa.

  Monet maat ottavat nyt miljardilainoja, jotta voidaan hoitaa sairaita (jotka tottakai pitää hoitaa). Muistakaa kuitenkin, että keskuspankit eivät lainaa rahaa nollakorolla valtioille. Eli tämä tulee kaikki meille maksettavaksi verojen muodossa tavalla tai toisella.

  Jokaisen täytyy itse selvittää mainitsemasi muut teemat ja tehdä omat johtopäätöksensä. Faktat ovat kaikkien saatavilla. Unohdetaan salaliitto-termi kokonaan. Siinä on liian negatiivinen kaiku ja se aiheuttaa suurelle osalle välittömän allergisen reaktion. Nyt varsinkin, kun monilla ihmisillä on aikaa rutkasti kotiarestien ja sulkujen takia, voi käyttää aikansa esimerkiksi tiedon hakuun. Kokeilkaapa huvikseen ison G:n sijaa Qwant hakukonetta. Saatatte hämmästyä, miten erilaisia hakutuloksia löydätte.

  Väestömäärästä haluan kommentoida sen verran, että jos koko maailman ihmiset asuisivat yhtä tiiviisti kuin esim. New Yorkissa, mahtuisi kaikki maailman ihmiset noin Ranskan kokoiselle pläntille. Tilaa on kyllä maailmassa. Resurssien käyttämistä ja kuluttamista täytyy vain muokata kestävämmäksi.

 7. Kirjoittajan kannattaisi tutustua termiin “flatten the curve”, löytyy ihan googlaamalla tai ehkä myös niistä vähemmän mädistä hakukoneista. Ihan vaan tämä saattaisi avata näiden nyt tehtyjen toimenpiteiden tarpeellisuutta.
  THL:n sivuilla tästä hyvin asiaa avaava mallinnus: https://thl.fi/fi/-/koronaepidemian-mallinnus-ihmiskontaktien-rajoittaminen-vaikuttaa-epidemian-kestoon-ja-paivittaisten-tartuntojen-maaraan?redirect=%2Ffi%2F
  Kyseessähän on varautuminen terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyteen, mihin voidaan varautua vain tartuntoja torjumalla, mihin taas auttaa vain kontaktien rajaaminen.
  Uusi virushan leviää ensin aina hallitsemattomasti, ellei kontakteja rajaavia toimenpiteitä tehdä. Jo olemassa olleille viruksille kehittyy immuniteetti tai vastustuskyky. Uusissa viruksissa hyvä vastustuskyky auttaa ehkä juuri kyseistä henkilöä sairauden vakavuuden osalta, mutta ei estä viruksen leviämistä mitenkään.

 8. Hei KaroP, kuten totesit kommentissasi:
  “Uusissa viruksissa hyvä vastustuskyky auttaa ehkä juuri kyseistä henkilöä sairauden vakavuuden osalta, mutta ei estä viruksen leviämistä mitenkään.” Niinpä.
  Lukisitko tekstini viimeisen kappaleen uudestaan, jos se meni sinulta ohi 🙂

 9. Hieno kirjoitus joka kuvastaa avointa ja rohkeaa mieltä.
  Pelon lietsonnan mainitseminen on erittäin tärkeää, koska pelko ja syyllistäminen ovat asioita, joilla ihmisiä alistetaan ja hallitaan.

  Epäilijöille:
  Jo – vapauta mielesi,
  siit’ – todellinen onnesi,
  se kehittää – Sun voimaasi
  ja – löydät uuden itsesi.

 10. Hei,
  luetun ymmärtämiseni on kunnossa, kiitos. Ehkä itseäni ilmaisin epäselvästi. Viimeisessä kappaleessa todettu ei mitenkään muuta sitä miten tätä tekstiä tulkitsen tai miten asiat todellisuudessa ovat; se, että hyvällä vastustuskyvyllä varustettu selviää itse tästä taudista vähällä tai jopa huomaamattaan, ei muuta sitä etteikö hän tartuttaisi sitä eteenpäin jos annetut ohjeet, jotka tässä tuomitaan ylimitoitetuiksi, jätetään huomiotta.

 11. Hei KaroP, jos maailman sulkemisen sijaan kiinnitettäisiin saman verran huomiota terveyden tukemiseen (nyt huomio on vain sairauden hoitamisessa), vältyttäisiin monelta harmilta. Toimet ovat siinä mielessä ylimitoitettuja, koska kuten olen jo aikaiseminkin todennut, tauti ei näytä olevan niin vaarallinen kuin mitä media antaa ymmärtää. Vaikka tauti leviää todella tehokkaasti, ei se silti ole niin kohtalokas, jos kehoa valmistelee etukäteen (vastustuskyky) sekä ottaa täsmäkeinot käyttöön infektion iskiessä.

  Myös ikääntyneiden ja perussairaiden vastustuskykyä voidaan tukea mainitsemillani keinoilla. Todellinen vallankumouksellinen teko sairaudenhuollossa olisi antaa C-vitamiinia nyt IV:nä kaikista suurimman riskin potilaille, jotka ovat sairaalassa jo muun vakavan taudin takia.

  Maailman sulkemisella on kauaskantoisia vaikutuksia. Monet yritykset menevät konkurssiin, joka taas saattaa johtaa lisääntyneisiin itsemurhiin. Monissa perheissä ei olla totuttu olemaan koko porukalla neljän seinän sisällä, joka taas voi johtaa perheväkivaltaan ja päihdeongelmiin.

  Jos (terveys)viranomaiset olisivat tehneet loistavaa ennaltaehkäisevää työtä tukemalla kansalaisten vastustuskykyä tiedoittamalla siihen vaikuttavista asioista (ei pelkästään nyt kriisin alla vaan ihan jatkuvasti), voisin paremmin ymmärtää nämä sulut. Koska vallassa oleva, vain allopaattisen lääketieteen keinoihin luottava päättäjäkoneisto pitää kaikkea muuta kuin lääkkeitä humpuukina ja uskomushoitoina, tulemme valitettavasti kärsimään tästä pandemiasta enemmän kuin olisi tarpeen. Nyt, jos joskus olisi aika yhdistää voimat ja hyödyntää kaikkia tiedossa olevia keinoja!

 12. Hei!
  Kiitos ajankohtaisesta ja avaavasta jutusta! On mielestäni tärkeää, että
  aiheesta kuin aiheesta voitaisiin keskustella
  pohdiskelevasti, toista kunnioittavasti ja monista eri näkökulmista.
  Se, jos mikä on avointa tiedonvälitystä – vaikkei sitten aina kaikkien omaan
  sen hetkiseen ajatusmaailmaan istuisikaan.

  Mielestäni Samuli Perälän videot mm.
  Muutoksen vuosi 2020, osa 1/2
  https://www.youtube.com/watch?v=iWyzhITcqN8

  ja

  Muutoksen vuosi 2020, osa 2/2
  https://www.youtube.com/watch?v=dQZbK5MQJWw&t=1s

  valottavat hyvin asioita laajemmalti, ja tukevat osaltaan myös tämän
  blogikirjoituksen ajatuksia.

 13. Hyvä juttu Ramon ja hyviä vastauksia, mitä vähäsen lueskelin. : )

  Jos jotain enempi kiinnostaa, niin lähetänpä tässä yhden suomenkielisen videon:
  The Storm is upon us, 17.3.2020

  https://www.youtube.com/watch?v=n-lXWdd7L6g&feature=share&fbclid=IwAR14QYufhUmA0ozoIe4opcgqEBzCJPESHo0UgJ_ocKwomPgTpGg5OUOHBms

  Pliiss, pysykää ihmiset omassa voimassa ja kontrolloikaa media-pelko-aikaa, oman mielenrauhanne (ja sitä kautta myös terveytenne -> lähipiirinne ja lopulta koko yhteiskunnan) tähden!

 14. Olen todella huolissani koronan leviämisestä ja toivon, että kaikki me suhtautuisimme asiaan hyvin hyvin vakavasti. Tämä on aivan erilainen kun normi influenssat. Erittäin hyvä tuttavani kärsii koronan vuoksi vaikeista henkitysvaikeuksista . Itse kuulun astman ja muiden sairauksien myötä kanssa riskiryhmään. Teen työtä yhteiskunnallisesti tärkeässä työssä ja mikään sairaus elinaikanani ei ole saanut nöin mittavia vakavia jälkiä jättämään keuhkoihin. Olen surullinen sairastuneiden ihmsten puolesta mitä kuulen työni puolesta. Valitettavasti mikään uskomus ei meitä nyt tässä suojaa ja pelasta. Ottakaa asia hyvin vakavasti se on hartain toiveeni. Ja kuunnelkaa infektiolääkäreiden ohjeita ja noudattakaa hallituksen antamia määräyksiä. Toivon, että saisimme mahdollisimman pian rokotteen tähän sairauteen. En halua, että yksikään läheinen tähän menehtyy!

 15. Terveyden edistämisen menetelmiä on kehitetty melkein 80 vuotta. Juuri mikään ei ole muuttunut, ihminen varsinkaan. Ihmisen käyttätymisen kontrollointi terveystottumuksien muuttamiseksi on liki mahdotonta. Jos se olisikin “hyvän valistuksen” ansiosta mahdollista, valtaosa kansanterveysongelmista lievenisi. Mutta miten Suomella meni ennen epidemiaa? Suurin osa ei liiku, syö tai hoida hyvinvointiaan terveyttä edistävällä tavalla. Pandemian alla preventiivinen terveyskasvatus on kuin vesipyssy ydinasetta vastaan. Moraali ja etiikka johtavat aivan omanlaisiin lopputulemiin: massat tullaan rokottamaan tulevaisuudessa, vaikka osa saisikin niistä haittoja. Se on luonnonlaki; yhteisö ennen yksilöä.

 16. Kiitos Milla ja Peace&Harmony! Mielenkiintoisia videoita linkkasitte. Nyt kun meillä on paljon tietoa vain muutamien klikkausten päässä, kannattaa sitä hyödyntää ja yrittää itse löytää totuus. Kyseenalaistamalla ja olemalla avoin, voi löytää yllättäviäkin asiayhteyksiä. Alkuun kaikki voi tuntua absurdilta, mutta niin kuin sanotaan “tieto lisää tuskaa, ymmärrys ei”. Lisätkäämme tietoisuuttamme.

 17. Hei Chanel, totesit että “Valitettavasti mikään uskomus ei meitä nyt tässä suojaa ja pelasta”, mihin viittaat tällä?

  Tottakai tilanne tulee ottaa vakavasti. Pelottelun ei tarvitse kuitenkaan antaa lamauttaa meitä, niin kuin tässä näyttää suurelle yleisölle jo käyneen. Ihmiset luopuvat riittävän pelottelun ja painostuksen edessä monista oikeuksistaan ja siinä on riski, että poikkeustilan varjolla vallanpitäjät tekevät siinä sivussa ratkaisuja, jotka eivät tavallisesti menisi läpi kansan keskuudessa. Pysytään siis valppaina

 18. Hei JunaMeniJo, kyllä, tämä on surullista, että ihmiset eivät arvosta terveyttään niin paljon, että ennaltaehkäisyyn panostettaisiin enemmän. Paljon on kuitenkin vielä tehtävissä. Ehkä meillä on toisaalta myös liian paljon huonoja vaihtoehtoja tarjolla, joilla tuhotaan terveyttä?

  Siksi puhun nyt ennaltaehkäisystä, koska nyt kun tilanne on päällä, ihmiset huomaavat käytännössä, että ne kenellä on timanttinen vastustuskyky, tulevat selviämään tästä viruksesta korkeintaan pienellä köhällä. Nyt on mahdollisuus todistaa tämä käytännössä. Ja kuten tekstissä esittelin, tämä ei mitä todennäköisemmin tule olemaan viimeinen epidemia/pandemia, jonka kohtaamme.

 19. Palaan takaisin pandemian syventymisen ja siitä johtuvien komplikaatioiden ehkäisyyn.
  Me hyväkuntoiset ja terveet ihmiset emme kenties edes tiedä kantavamme virusta. Itse edelleen työskentelen asiakkaan remontin kimpussa, mutta en ole lähikontaktissa kenenkään kanssa. Kuitenkin tänään tuli maalari yllättäen työmaalle käsi ojossa kätelläkseen. Automaattisesti kättelin ja heti tajusin, et se oli virhe. Jos meistä jompikumpi kantaa virusta, koskettaa sormillaan kasvojaan ja ajattelemattomasti jollain tavalla kaupassa, tai muualla “saastuttaa” kahvoja, tuotteita ym., niin covid-19 jatkaa leviämistään tehokkaasti ja saavuttaa jossain vaiheessa kenties useitakin henkilöitä, joiden terveys ei sitä kestä. Sanovat, että tämä pandemia päättyy vasta kun kaikilla maailmassa on immuniteetti tai kun rokote on kehitetty, joka voi kestää jopa vuosia. Korona on kahden viruksen yhdistelmä mutaatio, joka muuntuu edetessään ja on suhteellisen tarttuva.
  Koska ihmiset ei keskity päivittäiseen vastuulliseen kanssakäymiseen, välttäen kaikella tavalla levittämästä virusta, niin vaihtoehdot on joko siirtyä omaan karanteeniin, tai sitten viranomaiset pysäyttää kaiken toiminnan.
  Arviot Covid-19:n prosentuaalisesta tappavuudesta ovat murskaavia lukuja, joka voidaan välttää, vai voidaanko?

 20. Hei Micah, nythän tilanne on sellainen, että kaikkia ihmisiä ei kyetä (tai haluta?) enää testaamaan, eli käytössämme on vain hyvin karkeat arviot.

  Vertailun vuoksi murskaavia lukuja (vuodelta 2016) maailmalta ovat esimerkiksi:
  15 miljoonaa kuollutta sydän- ja verisuonisairauksien takia tai
  1,6 miljoona kuollutta diabeteksen takia
  (lähde: https://ourworldindata.org/causes-of-death
  https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death)

  Ja uudempia tilastoja vuodelta 2020, siis 1.1. – 20.3.2020:
  yli 100.000 kuollutta kausi-influenssaan
  yli 500.000 kuollutta alkoholin vuoksi
  yli 1.000.000 kuollutta tupakoinnin vuoksi
  (lähde: https://www.worldometers.info/
  http://deathmeters.info/)

  Ja täytyy muistaa, että vaikka nyt jyllää Korona, on samanaikaisesti myös muita viruksia ja bakteereja liikkeellä. Ne ketkä kuolee Koronaan, saattaisivat hyvin todennäköisesti kuolla myös kausi-influenssaan. Oireet ovat hyvin samankaltaisia. Se, mistä ei ole paljoakaan puhuttu medioissa, on se, että monet, ketkä ovat saaneet oireita, jotka sopivat Koronaan, ovat testien perusteella osoittautuneet kuitenkin negatiiviseksi Koronan suhteen.

 21. Hei!

  Jäin kaipaamaan lähteitä kirjoitukselle. Olisiko sinulla tarjota jotain linkkiä tutkimuksiin, jotka puoltavat erityisesti näiden lisäravinteiden käyttöä immuunipuolustuksen edistämiseksi? 🙂

  Tekstistä muutenkin jäi melko hämmentynyt olo. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, tietenkin. Kuitenkin kirjotus oli mielestäni ristiriitainen. Alussa kritisoit viranomaisten tämänhetkisiä toimia, kuten lasten elämän rajoittamista mm. sen vuoksi, että tauti ei ole lapsille ja nuorille vaarallinen. Lopussa puolestaan toteat, että ikäihmisiä ja riskiryhmään kuuluvia on tarpeen suojata. Nämä kaksi asiaahan kulkevat aivan käsikädessä. Jos lapset saisivat kulkea ja kokoontua vapaasti, tauti leviäisi nopeammin, jolloin niin riskiryhmät, terveet ihmiset kuin terveydenhuoltomme kantokykykin olisivat vaarassa. Jo nyt tehohoitopaikkojen määrä näyttää melko rajalliselta, näinkin mittavien toimien yhteydessä.
  Lisäksi, taudin vähätteleminen sillä perusteella, ettei se ole terveille ihmisille kovin vaarallinen (paitsi että voi myös olla!), kuulostaa melko ikävältä riksiryhmään kuuluvien kannalta. Perhepiirissäni on useampia riskiryhmään kuuluvia, ja todellakin olen taudista huolissani heidän puolestaan! Sen vuoksi toivoisin, että myös jokaikinen täysin terve suomalainen pyrkisi rajoittamaan pandemian kulkua.
  En myöskään koe, että tätä pandemiaa voi verrata esimerkiksi sikainfluenssaan. Normaalioloissa kaikki pyörii niin paljon rahan ympärillä, etten usko, että taloutta pistettäisiin näin sekaisin, mikäli kyseessä olisi vain jokin kausi-influenssaan verrattavissa oleva tauti.

  Hyvää kevään jatkoa kaikesta huolimatta!

 22. Hei Henriikka, kiitos kommentistasi.
  Joo, tutkimuksia löydät täältä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
  Täältä https://fineli.fi/fineli/fi/index löydät myös tietoa, mitä ravinteita missäkin ruoka-aineissa on.
  Ja jos haluat vielä syventää osaamistasi, niin kannattaa lukea joku perusteos biokemiasta tai vaikkapa biohakkerin käsikirja, jossa on yli 1500 lähdeviitettä ja se on lääkärin kirjoittama: https://biohakkerit.fi/biohakkerin-kasikirja/

  Aloita vaikka ensin tutustumalla kasinkertaisen Nobel palkinnon saaneen Linus Paulingin tutkimuksiin C-vitamiinista.

  Oliko joku mainitsemistani vastustuskykyyn vaikuttavasta tekijostä sinulle epäselvä?

  Tässä mielenkiintoisessa tekstissä pohditaan sitä, että onko koronaa edes olemassakaan: https://www.greenmedinfo.com/blog/does-2019-coronavirus-exist

  Ja sanon tässä kaikille yhteisesti vielä, että en halua ottaa kantaa hallituksen toimiin tämän enempää. Siitä ei ole tässä vaiheessa mitään hyötyä eikä se ei ollut tämän tekstin tarkoitus, kuten mielestäni kirjoitinkin.

  Hyvää kevään jatkoa sinullekin, jos emme keskustele enää!

 23. Hei!
  Näyttä siltä, että epäilet jopa koronaviruksen olemassaoloa!
  Mikä on muuten pätevyytesi näissä asioissa? Oletko esimerkiksi vain selannut internetiä ja uskonut mitä olet halunnut? Millä perusteella uskot johonkin juttuun ja johonkin et? Internet on täynnä disinformaatiota. Näytät olevan “rokotekriittinen”. Oletko nyt iloinen ettei koronarokotetta (vielä) ole? Tutkimuksissa on todettu, että mitä vähemmän ihminen asiasta tietää, sitä enemmän hän luulee tietävänsä (Dunning-Kruger vaikutus).
  Varsinkin näin vakavissa asioissa kannattaa olla varovainen puheissaan ja kirjoituksissaan, ettei saisi kovin pahaa aikaan.

 24. Hei Heikki, nyt olet tulkinnut hiukan väärin. Linkkasin edelliseen kommenttiin mielestäni mielenkiintoisen artikkelin, jossa pohdittiin koronaviruksen olemusta ja sen testaamiskäytäntöjä. Se kannattaa ehdottomasti lukea. Koronaviruksia on ollut olemassa jo kymmeniä vuosia. Mikään uusi juttu tämä ei ole. Eli en epäile sen olemassaoloa, mutta epäilen, että tässä on jotain hämärää.

  Tässä videossa Dr. Rashid Buttar kertoo, mistä tässä viruksessa todennäköisesti on kyse: https://www.youtube.com/watch?v=gqiRpBxEa90
  ja tässä se tutkimus, johon hän viittaa https://www.nature.com/articles/s41579-018-0118-9
  Mitä mieltä olet tästä?

  En ole “vain” selannut nettiä ja poiminut sieltä random juttuja, vaan olen viimeiset 10 vuotta tutkinut terveysasioita hyvin laajalla skoopilla, pienimpään detaljiin saakka. Uskon asioihin esimerkiksi sillä perusteella, että jos useat asiantuntijat ovat tulleet samaan johtopäätökseen jonkun asian tiimoilta ja/tai olen löytänyt tiedon luotettavasta lähteestä.

  Sanoisin, että olen rokotetietoinen. Ensisijaisesti etsin aina totuutta. Jos jossakin asiassa on tahallaan jätetty asioita kertomatta, kuten rokotteiden kohdalla niiden haittoja, niin siinä kohtaa epäilykseni luonnollisesti heräävät ja selvitän, mistä todella on kyse. Olen huolissani eräiden vaikutusvaltaisten tahojen rokottamisinnosta ja siitä, että tavallinen kansalainen ei voi olla mistään varma, että mitä kaikkea rokotteissa todellisuudessa on aineksina.

  Minkäs alan mies sinä itse olet ja minkä verran olet koronaan tai rokotteisiin perehtynyt?

 25. Hei Petteri J, perusteletko hieman paremmin. Jää aika irralliseksi tuo sinun kommentti. Jos jo 3G aiheuttaa tutkitusti syöpää, niin 5G:n säteilymäärä on moninkertainen siihen verrattuna. Onko sulla tarjota näyttöä sen turvallisuudesta?

  Millä meriiteillä sinä jakelet ihmisille statuksia?

Vastaa